Защо държавата трябва да защитава пишман-шпиони?

Трима българи бяха осъдени за шпионаж в Гърция (двама от тях – професионални военни) и цялата държава се втурна да ги защитава. Министерство на Външните работи повика военното аташе на Гърция за обяснение, МНО прави специални изявления, консули прехвърчат и т.н. Защо? Защото някакви дилетанти се правят на шпиони и снимат гръцки военни обекти? Всячески държавата се мъчеше да замаже случката. Първоначалните обяснения на тримата арестувани били, че правят снимки за българско военно списание. После всички съобщения в медиите премълчаваха този позорен факт. Глупости на търкалета – има само 2-3 български военни списания, и нито едно не публикува такива дилетантски снимки, направени тайно. Има две възможни обяснения за случая – тези военни в отпуск са заработвали някой лев по поръчка на нечие разузнаване. На чие? Кому е нужно да снима отвън гръцки военни обекти? Като се огледа човек, освен на Русия, наоколо няма друг, на когото му е притрябвало нещо подобно.
Излиза че държавата защитава руски шпиони?
Второто обяснение е, че тримата са снимали поради собствено любопитство към военните работи, така характерно за някои хора, които стават военни. Тоест това, което на нормален човек никога не би му хрумнало, професионалните кръглаци (б. р. – традиционно жаргонно наименование на военни, заради кръглите шапки) направо рискуват да влязат в затвора заради него. И да дават измислени обяснения за безумните си идеи да снимат гръцки поделения.
Кого в крайна сметка защитава държавата? Руски шпиони или военни, на които им хлопа дъската?
И не в Гърция, а в България някой трябва да разследва защо редник и сержант от професионалната българска армия правят такива работи.
При всички случаи са за уволнение – било за шпионаж, било заради глупост.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.