Заради бълхата Васил Божков да не изгорим юргана?

Нов закон за паметниците на културата мина на първо четене в парламента. Против него се обявиха представители на разни едри колекционери като Васил Божков и др.
Но, оказва се, че законът засяга и поставя в смешно положение много повече хора от Васил Божков, за чиято колекция няма съмнение, че е придобита чрез покупки от изкопаното от иманяри. Самият той го призна в интервю пред в. “Труд” преди 3 години – “Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Божков си регистрира колекцията в Националния исторически музей (каква част от нея, не е ясно), като според музейните работници е представил документи за покупка от търгове в чужбина.

Както и да е. Какво предвижда законът?

В него се поставя срок от 3 месеца, в който собствениците на всякаква антична вещ, паметник на културата (а за такива се смятат кажи-речи всякакви неща отпреди Освобождението на България), трябва да я декларират пред музеите и да представят документ за собственост, за покупка или за наследство. Ако не се декларират и представят, предметът става собственост на държавата, а собственикът го заплашва глоба до 6000 лв.

Какво е опасното? Дори една проста монета тетрадрахма е движим паметник на културата. Такива монети, които струват по 150-200 лв., има кажи речи във всяка къща. България е място, където бабите по селата, докато копаят на нивата, изкопават по някоя сребърна или бронзова монета. Бронзовите монети на Филип и Александър Македонски например (те са отпреди 2400 години) са в изобилие. Десетки хиляди. Струват 5-10 лв., а някои по-редки запазени екземпляри и по 50 лв. Но се водят движим паметник на културата. Новият закон ще ги национализира и ще превърне собствениците им в престъпници. Защото те нямат документ, че баба им ги е изкопала на нивата. Могат да докажат правата си върху тях, само ако представят завещание от бабата или дядото, в което монетите са описани и посочени конкретно. Това се отнася не само за монети, ами стари икони, вещи и т. н.

Със сигурност Васил Божков ще представи документи за своите мраморни глави и златни венци – че ги е купил в чужбина. Но всяко българско семейство ще бъде ударено от този закон, без да подозира.

Законът се прави от Комисията по култура с шеф Нина Чилова, основен член на групата, работила по закона, е д-р Михайлов от ДСБ. В присъщия си елегантен стил Божков каза в интервю преди 3 години: “Чилова е много тъпа”. Д-р Михайлов е от партия, която не изпитва симпатии към Васил Божков и иска да национализира колекцията му.

Вярно, Васил Божков е тлъста бълха. Много тлъста. Но заради нея да не изгорим юргана на дребните нумизмати и на всеки, който има нещо старо в къщата си? И без това досега полицията само тях преследва, а една проверка не е направила на Васил Божков. То оттам трябва да се почне, а не от закона. Той и сега предвижда затвор за иманярство и изисква колекциите да се декларират.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.