Макиавели срещу Мануела Горсова

Милена Фучеджиева. Рисунка: Валентин Ангелов

Б. р. – Следващият по-долу коментар от Милена Фучеджиева е по повод репортажите в последните дни по бТВ и в няколко вестника, които описаха нашироко историята с бащата на Мануела – момичето, пострадало от катастрофа, предизвикана от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки. Според тях бащата Красимир Горсов проиграва на комар събраните дарения за лечението на изпадналата си в кома дъщеря, която в момента е в израелска клиника и продължава да бъде в кома. Както е известно Стависки след употреба на алкохол преди две години блъсна кола с джипа си „Хамър“, при което загина един младеж – Петър Петров, а пътуващата с него Мануела Горсова изпадна в кома, от която още не е излязла. Стависки беше осъден условно, също така да плати обезщетение от 180 000 лв. на родителите на загиналия и 80 000 лв. на родителите на момичето в кома. Предстои да се гледа ново дело.


К
олко удобно е да изнесеш гадна информация за бащата на жертвата ти преди предстоящото дело. Да насочиш общественото мнение към нещо, което е изцяло извън престъплението на Стависки. Да настройваш бедните българи срещу бащата на Мануела Горсова, който може и да е боклук, но това няма грам отношение към престъплението за което трябва да се издаде справедлива присъда.
А тя е затвор.

И освен смазаната Мануела Горсова, убит като че ли вече няма. Може би не е и имало. Може би всички сме сънували някакъв кошмар, от който сега остава ясно само едно нещо – бащата на Мануела е боклук.

Кой карал пил, карал. Убитият убит, раненият ранен, виновен е Красимир Горсов. Той е престъпникът. Той ви краде парите. Ние сме ги дали нашите 80 000, а сега взима и вашите. Събудете се, ние сме добрите, ние сме си платили, Стависки не заслужава да лежи в затвора. Няма за какво, защото си е платил.

Изключително долен ход. Макиавелистичен и жалък. Ход, който разчита на освирепелия от бедност българин. На най-ниските страсти в българското общество. Злоупотребява с отчаянието на отчаяните. Размества стойностите, унищожава справедливостта. Типично адвокатски. Просто нямам думи.

И отново съм възхитена от Петър Христов, който въпреки всичко е достатъчно умен и достатъчно човек за да продължи да помага на момичето. Мануела не е избирала баща си. Нито е избирала този, който унищожи живота й. Със сигурност го е гледала в захлас по телевизията, а и може би си е и падала тайничко по Стависки. Всичко е възможно, освен едно – нейният живот да бъде здрав и цял. Прекрасно е, че Петър Христов го разбира.

А Албена Денкова за пореден път би трябвало да си затваря устата и да не прави никакви публични коментари. Да изрича думата „омерзение“ по повод бащата на Мануела Горсова е меко казано мерзко, защото в този случай омерзението не е на нейна страна.

Вместо медиите да помагат на Максим Стависки да не влезе в затвора, занимавайки се с Красимир Горсов, да изпратят екип в Израел и да покажат как израелците се грижат за това българско нещастно момиче. Да покажат как майка й живее в болничната й стая. Да говорят с лекарите й, да разкажат малко повече за Петър Христов. Да, България има нужда да й се говори непрекъснато за Петър Христовците, защото хората трябва да знаят, че има и добри сили. Трябва да получат минимална надежда, че не живеят в Мордор. С това трябва да се занимават медиите, а не да дават пълна свобода на гнусните пиар ходове на защитата на Стависки.

Но това е България, където жертвите са жертви докрай.
Скоро ще има дело, от което някой ще излезе с условна присъда. Познайте от три пъти кой.

Още от Фучеджиева – в нейния блог и в рубриката „Писма от Лос Анджелис“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.