Kaк да сърфираме по-бързо в Интернет?

Съвременните Интернет сайтове изискват все по-бърза връзка. Докато очаквате появата на такава, може да се опитате сами да подобрите представянето на компютрите си. Снимка: Ройтерс

Хауърд Блуум е от тези хора, за които „Скорост“ не е само филм. Той сам се описва като пристрастен към Интернет, 65-годишен е и живее в Ню Йорк. Казва, че по-скоро предпочита да е в безсъзнание, отколкото офлайн. „Ако компютърът ми не работи или не мога да използвам Интернет, аз спя, обяснява Блуум. Нямам мотивация да живея през този ден.“ Но Блуум рядко има проблеми с хардуера, притеснява го скоростта на Интернет връзката. „Интернет става постоянно и болезнено все по-бавен. Трябва всичко да е далеч по-бързо“, казва той.

В началото Интернет беше достатъчно бърз за почти всички. Да си провериш мейла или да отвориш даден сайт не изисквашее кой знае каква скорост на връзката и всеки кабелен Интернет беше достатъчно добър. Но нещата се промениха през последните няколко години. Много хора започнаха да се нуждаят от все по-висока скорост. Мнозина започнаха да си купуват албуми от iTunes. Стана им навик да теглят всички сезони на любимите си сериали. По цял ден гледат клипчета в YouTube. Всички тези дейности изискват по-бърз Интернет.

Много хора ще се радват, когато този ден дойде. Но дотогава има няколко начина, по които потребителите могат да направят така, че връзката им да е колкото е възможно по-бърза. Ето някои от тях:

Изберете правилната връзка. Високоскоростният Интернет е разделен между две конкуриращи се технологии: DSL и високоскоростните кабели. В зависимост от това колко доставчици има във вашия район, може би имате възможност за избор. По принцип кабелният Интернет е по-бърз.

Но – винаги има едно „но“ – скоростта на кабелния Интернет се влияе от това колко други хора са онлайн и дори от това на какво разстояние сте разположен от източника на връзката. Има и конкуренция на кабелния и DSL Интернет. Verizon разработват нова фибро оптична услуга наречена FiOS, която е по-бърза от DSL. Тя съперничи и може да надмине най-високите скорости на кабелния Интернет. За момента обаче FiOS може да се намери на много малко места. Разбира се, при кабелния и DSL Интернет има възможност за избор на скорост. Повечето доставчици предлагат различни пакети услуги. Колкото повече плащате на месец, толкова по-висока ще е скоростта на теглене и качване.

Тук е уловката. Това, което обикновено се рекламира за максимална скорост, е много трудно постижимо. Много доставчици не настройват услугите си така, че да могат да достигнат до максималната си скорост, защото става въпрос за споделени мрежи. Тяхната цел е повечето потребители да са доволни, а не да се удовлетворяват нуждите на малцината, които искат възможно най-високата скорост. Като цяло, добра идея е да повишите максималния си праг при теглене от 1,5 мегабита в секунда на 10 мегабита в секунда. Това ще има позитивен ефект върху сърфирането и тегленето.

Добавете мощ на компютъра си. Второто най-важно звено в една Интернет връзка е самият компютър. Днешните уеб сайтове изискват много повече от вашето PС отколкото преди две години. В този смисъл няколко подобрения няма да са излишни. Едно от най-ефективните неща, които можете да направите, за да подобрите представянето на компютъра си, е да добавите повече RAM памет. Ако машината ви има по-малко от 2 GB RAM, ще е добре да добавите повече. За щастие, добавянето на RAM не е ужасно скъпо. Един допълнителен гигабайт струва около 40 долара. Освен това е лесно за изпълнение – трябват ви отверка и пет минути свободно време. В Интернет може да се намери и видео с инструкции как се инсталира RAM – отидете на cnettv.cnet.com и напишете в търсачката “adding RAM” (добавяне на RAM). Първият резултат от търсенето ще ви покаже всичко необходимо.

Освен добавяне на хардуер, има и още няколко трика, с които може да направите компютъра си по-бърз. Колкото повече програми оставяте отворени и работещи, толкова повече се затормозява процесорът. Затова затваряйте програмите, които не използвате. Ако се свързвате през безжична връзка, добра идея е да ограничите броя на потребителите, които могат да се възползват от сигнала.

Може би няма да е зле да помислите и за изцяло нов компютър. Ако процесорът ви работи на по-малко от 1,5 гигахерца, ще ви е трудно да отваряте все по-наситените с графики уеб сайтове. Ако ползвате „Уиндоус“, вирусите могат сериозно да забавят вашата онлайн връзка. Пределно ясно е, че трябва да имате антивирусна програма, но ако нямате, компании като McAfee и Symantec са способни да защитят компютъра ви от нежелани програми.

Поиграйте си с браузъра.
Когато говорим за Интернет скорост, не можем да пропуснем ролята на браузъра, който ползвате, за да сърфирате в мрежата. В последно време изборът на правилния браузър е доста улеснен: повечето напреднали потребители предпочитат „Файърфокс“ или „Опера“. Архитектурата с отворен код на „Файърфокс“ предполага, че той може да бъде тестван и подобряван от много повече хора в сравнение с продукти като „Интернет експлорър“ на Майкрософт. „Файърфокс“ използва по-малко памет и я освобождава за други задачи. Все пак от Майкрософт твърдят, че в края на август ще пуснат ъпгрейд на „Експлорър“, който значително ще повиши скоростта му.

Но реалното предимство на „Файърфокс“ е в голямата колекции от add-ons, които се правят от самите потребители. Това са малки и безплатни допълнения, които му позволяват да прави много нови неща – речници на различни езици, търсачки, промяна на изгледа и т.н. Ако сте забелязали, че даден сайт е тежък заради многото графични реклами, можете да изтеглите допълнението Adblock, което елиминира рекламите от браузъра. Разбира се, липсата на реклами има и други предимства освен скоростта на връзката – като спокойствието и тишината.

Сайтове с много флаш анимации могат също да бъдат бавни. „Файърфокс“ има решение и за това – Flashblock, който позволява да включвате и изключвате анимациите на порции. Това прави „Файърфокс“ доста популярен и сред притежателите на компютри „Епъл“. „Сафари“ на „Епъл“ също е бърз браузър, който е далеч по-малко податлив на вируси. Проблемът е, че той не работи с подобни допълнения като „Файърфокс“. Безплатният браузър „Опера“ също набира популярност, защото е още по-бърз и лек, а повечето от функциите, които могат да се добавят във „Файърфокс“, при него присъстват поначало.
Друго лесно нещо, което можете периодично да правите, е да триете историята на браузъра си. Майкрософт нарича това Temporary Internet Files. Често посещаваните страници се складират за бърз достъп, но когато се натрупат, могат да забавят цялостната производителност. Някои по-напреднали потребители могат да си поиграят и с други функции на браузера. Има програми, които доста улеснява този процес – dslreports.com/tweaks предлага софтуер, които препоръчва настройки в зависимост от спецификите на вашето PC. Speedguide.net предлага нещо подобно – TCP Optimizer (speedguide.net/downloads.php).

Google също разработва софтуер за подобряване на Интернет скоростта, който в момента е в бета версия – Google Web Accelerator (webaccelerator.google.com). Този софтуер има задачата да ускори отварянето на страниците като компресира информацията и складира често посещаваните уеб страници. При използването на Web Accelerator целият ви трафик минава през сървърите на Google, но ако нямате проблем с това, има голяма вероятност наистина да се радвате на по-бързо сърфиране, но не и на по-добър даунлоуд. А между другото всичкият ви трафик така или иначе минава през някой доставчик.

Всички тези приложения са безплатни и се основават на доказани методи. Вече има толкова много безплатни програми, че ако някой направи нещо платено, то то ще трябва да е нещо уникално. „Не препоръчвам софтуер за подобряване на Интернет скоростта, ако той е платен, казва Джъстин Бийч, основател на Broadband Reports. Това е като да продаваш фалшиво гориво.“

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.