Би Би Си пак стана главен враг на държавата. СЕМ ги забраниха

В неделя шефката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стефанова каза по националното радио, че Би Би Си нарушава закона, като излъчва предавания изцяло на английски у нас.
Както е известно в края на 2005 г. Би Би Си закри българската си редакция и предаванията на български, защото са преценили, че у нас вече има демокрация и т. н. Оттогава радиото излъчва само на английски на ултракъси вълни, на честоти дадени му в България. Но лицензът им бил за предаване на български и на английски. Ето защо СЕМ погна Би Би Си и ги съди и осъди във Върховния административен съд, докато лицензът им не беше прекратен в началото на август тази година.
Сигурно националисти, атакисти и прочее патриоти ликуват – така им се пада на мръсните английски гадове, да им затворят устата. Сигурно и Иван Славков ликува, отмъстен заради световния резил и изгонване от МОК, който му спретнаха журналистите от Би Би Си. И президентът Първанов се радва, и бившият министър Румен Петков, за които журналистите от Би Би Си също бяха врагове – заради филма за дома за деца в Могилино. В нападките си срещу Би Би Си президентът и Петков аха да нарекат предаванията им мръсна вражеска пропаганда – с терминологията от времето на комунизма.
“Грешката не е в закона”, каза по повод преустановеното излъчване на Би Би Си шефката на СЕМ Мария Стефанова, дългогодишна журналистка в националното радио.
Да, не е в закона, наистина. Грешката е в чугунените глави на българските управляващи. В момент, в който България стана член на ЕС, в който най-изучаваният език в страната е английски, табелите на населените места се повтарят на английски, държавната администрация хвърля милиони да се обучава на английски – който е втори официален език в различни страни членки на ЕС – в този момент българският СЕМ поведе война да закрие едно предаване на английски.
Тъп, ограничен провинциализъм.
Не Би Би Си трябваше да закрият в София, а трябваше да променят закона, за да може да се излъчват програми на английски на ултракъси вълни. Вече не се продават масови приемници с къси вълни, че някой да слуша Би Би Си. Остава само Интернет. Дали Първанов, СЕМ и прочее балкански демократи няма да забранят и Интернет скоро?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.