„Независимая газета“: САЩ се превръщат в нация от изкуствено оплодени ембриони

Всяка година в САЩ с помощта на донори и изкуствено осеменяване се раждат около 40 хиляди деца. Снимка: уебшотс

Това лято в САЩ най-популярни се оказаха клиниките за изкуствено оплождане, твърди в. „Независимая газета“. Компаниите, които се занимават с нетрадиционната услуга, не крият, че в последно време броят на клиентите им, сред които има и много знаменитости, се е увеличил поне два пъти. Затова и американското списание The People съобщава, че поп-певецът Рики Мартин е станал баща на две момчета близнаци, родени от приемна майка. А според данните на министерството на здравеопазването всяка година с помощта на донори се раждат около 40 хиляди деца.

Според Робин Хол, президент на компанията Alternative Resources, специализирана в услугите по изкуственото оплождане, лятото не е най-горещия сезон за неговия бизнес. Тази година обаче е изключение. „Твърдят, че във всичко лошо има и нещо хубаво,” казва Хол. „Лошите новини в икономиката донесоха добри новини за компанията ни. Сега получаваме по 50 телефонни обаждания на ден от потенциални донори, което е почти два пъти повече от обичайното.”

Съгласно федералните закони на САЩ всеки, който желае да продаде сперма или яйцеклетки, или да стане приемна майка, трябва да мине комплексен медицински преглед и да бъде проверена генетичната наследственост на организма му. „Само след положителни резултати на тези прегледи потенциалният участник в бизнеса ни получава правото да стане донор, а на бъдещите небиологични майки – да встъпят с него в много деликатни и необикновени отношения, като – разбира се – се включва и финансовата страна”, казва основателката на една от чикагските клиники за донорство на яйцеклетки Center for Egg Options Нанси Блок.

Заплащането на донорите не се урежда от законодателството. Това е частен бизнес, който зависи както всеки друг бизнес от търсенето и предлагането. Донорите, които изнасят оплодените яйцеклетки в продължение на два, а понякога и на четири месеца, получават за труда си средно по 7-8 хиляди долара. А за деветмесечната бременност приемните майки взимат по 35-40 хиляди долара. Една от донорките на Center for Egg Option, дама на 28 години, представила се за Мелиса, твърди, че изнася за четвърти път оплодени от нея и от мъжа й яйцеклетки. „Самата аз имам две деца. Убедена съм, че също толкова прекрасни ще израстат и децата в семействата, които купиха нашите плодове. За семейството ми това е допълнителен приход.” Друг донор от същата клиника – 22-годишната сервитьорка Стефани – казва, че сключва договор за изнасяне на бъдещо дете за трети път: „Имам нужда от допълнително средства. Събирам пари, за да следвам.”

За разлика от отрицателното отношение на американските религиозни организации към абортите и към използването на ембрионите за изследователки цели, те се отнасят положително към изкуственото оплождане. За 15-те години, отминали от появата на този бизнес в САЩ, протестантските църкви, католиците и дори най-консервативните мормони не са протестирали. И то при факта, че над 50 на сто от възрастното население на САЩ се счита за религиозно, посещава всяка седмица църкви, джамии и синагоги. Католическият свещеник Брент Бенсън разказва, че изкуственото оплождане помага на стотици хиляди семейства да преодолеят болезнения проблем на безплодието и да разрешават сериозни семейни конфликти. По думите му „това ново явление на съвременността по никакъв начин не противоречи на древните канони на религията, а напротив – е в съответствие с тях. Защото нали идеалът ни е многодетното семейство.”

По в. Независимая газета

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.