Голям сеир – как се гаси пожар в центъра на София + фотогалерия

Наблюдатели (вляво) следят изкъсо работата на пожарникарите. Снимки авторката

Черен дим се издига в района между улиците „Цар Симеон“ и „Христо Ботев“ в София, малко след 12.30 часа във вторник. Малка порутена къща, във вътрешната част между старите сгради, се е запалила. За щастие жертви няма.

Уличките се изпълват с пожарникари, полицаи, минувачи и …много сеирджии. Работата на огнеборците се следи от солидна група ромски „информатори“. Първоначално те нищо не знаят, но половин час след началото на акцията по гасенето, обясняват подробно за това кой живее в порутената къща и как се е запалил пожарът.

Двете пожарни коли са спрели на ул. „Симеон“ и „Вашингтон“, до бараката може да се стигне единствено през входовете-тунели между залепените една до друга стари сгради. Никой не пречи на сеирджиите да следят изкъсо работата на пожарникарите. Никой не обезпокоява и стареца, който спокойно, без притеснение от тичащите огнеборци, влиза в района на акцията и оставя в „склада си“ събраните от него кашони. Няколко наблюдатели започват да свирят с уста и да крещят „Ей, шшшш, алоуу, бегай бе!“. Старецът ги удостоява с поглед, подсказващ, че едва ли нещо – дори пожар, би му попречил да си прибере „стоката“.

„Пречите ни на работата, излезте оттук“, вика по някое време огнеборец. Наблюдателите обаче само правят по няколко крачки встрани. Запят с интерес как пожарникари се катерят по старата сграда и насочват маркуча с вода. Огнеборец се опитва да залепи спукал се маркуч. „Абе залепи от другата страна“, напътства сеирджия пожарникара. „Вътре пак има пламъци“, провиква се възрастна жена, убедена, че огнеборците пропускат този факт.

Димът от пожара покри района между улиците "Цар Симеон" и "Христо Ботев". Снимки авторката

Димът от пожара покри района между улиците "Цар Симеон" и "Христо Ботев". Снимки авторкатаСнимки авторкатаПожарникар се е качил на покрива на горящата къща. Снимки авторкатаПожарната кола също е атрактивно зрелище за минувачи. Снимки авторката За да стигнат до горящата къща пожарникарите прокараха маркуч между сградите. Снимки авторкатаОгнеборец носи допълнителен маркуч. Снимки авторкатаРом прави клипче с телефона си, докато пожарникарите гасят запалената барака. Сеирджии наблюдават акцията по гасенето на пожара. Снимки авторкатаДимът от пожара накара много от очевидците да кашлят. Никой от тях обаче не се отдалечи от "епицентъра на събитието". Пожарникар се е качил на покрива на горящата къща. Снимки авторкатаНаблюдатели на гасенето на пожара с нежелание се размърдват встрани, след като пожарникар им е направил забележка. Пожарникар гаси пламъците във вътрешността на запалената къща. Снимки авторкатаНаблюдатели (вляво) следят изкъсо работата на пожарникарите. Снимки авторкатаОгнеборците се мият след свършената работа. Снимки авторкатаСтарец направи няколко курса да внася кашоните си в района на пожара. Снимки авторката

„Да ти кажем, туй са некакви складове, според мене“, обяснява ром от „първия ред“. Той е извадил мобилния си телефон и снима клипче на акцията.
„Аз съм от съседния блок – обяснява възрастна жена по халат на журналисти. Тя казва, че в къщата живеят възрастни мъж и жена. „А, аз чух, че има и дете, малко дете“, обажда се ококорено циганче. Няколко микрофона се насочват към него. „Да, имало дете, ама го изнесли“, потвърждава информаторът. „Не знам за дете, продължава възрастната жена. Знам, че са възрастни хора и се отопляват с дърва, събират кашони, сигурно така се е запалила къщата“, дава предположение тя за запалена печка, при температура +27 градуса.
В групата от информатори се включва ромски младеж, който до момента твърдеше, че не знае нищо за пожара – „Според мене некой е ‘фърлил цигара от съседния блок, виж колко е близо.“ Възрастната жена не вярва, той продължава: „Да бе, знаеш ли колко съм ги виждал да ‘фърлят цигари“, уверява младежът, хвърляйки фаса си в тревата, на два метра от горящата сграда.

Наблюдатели на гасенето на пожара с нежелание се размърдват встрани, след като пожарникар им е направил забележка.

Темата се насочва към пожарникарите. „Ами че пожарникарите нямаха вода, какво да ви кажа“, прави намек за „българската действителност“ възрастната дама по халат. „Абе с налягането нещо имаха проблем“, обажда се друг от групата. Обясненията и упреците продължават и никой не забелязва, че огънят е вече изгасен.
Пожарникарите са свалили каските си и се мият около колите. „Не ни снимай, че ще излязат снимки в медиите с текст, че не правим нищо, а само се мием“, усмихва се едър огнеборец. Той уверява, че всичко вече е наред.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.