Защо емигрантите обръщат гръб на Великобритания?

Хиляди чужденци работят в зоните с повишена сигурност на британските летища. Те, заедно с голяма част от сънародниците си, напускат Острова заради стагнацията и по-добрите условия в родните си страни. Снимка: Ройтерс

Днешните европейски работници, също като мигриращите птици, търсят по-добра прехрана. Пътят на емигрантите обаче не се определя от годишните сезони, а от цикличността на икономическата активност. След като Европейският съюз отвори вратите си за Централна и Източна Европа през 2004 година, Великобритания успя да се възползва от притока на емигранти. Сега обаче той рязко отслабва и вероятно ще продължи да намалява още известно време.

Икономиката на Великобритания вече официално навлезе в период на стагнация и безработица. Емигрантите все по-трудно ще намират работа, особено като строителни работници и в сектора на услугите. Високата инфлация – и особено поскъпването на храните и енергията – както и отслабналата британска лира, отмиват спестяванията и лишават престоя на мигрантите от смисъл. Затова много от тях ще обърнат гръб на Великобритания. Това вероятно ще натисне надолу британския вътрешен продукт, тъй като се губи производство и потребление. Но това щеше да стане независимо от поведението на емигрантите, тъй като безработните не произвеждат, а и не разполагат с достатъчно средства, за да харчат. Което означава, че гъвкавостта, която емигрантите донесоха на британската икономика, помогна не само в добрите времена, а ще помогне да се преодолеят и трудните.

Тази тенденция е в ярък контраст с опита на Германия с гастарбайтерите през 60-те години, мнозина от които не посмяха да напуснат страната от страх, че може да не ги пуснат обратно. За Великобритания въпросът е съвсем друг, а именно – ще се върнат ли? Отговорът е вероятно „не“, или поне не в предишните мащаби. А това са наистина лоши новини.

Условията в страните, от които идват емигрантите, се подобряват, заплатите растат, създават се работни места. Работниците, които се завръщат от чужбина, са особено желани заради придобитите извън страната умения. И докато страните от Западна Европа се чудят как да се справят, а в Източна Европа този въпрос почти не стои, да останеш у дома като че ли се превръща в по-добрата възможност.

Дори емиграцията да се завърне, Великобритания вероятно няма да бъде първият избор на всеки работник. Докато Лондон ограничава достъпа на работници от България и Румъния, други отдавнашни членове на ЕС вдигат някои от бариерите: Германия например все още търси работници с висока квалификация. До 2011 година всички страни от ЕС трябва да премахнат ограниченията за новите членове, приети през 2004 година, а през 2013 година – и за България и Румъния. Когато една страна възприеме еврото, страните от еврозоната ще станат по-привлекателни, тъй като отпада рискът от загуба заради валутния курс.

Мигриращите птици се придържат към един и същи маршрут, година след година. За съжаление с емигрантите-работници това не е така.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.