Оказа се, че 1 човек може да струва 38 милиарда. Колко струва най-скъпият в България?

Докато хората на Костов, бойкоборисовци и прочее пълнят медиите с призиви за предсрочни избори и колко страшно е положението, се случи нещо забележително. Не беше водеща новина по вестниците, а трябваше.

Агенция “Блумбърг” (една от водещите в бизнесновините) по погрешка пусна в интернет-страницата си некролог на Стив Джобс – шефа на “Епъл”. Погреба човека приживе. Грешката продължила само 30 секунди, достатъчно, за да я забележи цял свят. После статията била изтрита (всяка агенция има готови некролози на известни личности, които само трябва да се допълнят с подробности и са готови за публикуване). От новината акциите на “Епъл” леко паднали. Последваха извинения, чудесии.

Месец преди това Джобс, който е създател на модерния компютър (откраднат от Бил Гейтс и разпространен чрез “Уиндоус” и др.), на Мр3 плеъра, на iPhone (това последното в България е слабо познато), се появил на някакво публично събитие отслабнал, което предизвикало въпроси за здравето му (знае се, че той е опериран успешно от рак преди 4 години). На последвалата лавина от въпроси, говорителят на компанията отговорил, че здравето на Джобс си е негова работа. В резултат акциите на “Епъл” паднаха с 10%. Експертите изчислиха, че ако Джобс умре, акциите на компанията му ще паднат с 25%. Това означава загуба от 38 милиарда долара. Оказва се, че това е точен начин да се измери колко струва един човек – 38 милиарда долара за Стив Джобс – за човек, изоставен от майка си за осиновяване, осиновен от бедни родители, които едвам му платили обучението за университета за един семестър, след което той напуснал.

Оказва се, че Америка е място, където едно изоставено дете може да стане съвременен гуру, създател, който рисува бъдещето на света.

Може ли в България да се случи това с едно изоставено дете? Вероятно може, ако го осиновят чужденци. Иначе тук шансовете му са да стане престъпник.

Кой тук e най-скъпият българин? Кой тук е гуру? Говори се за най-богати. Но не създатели, а хазартни босове, крадци от приватизацията, перачи на парите на Самоковеца и т. н.

Тук дори един способен човек да се изучи и да има идеи, няма как да създаде компютър, компания, нещо подобно. Тук ще го кълват и плюят от всички страни. Няма шанс.

Не, не е българин създателят на компютъра. Американец е. Джон Атанасов се е родил в Америка и там е израсъл. Дори баща му е там от 13-годишен. Майка му е ирландка, но поради това в Ирландия никой не му издига идиотски паметници.
Само една комплексирана нация от завистници може да се тупа в гърдите, че е измислила компютъра (всъщност принципният му първообраз -останалото е дело на Стив Джобс и други).

Затова Джобс струва 38 милиарда. Тук и най-способният нищо не струва. Трябва да замине някъде по света, за да придобие стойността си.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.