Бременната тийнейджърка и изборите за президент на САЩ

в. Интернешънъл хералд трибюн

17-годишната дъщеря Бристол на кандидатката за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин държи брат си Триг на предизборна кампания в Дейтън, Охайо. Дни след номинацията на Пейлин стана ясно, че дъщеря й е бременна. Снимка: Ройтерс

Поне засега губернаторката Сара Пейлин изглежда преодоля първото изпитание след разкритието, че неомъжената й дъщеря тийнейджърка е бременна. Републиканските делегати я подкрепиха, като обявиха, че разкритието няма да заплаши надеждите й да е партньор на сенатор Джон Маккейн в надпреварата. „Това е предизвикателство и ние просто трябва да се справим с него, каза Кейтън Доусън, председател на републиканската партия в Южна Каролина. Едва ли ще й навреди. Става въпрос за семеен проблем, който не е чужд на хората.“

Разкритието обаче представлява най-малкото нежелано разсейване в кампанията на Маккейн в момент, когато той се готви да получи номинацията. Сътрудници на Маккейн съобщиха новината в момента, когато ураганът Густав порази крайбрежието, в умишлен опит, по думите им, да отвлекат вниманието от нея. Но в първия ден от конгреса на Маккейн това беше главната дискутирана тема сред делегатите в Сейнт Пол, както и в репортажите, посветени на политиката.

Съветници на Маккейн изразиха увереност, че историята скоро ще отшуми. Все пак изглежда сигурно, че заедно с другите незначителни разкрития за Пейлин, това ще попречи на внимателните усилия на екипа на Маккейн да я представи като социално консервативна, бореща се с корупцията и любителка на хокея майка на пет деца. Не случайно това се случва във важен момент за Пейлин, когато тя тепърва започва да бъде представяна на американската общественост.

Как ще реагира страната на бременността на Бристъл – 17-годишната дъщеря на Пейлин – е по-скоро социологически, отколкото политически въпрос и за това има много причини. Да, много членове на двете партии, включително сенатор Барак Обама от Илинойс, демократическият опонент на Маккейн, побързаха вчера да кажат, че личният живот на кандидатите трябва категорично да си остане такъв. Но това ясно се очертава като предизвикателство към традиционния образ на семейството на потенциален държавен глава. То може да „даде храна“ и за провокативни изказвания около кухненските маси или иронични отпратки в късните телевизионни шоу програми. Така отново ще стане ясно какво разбират гласоподавателите под личен живот в момент, когато Интернет вдигна много завеси, и какво се смята в днешно време за нормален семеен живот. „Семействата непрекъснато имат проблеми, каза Рик Скарбъро, пастор и основател на консервативната правозащитна група „Вижън Америка“. Това, което виждам, е, че семейството на Пейлин се справя с този проблем достойно. Те ще износят това бебе и ще докажат още веднъж, че са посветени на живота.“

Кампанията на Маккейн, която показа, че борави умело с медиите, се опита да повлияе на отразяването на новината. Те я оповестиха така, че да съвпадне с връхлитането на урагана Густав по бреговете на Мексиканския залив. (Новината за Пейлин беше съобщена едва 15 минути след началото на вечерните новини по Си Би Ес). Освен това по всичко личи, че тя беше вмъкната между няколко проблематични пикантерии за миналото на Пейлин, сред които тази, че през 1986 година съпругът й Тод е бил арестуван за шофиране в пияно състояние.

„Ще пуснем водата в тоалетната“, каза Тъкър Ескю, висш съветник на Пейлин, като описваше плановете на кампанията за Деня на труда, когато повечето американци бяха заети със семейни и социални дейности. Въпреки това в краткосрочен план разкритието показа, макар и вероятно не по предпочитания от Маккейн начин, колко много изборът на Пейлин му е помогнал сред консерваторите. Те не само се обединиха около нея, но похвалиха решението на дъщеря й да се омъжи и да роди бебето.

„Медиите вече се опитват да изопачат нещата и да ги представят като доказателство, че губернатор Пейлин е лицемерка, каза Джеймс Добсън, основател на организацията „Фокус върху семейството“. Но то само означава, че Пейлин и семейството й са човешки същества.“ Той я похвали, че не само говори за ценностите си в защита на живота и семейството, но и ги следва на практика и при тежки обстоятелства.

Сътрудниците на Маккейн съобщиха, че от миналата седмица, след като той обяви избора си, са събрали почти 10 милиона долара. Те виждат в това „вот на доверие“ от страна на консервативното крило, което до момента беше скептично към консервативните убеждения на Маккейн. Тези настроения намериха отклик и в конгресната зала. „Аз съм треньор на училищен отбор и всеки ден работя със 17-годишни, каза Фъргюс Кълън, председател на Републиканската партия в Ню Хемпшър. Има много родители на 17-годишни ученици. Ако не друго, това напомня, че Сара Пейлин е истински човек, със същия опит като всеки обикновен американец.“ „Няма такова нещо като перфектен кандидат, продължи той. Тя е изключителен избор и е от голяма полза за кандидат-президентската бюлетина.“

Но с тази новина кампанията на Маккейн навлезе в непозната и потенциално трудна територия. Въпреки цялото доверие, засвидетелствано от републиканците в Сейнт Пол, все още е твърде рано да се прецени дали това е „чудо за три дни“ или едно от онези събития, които чертаят пътя на кампанията. „С бебе, изискващо специални грижи, и бременна дъщеря тийнейджърка, Пейлин може да предизвика учудване у някои гласоподаватели защо преследва политически амбиции за сметка на майчините и семейните си задължения“, каза Дон Сипъл, стратег на републиканците и бивш съветник на Джордж Буш в Тексас.

Това ще бъде особено вярно, ако последват още разкрития за Пейлин. И това е един от въпросите, които тревожат делегатите, докато се оформя образът на тази непозната жена, изтръгната от Аляска, през идните дни и седмици.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.