Таверните срещу идилията на стара Атина

Гръцки таверни в стария атински квартал Плака. Снимка: сантур

Когато домът на Джордж Финлей – големия шотландски историк – в атинския исторически квартал Плака e обявен за продан, Ана Патаки и съпругът й художник побързват да го купят. Съблазнена от някогашната му пищност и от превръщането на района в едно от най-красивите места за живеене в Европа, двойката е истинско олицетворение на атиняните, жадуващи да се заселят в сърцето на древната столица. „Благодарение на законите за защитените зони Плака отново се превърна в добро място за живеене, а не само в район за нощен живот, казва пред в. „Гардиън“ 40-годишната издателка. Мислехме, че ще е чудесно място да отгледаме малкия си син.”

Сега обаче законите, които превърнаха Плака от нарицателно за среднощни гуляи в архитектурна забележителност близо до Акропола, са на път да бъдат отменени от подкрепящото бизнеса правителство, решено да разшири комерсиалното развитие на района. За местните жители като Патаки, които се наслаждават и вдъхват нов живот на един от най-старите квартали в Европа, бъдещето на Плака е под въпрос, пише „Гардиън“. Ана и други обитатели на Плака се страхуват, че ако управляващите изпълнят заканите си, мястото бързо ще се върне към лошите дни от миналото, когато е било хаотично, задръстено от таверни, барове, дискотеки и нощни клубове. Това, казват консервативно настроените, които са се борили за каузата, ще опропасти усилията, превърнали Плака в място, не само напоено с архитектурни традиции, но и с несравнима елегантност и очарование.

Но за предприемачите, жадуващи да разширят бизнеса си, като завладеят дори римските и отомански развалини, предложените реформи скоро може да сбъднат мечтите им. След почти 30 години със строги закони на защитените зони, промяната в законодателството може да им позволи да разширят помещенията си като завладеят и покривите на сградите и първите етажи на постройките, за да увеличат клиентелата си.

Според предложенията, изготвени от държавните органи и от Министерството на околната среда, баровете и ресторантите ще могат да откриват нови зали и да се разширяват към съседните сгради и парцели. Правителството казва, че този ход, който ще влезе в сила само няколко месеца преди дългоочакваното отваряне на новия музей на Акропола, ще допринесе за сигурността в района като ще гарантира, че изоставените сгради няма да бъдат завзети от наркомани или от бездомници.

Други, включително атиняните, които обичат най-много да се отправят в неделя към Плака за разпускаща разходка, казват, че промените приличат на погребални камбани за рядко срещаната успешна история, свързана с гръцките квартали. Усилията за спасяването на мястото започват с падането на военния режим през 1974 година, когато малкият квартал приютява почти 200 заведения за забавление с 18 000 места.

„Твърдо против съм подобен ход. Законите в Плака трябва да са по-строги, казва Стефанос Манос, бивш министър на околната среда, с чиято политика е започнала рехабилитацията на района. В продължение на 30 години успешни правителства – както леви, така и десни – подкрепяха политиката за защита на Плака, а сега се появи министър, който – направо не е за вярване – като че ли се поддава на определени интереси.”

Гръцките медии се противопоставят на реформите и осъждат правителството, че ги е предложило. Неочакваното негодувание като че ли завари неподготвен иначе силния министър на околната среда Георгиос Суфлиас. Миналата седмица той обеща лично да преразгледа промените. Но жителите не са убедени, че ще го направи. Много от тях смятат обещанието за поредната тактика за печелене на време от страна на правителството, което по всичко личи е склонно да поставя комерсиалното пред културата. Затова са решени да отнесат спора до върховния административен съд на Гърция.

„Всеки ден виждаме как се пренебрегват законите заради неефективна политика, казва Йоргос Кандалепас, заместник-председател на комитета на жителите на Плака. Ние не сме против таверните или баровете в квартала. Просто искаме да запазим равновесието, което позволява съвместното съществуване на хората и на бизнеса в Плака. Иначе местните жители просто ще се махнат от тук.”

По в. Гардиън

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.