Учението Фалун Гонг – преследвано в Китай, прието в България

Духовната практика е престъпление в Китай, последователи по света и в България протестират срещу репресиите на режима

Българските последователи на Фалун Гонг се събират събота и неделя в Южния парк, където правят упражнения. Снимка: авторката

През август 2008 г. целият свят жадно поглъщаше блясъка и еуфорията на олимпиадата, радваше се на спортните успехи и страдаше за загубите. Докато медиите разказваха за грандиозните съоръжения, нощния живот в Пекин и традиционната китайска кухня, малко хора обърнаха внимание на апелите на правозащитни организации. А те бяха категорични: Китай системно нарушава човешките права, режимът на комунистическата партия е безмилостен към неудобните. По същото време на различни места по света групи хора събираха подписи и излизаха на протести с мотото – „Спрете преследването на Фалун Гонг в Китай”.

Популярно духовно учение допреди години, днес „Фалун Гонг” е забранена дума в Китай. Произнасянето й на публично място може да доведе до арест, изпращане в трудов лагер, измъчване и дори екзекуция – така твърдят последователи на движението и редица правозащитни организации. Китайските власти наричат движението „култ” и „секта”, а всеки практикуващ в страната е смятан за враг на партията.

Фалун Гонг има сподвижници в целия свят. В България те са шепа хора, но също организират информационни кампании и често протестират пред китайското посолство в столицата. Наричат се „практикуващи” и са превърнали философията на Фалун Гонг в своя. Най-много последователи на движението има в София. Събота и неделя те могат да бъдат видени в Южния парк, където редовно се събират да изпълняват заедно упражненията на Фалун Гонг. През август в парка идват едва по трима-четирима души, но извън отпускарския сезон има и повече хора.

Последователи на Фалун Гонг протестират пред китайското посолство в София. Снимка: Цвета Петкова

29-годишният програмист Захари Петков става „практикуващ” преди седем години.  По това време се интересува от китайски бойни изкуства и практики за вътрешно усъвършенстване. Случайно попада на сайта на Фалун дафа –  асоциацията на последователите на движението. „Имаше безплатни книги, видео клипчета с  упражнения, които ми допаднаха”, казва Захари, който по-късно запалва по Фалун Гонг свои приятели и колеги. „Научих за Фалун Гонг от него, разказва 32-годишната Кремена Крумова, икономист по образование. Той ми даде първата книжка с въвеждащата философия – „Фалун Гонг”. В нея се описват основните термини, упражненията, как влияят те на тялото, какви са главните принципи. Когато я прочетох, разбрах за себе си, че съм намерила отговора на много въпроси, които си задавах по това време. Мисля, че намерих това, което търсех”.

Фалун Гонг представлява цялостна философска система, изградена върху три основни принципа – Истина, Доброта, Търпимост. Тя включва и система от упражнения, насочени както към физическото здраве, така и към духовното. Официално движението е представено в Китай през 1992 година. Негов основател е китаецът Ли Хонгджъ – бивш музикант и държавен служител. Той комбинира принципи от будизма и традиционната китайска практика цигун, със свои собствени идеи, за да създаде философията Фалун Дафа (в превод – „Великия закон на вселената”) и произтичащата от нея практика Фалун Гонг (съвременното наименование на Фалун Дафа; в Китай различните видове цигун/чигун се наричат Гонг).

Последователи на Фалун Гонг протестират пред китайското посолство в София. Снимка: Цвета Петкова

Движението бързо набира популярност и се превръща в масова практика в Китай. Последователите се събират в паркове и градини за да правят заедно упражненията на Фалун Гонг. Партията няма нищо против, много от членовете й също практикуват. В края на деветдесетте Фалун Гонг има между 50 и 70 милиона последователи в Китай. Изплашени от мащаба на движението, което излиза извън контрола на партията, през 1999 г. китайските власти, начело с тогавашния лидер Дзян Дзъмин наричат Фалун Гонг „култ” и го обявяват извън закона. „Самата идеология на партията проповядва материализъм, атеизъм и т.н. Когато комунистите идват на власт, цялата китайска традиция е разрушена и критикувана. Затова ги притеснява, че толкова много хора се придържат към тези принципи, които клонят към традицията, а  не към партийната идеология. Защото те малко или много са противоположни”, смята Кремена Крумова.

От момента, в който Фалун Гонг е обявен извън закона, практикуващите стават жертви на масово преследване и репресии. Затваряни са в трудови лагери за превъзпитание, където са измъчвани и насилствено принуждавани да се отрекат от философията на Фалун Гонг. В доклада си от 2006 година „Амнести интернешънъл“ нарича движението „ключова мишена за репресии” „при висок риск от изтезания”. В Интернет се разпространяват снимки на обезобразени китайци, за които се твърди, че са изтърпели жестоки мъчения заради това, че споделят принципите на Фалун Гонг. Изследователи на проблема твърдят, че последователи на движението са използвани като донори на органи в Китай.

„Практикуващ“ прави упражнения в Южния парк. Снимка: авторката

В края на 2007 година канадският телевизионен канал CBC Newsworld излъчва документалния филм „Отвъд червената стена – преследването на Фалун Гонг”. Главен герой на филма е китайският художник и скулптор Кунлун Джан. Той пристига в Канада през  1989 г., за да преподава в университета „Макгил”, а през 1995 става канадски поданик. Пет години по-късно художникът посещава Китай, където е арестуван и изпратен в трудов лагер, защото говорел публично за Фалун Гонг. По собствените му думи в лагера е бит, изтезаван, удрян с електрошок, заплашван с екзекуция, която щяла да бъде маскирана като самоубийство. Това, което спасява Кунлун Джан, е канадското му гражданство. „Канадски правозащитни адвокати” и „Амнести интернешънъл“ организират кампания за спасяването му от Китай, случаят му става известен в целия свят и благодарение на това художникът е освободен. Според последователите на движението обаче в повечето подобни случаи развръзката не е щастлива.

Отвъд червената стена – документален филм на телевизия CBC

Когато се заговори за репресиите и нарушаването на човешки права, властите в Китай отричат в страната да се случват подобни неща. Същевременно използват силата на медийната пропаганда, за да представят практиката Фалун Гонг като вредна и насочена срещу държавата. „Те излагат на показ точно тези версии, за да могат да оправдаят това преследване, което се извършва там и да го продължават. Ако всички разберат какво означава тази практика и че тя учи хората да бъдат добри, спокойни и толерантни, просто това преследване няма да го има повече”, смятат Кремена и Захари.

Медитативни упражнения, част от практиката Фалун Гонг. Снимка: авторката

В България те могат спокойно да следват философията на Фалун Гонг и необезпокоявано да се събират в парка  –  нещо, заради което в Китай най-вероятно биха били арестувани. Те обаче не смятат, че някога изобщо ще получат шанса да посетят страната. Сигурни са, че фигурират в „черните списъци” на практикуващите Фалун Гонг и от китайското посолство трудно ще им издадат визи. „Общо взето знаят кои сме, протестите пред посолството винаги се заснемат, а и ние не се крием”, обяснява Захари.

Това, което го ядосва обаче е, че по време на Олимпийските игри, икономическите интереси надделяват и никой не търси сметка на Китай за репресивните действия на режима. Кремена обаче е оптимист и смята, че през последните години международният натиск върху Китай все пак се увеличава. „Излезе и много информация в Интернет. Неща от сорта на това, че еди-кои си полицаи, от еди-кое си управление в Китай, са изтезавали практикуващи. След такива публикации, а те вече са хиляди, самите полицаи не смеят така свободно да мъчат хора, защото имената им са там и са изобличени. Има и много заведени дела срещу бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, както и срещу други хора от управлението. Много от тях са завършили с успех”, казва Кремена.

Повече за Фалун Гонг можете да видите тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.