15-годишната Рания – от атентатор самоубиец до лице на пропагандната война в Ирак

15-годишната Рания разказва как е била дрогирана, облечена в експлозиви и задържана от патрул в Бакуба. Снимка: Ройтерс

Рания е само на 15 години, но миналата седмица това иракско момиче с тих глас разказа как е било дрогирано, обкичено с експлозиви, арестувано от хора, които за малко не взривило, и след това вкарано в ареста. Сега то е в центъра на пропагандна война, водена от иракските служби за сигурност срещу същите екстремисти от Ал Каида, които се опитали да използват Рания като бомба с дистанционно управление.

Полицията арестува непълнолетното момиче миналата неделя в размирната иракска провинция Диала, където сунитски екстремисти водят ожесточена кампания срещу американските и иракските части. Рания била заловена от местен патрул в столицата на провинцията Бакуба с жилетка, натъпкана с експлозиви. Първоначално беше съобщено, че тя се е предала сама, но по-късно полицията обяви, че била задържана, след като била намерена жилетката с експлозиви.

Американски военни източници я описаха като човек, когото са принудили да стане атентатор самоубиец, както разказа и тя в интервю за иракска телевизионна станция. Премеждията на Рания обаче съвсем не са приключили. Полицията осъзна потенциалната златна мина, която тя представлява от пропагандна гледна точка, показа момичето по телевизията и покани журналисти да я интервюират. За пръв път на представители на медиите беше даден достъп до задържан.Интервюто й беше записано под наблюдението на затворнически служители, след като тя беше прекарала няколко дни в ареста. Не е ясно доколко думите й са истински разказ на историята й и дали тя не е била принудена да каже определени неща.

Ако се вярва на Рания, нейната история повтаря историите на други жени, извършили самоубийствени атентати в Ирак. Баща й и брат й изчезнали през 2006 година в разгара на ожесточения религиозен конфликт, казва тя. Телата им били намерени след седмици. „Един ден баща ми изчезна. По-късно майка ми намери тялото му в моргата. Тялото на брат ми било изхвърлено в реката“, разказва Рания в килията си, облечена в дълга черна роба.

Иракски полицаи свалят жилетката с експлозиви от Рания на улицата в Бакуба. Снимка: Ройтерс

Според анализаторите много от жените, които стават атентатори самоубийци, са мотивирани от жажда за отмъщение за убийството на техни роднини мъже. Но Рания твърди, че никога не е искала да става мъченичка. След това, загледана унесено в една точка, разказва как едва не е била разкъсана от експлозия. „Една вечер съпругът ми ме заведе у някакви роднини, които до този момент не познавах. Останахме у тях през нощта… На сутринта ми донесоха закуска и сок от кайсии. Имаше особен вкус, затова попитах какво има в него. Казаха ми: няма нищо, просто го изпий“.
Полицията твърди, че когато била арестувана, Рания изглеждала като дрогирана с успокоителни, макар да не е ясно дали това наистина е било така. „Няколко дни се чувствах замаяна и ми се повръщаше“, твърди момичето.

След закуската по-възрастна жена, която се представила като братовчедка на съпруга й, накарала Рания да облече жилетката с експлозиви. Тя протестирала, но й казали да не се безпокои. Трябвало просто да отиде на един от оживените местни пазари, където щели да се срещнат с нея. Тя не била съгласна, но жената била по-възрастна и много убедителна. През това време съпругът й останал в съседна стая. Преди да излезе от къщата, той се появил и я попитал дали ако се срещнат в друг свят тя ще избере него или ще предпочете друг. Макар и смутено от такъв въпрос, момичето на шега отговорило, че ще си избере друг. Оттогава тя не е виждала съпруга си.

Рания така и не стигнала до пазара. На контролно-пропускателен пункт местен сунитски патрул я заподозрял заради дългата роба и я претърсил. Намерили жилетката с експлозиви и кабелите, окачени по нея. „Не съм имала намерение да се самовзривявам. Когато ме спряха за проверка, исках да се предам, но се страхувах“, разказва тя. „Никой не ми е казвал какво да правя с тази жилетка. Не знам дали не са имали намерение да ме взривят отдалече. Просто не знам“, каза тя. Полицията продължава да търси съпруга й.

Арестът на момичето – или освобождението му – е победа за американските и иракските сили за сигурност в пропагандната им война. Ал Каида беше представена като уязвима, по-малко компетентна и все по-често залагаща на тактика, продиктувана от отчаяние. „Фактът, че той не дойде да ми помогне показва, че сигурно има какво да крие“, твърди Рания в интервюто си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.