Руски експерти: Западът да удари корумпираните, ще ни свърши работата

Най-известният руски олигарх Роман Абрамович, чието богатство се оценява на 19,5 млрд. долара. Снимка: тоталфутбол.ру

Дейвид Ривкин, американски юрист и бивш помощник на Джордж Буш старши, заяви в статията „Да ударим Кремъл по джоба“, че САЩ и страните от ЕС имат възможност да накажат Русия за действията й в Грузия, като проверят личните финансови спестявания на руския елит и инвестициите му в чужбина. Руски експерти се съмняват дали е разумно да се приложат подобни мерки към почтени руски бизнесмени, но са готови да подкрепят Запада, ако той вземе под контрол корумпираните руски чиновници.

Според повечето експерти, има твърде малка вероятност да бъдат въведени икономически санкции срещу Русия, а заканите на САЩ да блокират влизането й в Световната търговска организация изобщо не са изплашили руските власти. Осъзнали това, някои западни анализатори предлагат да се придвижат нещата от общото към частното и ударът да се концентрира не върху Русия като цяло, а върху отделни нейни представители. И посочват за цел на атаката онези, които имат власт и пари. „Те инвестират в чужбина богатството си, спечелено по нечестен начин, и притежават луксозни резиденции в Лондон и в Париж. Изпращат децата си да следват в западни университети и дори колекционират западни спортни клубове.“ Така описват бъдещата мишена във вчерашния брой на „Вашингтон пост“ Дейвид Ривкин и неговият съавтор Карлос Рамос-Мрозовски, също юрист от САЩ.

Евентуални проверки по бизнессделките на лица, близки до руското ръководство, може да обхващат според авторите ценните книжа, плащането на данъци и други икономически операции. „Призовките за явяване в съда, обвинителните заключения, конфискуването на имущество, съдебните постановления и ограниченията за издаване на входни визи ще станат удар по място, чувствително и при най-закоравелите агресори – право по джоба с парите“, твърди Ривкин.

Горе-долу в същия дух се изказва и Кристия Фрилънд, американският управляващ редактор на „Файненшъл таймс“. Тя предлага за борба с Русия да се използва собственото й оръжие. „Защо да не се възползваме от някой нетрадиционен и блестящо разработен метод, каквито има в арсенала на самият Кремъл? Там отказват на хората визи, насъскват срещу тях заядливи данъчни инспектори – можем да го наречем технология ТНК-БП* „, пише авторката.

Според Михаил Делягин, научен ръководител на Института по проблемите на глобализацията, инициативата на Запада при известни условия може дори да е полезна за Русия. „Повече ми харесва идеята на Бжежински – да се проверят сметките на руски служители, открити в развитите страни и офшорните зони. Ако това не бъде насочено срещу нормалните бизнесмени, а срещу корумпираните чиновници, аз съм изцяло „за“, коментира експертът пред „Новие известия“. Ако Западът стори това, просто ще ни отмени в собствената ни дейност срещу корупцията. Властите в Русия естествено няма да подкрепят подобни мерки, но не могат и да попречат, каза той.

По думите на Делягин, Западът трябва обаче много внимателно да подбира обектите на тези проверки. „Покрай другите може да пострадат и невинни хора. През 1998 година, когато беше разследвано делото на Бенк ъф Ню Йорк, се замразяваха сметки само защото титулярът бил с руско фамилно име. У нас има наистина корумпирани олигарси, но има и честни“, заяви руският експерт.

Нещата все пак няма да стигнат чак до проверки на частни сметки, твърди Владислав Иноземцев, директор на Центъра за изследване на постиндустриалното общество. „Това ще се възприеме негативно в цял свят. Какво да си помислят например арабските страни, на които може също да се уреди подобна проверка? Не виждам нито технически възможности, нито смисъл да се прави подобно нещо“, каза той. Специалистът смята, че е по-реално да бъдат замразени някои договори с руски компании, особено в петролногазовия сектор. „Нямам предвид спиране на доставките, а някои перспективни проекти, които подпомагат Русия да маневрира в продажбите на петрол и газ за Европа – Северния газопровод, Южен поток, покупките на разпределителни газови мрежи в Европа,” уточни Иноземцев.

„Тези мерки са възможни поне от техническа гледна точка. Те ще засегнат едва 5-6 компании, близо 10 проекта. Но да се проверява всяка частна компания, която е купила нещо в Канада или САЩ, само защото руските власти направили едно или друго във външната политика – това излиза извън всякакви рамки. Това ще говори за безсилие, за истерия от страна на Запада“, добави експертът.
Според Михаил Делягин, обемът на руските инвестиции в чужбина е стотици милиарди долари и Западът трябва много да внимава с тези пари. Възможни са загуби и за самите САЩ – днес парите на нашите олигарси работят за тях, а може да заработят в полза на Русия или на друга държава. Руските олигарси може да върнат активите си във федерацията или да ги преведат в Европа, в Китай, в арабските емирства – къде ли не. На тяхно място, след като съм прочел статията на американците, вече щях да се стегна и да се замисля какво да правя по-нататък, подчерта икономистът.

* Според ръководители на руско-британското смесено дружество ТНК-БП (TNK-BP), в Русия се води „кампания на тормоз“ върху фирмата на фона на битката за контрол над нея между съдружниците от Бритиш петролиъм и руските им партньори.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.