Как да спасим старите си снимки

Американска компания предлага лесно и евтино сканиране на старите семейни снимки

Вече има сигурно решение за старите семейни снимки като тази. Снимка: сканмайфотос.ком

Представете си как наводнение помита цялата колекция снимки на жена ви от годините и в гимназията и университета. Ако не сте ги виждали преди, то днес няма да имате представа как тя е изглеждала тогава. Може спокойно да е носила пиратска кърпа на главата и индиански пера…

Но подобно бедствие подчертава две важни неща за снимките. Първо, те винаги са ценни и единствени. Лесно могат да изчезнат при пожар, наводнение или развод. Второ, със сигурност повечето от вашите снимки в момента стоят по кутии, където никой не ги гледа. Дали това е най-добрата съдба за една снимка?

Дигиталните фотографии са съвсем друга история. Могат лесно да се копират по милион пъти и да се складират на различни места, да се пускат онлайн или да се разпращат на роднини. Има и безброй начини да показвате снимките си – скрийн сейвъри, софтуер за слайд шоу, дигитални рамки, фото книги и други дигитални продукти, които до голяма степен осмислят идеята да имаш снимки.

В този смисъл логична изглежда идеята да сканирате хилядите снимки, които имате скрити по кутии. Така те ще се съхраняват по-надеждно и ще се разпространяват по-лесно. Може дори да сте решили кога да направите всичкото това сканиране: „някой ден“. Но да бъдем реалисти: да сканираш хиляди снимки сам, на домашен скенер, една по една, ще отнеме толкова време колкото е голям Големият каньон. Може да ги пратите на фирма, която да се справи със сканирането, но това ще излезе доста скъпо. В Америка повечето такива компании вземат по 50 цента или долар за сканирана снимка.

Вече има решения и за всички тези главоблъсканици. Едно от тях е на калифорнийската компания ScanMyPhotos.com. Тя обещава да сканира в рамките на един ден до 1000 снимки и да ги качи на DVD за 50 долара. Каква е уловката?
Всъщност, уловка няма.
ScanMyPhotos разчита на професионален скенер „Кодак“, който обработва стотици снимки за минута. Няма причина останалите компании да не си купят подобна машина и да предлагат услугата. Някои вече последваха примера, но вземат по 12-16 цента на снимка, в сравнение с 5 цента на ScanMyPhotos.

Понеже всички снимки трябва да минат през споменатия скенер, ScanMyPhotos имат някои изисквания. Размерът на снимката трябва да е от 8 на 8 см до 28 на 36 см. Трябва да са сортирани по размер. Единственият начин да сложите етикет на купчинките е да поставите бележка върху всяка от тях, която ще бъде сканирана като заглавие. Ако искате снимките да са в определен ред, можете да ги номерирате. Снимките не може да се дават в албуми или подобни книги. Това е разбираемо, но може да е доста мъчително за някой да вади снимки от албум, който навремето е подреждал с часове.

Пример за качеството на сканираните снимки: резолюцията е 300 dpi. Снимка: сканмайфотос.ком

В моя случай предоставих снимки, равни на 20 години спомени. Оказа се, че са повече от 1800. Снимките се сканират точно както сте ги изпратили. Ако са на обратно, така и ще бъдат записани на DVD-то. Трябва вие да подсигурите хоризонталните и вертикални снимки да са в правилното положение. На сайта на компанията има примери за правилните и грешни начини, по които може да подготвите снимките си. Идеята е, че ScanMyPhotos се занимава със сканирането, а вие – с предварителната работа, която не е маловажна.

Ако се справите добре, резултатите си заслужават. Компанията изпраща оригиналните ви снимки по куриер, заедно с новото ви DVD. То е пълно със стандартни JPEG файлове с резолюция 300 dpi, които са готови за копиране на компютъра ви. Няма как да изискате снимките в друг формат, а JPEG-овете са така компресирани, че да се съберат на диска. Така че не очаквайте от тези снимки да правите билборди. Въпреки това, сканираните изображение изглеждат много добре – не толкова ярки, колкото ако бяха наистина снимани с дигитален апарат, но според очакваното за сканирани снимки.

ScanMyPhotos едва ли забогатяват като вземат по 50 долара за 1000 снимки. Ясно е, че истинските пари идват от другите предлагани услуги, които са доста изобретателни и трудно устоими. Например, за 125 долара може да получите кутия със 1600 снимки, като цената включва сканиране и изпращане в двете посоки. Ако поръчате две кутии, получавате трета безплатно, което излиза по-икономично от 50 доларовата базова оферта.

Ако платите 65 долара за 100 снимки, компанията ще поеме отговорността да се грижи за правилното им разположение и ориентация. За десет долара можете да поръчате второ копие на DVD-то. За 20 долара компанията ще ви направи специален сайт, който ще показва снимките ви за 30 дни. За 50 долара ще си поиграе с цветовете на снимките ви, което е особено ценно са стари, избледнели фотографии. За още 50 долара ще сканира и гърбовете на снимките, така че няма да загубите безценните анотации на прабаба си.

За 60 долара можете да поръчате албум, в който ще са подредени всички сканирани снимка. Албумите не са лъскави, снимките са малки и номерирани, но поне в моето семейство бяха голям хит. („Да, деца, истина е. Тогава имахме странни прически.“) Компанията може също така да сканира и негативите ви, да сканира на по-добра резолюция от 300 dpi и дори да прехвърля информация от VHS на DVD. Но има и други компании, които се справят с последното, цената на ScanMyPhotos не е нещо специално в случая. Същото, между другото, се отнася и за уеб сайта им, чийто странни шрифтове могат да причинят главоболия на някои браузъри.

Но не се разубеждавайте от това и не подценявайте емоционалната стойност на тази услуга. Представете си радостта (или шока) от това да откриете всички тези стари снимки и да ги покажете на хора, които никога досега не са ги виждали. Чувството, че всички те вече са на сигурно място, е доста приятно.

Разбира се, има го и неприятния момент, че трябва да изпратите на чужд човек ценните си снимки. ScanMyPhotos уверяват, че са сканирали над 8 милиона клиентски фотографии и не са загубили или повредили нито една. Но винаги има първи път. Подобно нещо вече се случи на конкурентната фирма DigMyPics.com, при която през май имаше пожар в централата. Той изпепели почти всичко, включително оригиналните снимки на някои клиенти.

Но съществува и рискът да не направите нищо със снимките си. Снимките, които пазите на сухо, хладно и тъмно място не се развалят със скоростта на аудио и видео касети. Ако са добре складирани, могат да преживеят повече от столетие. Но лесно могат да бъдат унищожени при всевъзможни бедствия, така че 50 долара, които ще дадете на ScanMyPhotos, могат да се окажат изключително добре похарчени.

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.