Медии и тайни служби се борят против клюката за любовна афера на Първанов

Една от публикациите във в. „Уикенд“ за любовна афера на Първанов.

Цяла пропагандна машина от медии, тайни служби и бизнескръгове са впрегнати да опровергават една клюка – за мимолетна връзка на президента Георги Първанов с 30-годишната поппевица Мариана Попова.
В края на юли в. „Уикенд” пуска клюката, че певицата, участвала в президентската кампания на Първанов, е имала любовна авантюра с него. Тя се появява и в други издания, доколкото жълтите издания у нас се преписват едни други безпрестанно. В случая клюката тръгва от най-тиражния и най-авторитетния сред тях, който все повече се чете и от аудиторията, която до неотдавна купуваше т. нар. сериозни вестници.
Следващата седмица в началото на август вестникът излиза с още по-голям репортаж, в който се описват подробности. Мариана Попова била в депресия, отблъсната от държавния глава, който се уплашил, че се разчува за връзката. Тя останала с илюзията, че Първанов ще се разведе, подобно на френския президент Саркози и тя ще се омъжи за него. В същия брой на вестника има описани възможните връзки на президента с още няколко журналистки (показани на снимка), а заедно с това е разказана драмата на първата дама, оперирана от онкологично заболяване в столична болница.

Една от публикациите на „Уикенд“ за любовните похождения на президента Първанов.

Доколко цялата история за любовна забежка на Първанов е вярна, не може да се разбере. Клюката тръгва от самата певица, твърдят в журналистическите среди. Аферата не е нещо невероятно и изключително. Както се казва, случвало се е и на най-добрите президенти като Кенеди, Клинтън, Митеран, Саркози.
Дали се е случило на Първанов, обаче, медиите в България (с изключение на жълтите вестници), правят всичко възможно да не се разбере. В демократичните страни е обратното – медиите се мъчат да изкопчат и най-малката информация за възможна любовна връзка на държавния глава. Клинтън беше разпънат на кръст и призна за любовната си авантюра, беше разпитван от комисии, дава показания пред клетва, съдия го разследва и т. н. Излязоха подробности как точно е правил секс в овалния кабинет и т. н.

В България т. нар. сериозни вестници „Труд”, „24 часа”, „Стандарт” и др. запазиха пълно мълчание за възможна любовна афера на президента Първанов. Дори наопаки – започнаха публикации, които показват колко е здраво и щастливо семейството на президента.

Интервю на Мариана Попова пред в. „Труд“ отпреди седмица.

В деня преди да излезе вестник „Уикенд” с любовната афера, по националните телевизии е излъчен репортаж, който показва щастливата президентска двойка. Нещо като изпреварващ репортаж, който да омаловажи клюката.
„Труд” и „24 часа” в следващите дни пускат снимки на президента и съпругата му на първа страница с маловажни поводи. Статия за здравото семейство на българския президент се появи дори в „Российская газета”.

Във в. “Труд” миналата седмица излезе и голямо интервю с певицата със заглавие “Не съм българската Мерилин Монро”. Вестникът, който до момента не е съобщил нищо за клюката, публикува интервю, в което я опровергава. В интервюто няма нито един директен или провокиращ въпрос – имала ли е тя връзка с Първанов или не? Интервюто оставя особено впечатление за преднамереност, сякаш е дадено по поръчка.

Първа страница на в. „Труд“ от миналата седмица. Президентът Първанов и Зорка Първанова на посещение в лечебница за диви птици. На долната снимка Зорка Първанова пуска соколче на свобеда.

Ситуацията е сходна с тази след публикациите в няколко вестника преди 2 месеца, че президентът Първанов е бил на лов в Симитли, ден след пожара във влака край Червен бряг. Тогава “Труд”, “24 часа” и др. вестници нищо не съобщиха за това, но публикуваха опровержение на президентството няколко дни по-късно, в което се обясняваше какво Първанов не е правил в Симитли, а не какво е правил. Дни по-късно в. “Сега” пусна репортаж от Симитли, от който стана ясно, че президентът е пристигнал там преди 6 сутринта и заедно с придружаващите е отишъл в горите край града. Няма обяснение за какво. Логично можеше да бъде поставен въпросът – лъже ли държавният глава? Но т. нар. сериозни вестници не го поставиха.
Сега по същия пропаганден модел те реагират в защита на Първанов.

С издателите на “Уикенд” се е срещал представител на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който се е интересувал кой провокира тези публикации, плаща ли им някой. Това научи e-vestnik от добре осведомен източник. Единият от издателите – Мартин Радославов – отрече за такава среща. Но е факт, че вестникът спря публикациите по темата.
На въпрос на e-vestnik дали хора на ДАНС са се срещали с издателите на “Уикенд” по този повод, говорителката на ДАНС Зоя Димитрова каза, че няма такава информация. “Певицата Мариана Попова не е в компетенциите на ДАНС”, обясни кратко тя.
Случаят е странен, доколкото до момента се смяташе, че ДАНС, като служба създадена по инициатива на премиера Станишев, по някакъв начин е по-близка до него, а не до президента Първанов. Както е известно президентът влезе в конфликт с премиера чрез свои изказвания.

Първа страница на в. „24 часа“ от събота 16 август. Президентът Първанов и Зорка Първанова в компанията на соцдепутата Кирил Добрев и съпругата му.

В журналистическите среди се говори, че представители на бизнескръгове, близки до президента, се опитват да повлияят на някои медии да се спрат публикациите за любовна афера на Първанов, като са готови дори да плащат за реклама и пиар публикации.
Може би точно това трябва да разследва ДАНС – дали и кой бизнесмен се опитва да купи медиите и да им запуши устата. Националната сигурност е застрашена точно по този начин – когато някой се опитва да дирижира медиите, а не когато държавният глава си е събул гащите и това се е разчуло в някои вестници.

Случаи като този показват отново срастването на медиите с политиката. В България за т. нар. журналистически елит е нормално президентът да участва във връчването на журналистически награди от Съюза на издателите в България. Нормално е определени медии да получават почетния знак на президента и шефовете им да пътуват с президентския самолет, поканени от него в делегации при посещенията му.
Така българските медии продължават тоталитарния модел на комунистическа България, когато всичките се дирижираха от един център. Този път той не се нарича ЦК на БКП. Сега се е оформил един плутократичен политико-медиен елит, който решава дори кое да е новина за вестниците и кое – не. Няма случаен гост в телевизионни предавания, няма случайно интервю или скандал.
Получава се така, че независими издания станаха някои жълти вестници. И върху тях очевидно има натиск.
Случаят е любопитен и от правна гледна точка. Всеки засегнат от публикациите във вестниците, в случая президентът Първанов, може да ги съди. За клюката с Първанов особеното ще бъде да се доказва дали и как разпространяването на информация за любовна афера на президента е позорящо обстоятелство. Вместо съд у нас нещата се решават задкулисно. Но акцията по спасяването на семейната чест на президента, вместо да потули нещата, оставя впечатление, че има нещо вярно в компрометиращите публикации.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.