Откъде идва изразът „Да те оскубят като банатска гъска“

Селото заедно с Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново е едно от петте села, основани от банатски българи католици, завърнали се от Банат след Освобождението на България през 1878 година.
Жителите на Бърдарски геран произхождат предимно от Стар Бешенов. В края на ХІХ век в селото се заселва и известен брой немци от Банат.

В селото има 2 католически църкви, една от които е била на енория от немско население , но за сьжаление тя е почти разрушена.

В селото свещеник е бил Евгени Босилков, който по скалъпено обвинение за антидържавна и шпионска дейност през 1953 година е осъден от комунистическата власт на смърт, а впоследствие, като мъченик на църквата, е обявен от папата за „блажен“!

Поради конфесионалната разлика контактите между жителите на Бърдарски геран и на околните православни села са изключително слаби и бърдарчани контактуват предимно с останалите католически села.

В селото има танцов състав, който изпълнява банатски танци. Също така те пеят на банатски български. За всеки празник те подготвят незабравими концерти, които се радват на много голям интерес от страна на жителите на селото.

Особеност на бита са и типичните за селото топли спални завивки, наречени дуни! Това са напълнени с гъши пух дебели, изключително меки и топли завивки. Пухът за тях се събирал, като всяка пролет са оскубвали пуха от гъските. Оттам е популярният в цяла България израз „Оскубах го (или ще те оскубя) като банатска гъска!“

От bulgarian-folklore.com

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.