От Дуранкулак до Резово – строежи и природа + фотогалерия 48 снимки

Типична картинка по пътя, свързващ курортите на Южното Черноморие. Снимки: Нели Томова

Мотото „Опознай родината, за да я обикнеш“ някога може и да е имало смисъл. Във време, когато природата все още е била непокътната, а разбитите пътища са отвеждали до места със спираща дъха красота. Опознавайки родината днес, вместо да я заобичаш, може да ти се прииска да избягаш от нея. Особено, когато става дума за Черноморието.

Източната граница на България е само 370 километра, които обаче са залети с толкова бетон, колкото едва ли ще се намери в столичните панелни комплекси. От Шабла до Резово най-често срещаните крайморски обекти са внушителни по размер хотели, недовършени строежи, камари строителни отпадъци. Пътят е осеян с билбордове, предлагащи „почивка в рая“, апартаменти с „неземна гледка“ и голфкомплекси. Над тях обаче се мъдрят кранове и скелета на строежи. Импровизираните сметища край комплексите и паркираните край тях багери допълват идеята за невероятно изживяване на българското Черноморие.

На фона на масовото застрояване, направо е странно, че по морето все още са останали места с чисти плажове, кристална вода и красиви морски пейзажи. Селата край Шабла на север, Иракли, село Варвара на юг, Силистар край Резово. Недокоснати от грубата ръка на строители и инвеститори, тези места са като оазиси сред бетонна пустиня. Много е възможно обаче в следващите години бетонът да погълне и тях.

Презастроеното Черноморие

Гледка край пътя към Слънчев бряг и Несебър. Снимки: Нели Томова

Гледка край пътя към Слънчев бряг и Несебър. Снимки: Нели ТомоваВетрогенераторите развалят пейзажа на Калиакра. Снимки: Нели ТомоваНезавършен строеж край Каварна. Снимки: Нели ТомоваГолф игрището "Thracian cliffs", което ще изникне под село Божурец вече е обозначено. Според природозащитници заради комплекса е унищожена рядка степна растителност. Снимки: Нели ТомоваТипична картинка по пътя, свързващ курортите на Южното Черноморие. Снимки: Нели ТомоваСтроеж край Несебър. Снимки: Нели ТомоваВсеки квадратен метър покрай Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас вече е застроен. Снимки: Нели ТомоваПоредният недовършен строеж, който краси пейзажа около южните курорти. Новоизникнал комплекс в село Кошарица, на няколко километра от Свети влас. Снимки: Нели ТомоваПоредното бетонно чудо, появило се на броени километри от Слънчев бряг. Билборд край пътя от Бургас към Несебър, рекламиращ "райски" кътчета по морето. Снимки: Нели ТомоваНа плажа в Созопол децата могат да трупат знания за строителството с детски багер. Снимки: Нели ТомоваТениски с надписи от типа "Rakia - connecting people" забавляват чужденците в българските курорти. Снимки: Нели ТомоваНовият град в Созопол през последните години съвсем заприлича на строителна площадка. Снимки: Нели ТомоваСтроеж в Созопол. Снимки: Нели ТомоваНай-често срещаните табели по морето са с надпис "For sale". Снимки: Нели ТомоваОт малко градче Созопол се превърна в бетонен комплекс. На тази снимка се вижда как изглежда градът от къмпинг Смокиня. Снимки: Нели ТомоваПейзаж край Царево. Снимки: Нели ТомоваВ Ахтопол също не липсват строежи и нови хотели. Снимки: Нели ТомоваТабела на плажа в Синеморец. Снимки: Нели ТомоваКупища боклук в защитената местност Ропотамо. Снимки: Нели Томова

Черно море без бетон

Скали край Камен бряг. Снимки: Нели Томова

Скали край Камен бряг. Снимки: Нели ТомоваДуранкулашкото езеро. Снимки: Нели ТомоваКеят на езерото Дуранкулак. Снимки: Нели ТомоваКръчмата на Бай Пешо край фара на Шабла се е превърнала в атракция за всички, които идват на север. Снимки: Нели ТомоваКеят на Шабла, близо до фара. Снимки: Нели ТомоваСкалите край село Тюленово. Снимки: Нели ТомоваВ пещерите край Тюленово и Камен бряг гнездят корморани. Снимки: Нели ТомоваСтепна растителност край Тюленово. Снимки: Нели ТомоваПараклисът на нос Калиакра. Снимки: Нели ТомоваПлажът край устието на река Камчия. Снимки: Нели ТомоваУстието на река Камчия. Снимки: Нели ТомоваПлажът на Иракли. Снимка: Нели ТомоваПлажът на Иракли. Въпреки забраните и липсата на елементарни хигиенни условия, плажът е пълен с къмпингуващи. Снимки: Нели ТомоваПристанището на Несебър. Снимки: Нели ТомоваКаменна ограда в Стария град в Созопол. Автентичната атмосфера на града е на път да изчезне заради дострояващите се къщи, сергиите и заведенията, никнещи на всяка крачка. Снимки: Нели ТомоваЩъркели се събират над Созопол, за да отлетят на юг. Снимки: Нели ТомоваИзгрев на къмпинг Смокиня. Снимки: Нели ТомоваУстието на река Ропотамо. Въпреки че плажът в защитената местност е забранен, туристи често разпъват чадърите си по-надолу край брега. Снимки: Нели ТомоваПлажът до село Варвара още не се е сдобил с кръчма и чадъри под наем. Снимки: Нели ТомоваИзглед край Варвара. Снимки: Нели ТомоваПлажът на Силистар. Снимки: Нели ТомоваНа Силистар все още не е застроено, плажът е чист, а водата кристална. Снимки: Нели ТомоваКамбаните на параклиса в село Резово - най-южната точка на българското Черноморие. Снимки: Нели ТомоваРезово - тук свършва българската черноморска ивица и започва Турция. Снимки: Нели Томова

Северното Черноморие все още изглежда по-малко засегнато от инвеститорските идеи.Инвазията обаче е започнала и тук. Бившето рибарско селище край фара на Шабла е заприличало на строителна площадка – през лятото се дострояват етажи, разширяват се къщи, издигат се вили, които догодина най-вероятно ще са семейни хотели. Селата Камен бряг и Тюленово засега са любими места най-вече на къмпингари, гмуркачи и катерачи. Скалистият бряг и липсата на пясъчна плажна ивица ги правят неподходящи за масов туризъм. Благодарение на което там все още природата е запазена. Край нос Калиакра обаче са монтирани десетки ветрогенератори, които не само развалят пейзажа, а са и опасни за редките птици, които прелитат оттук (виж тук по-подробно). Над селата Топола и Божурец (на няколко километра от Каварна) усилено се строят голф игрища. В Каварна, освен портретите на рок-музиканти, изрисувани върху неколкоетажни сгради, непрекъснато се появяват и нови хотели.

Край целия път от Варна към Бургас рекламите на курортни комплекси се редуват с табели „For sale“ – продават се апартаменти, къщи и все още незастроена земя. Към Свети Влас и Слънчев бряг пейзажът се изчерпва с кичозни хотели и недовършени конструкции. В самите курорти не може да се види нищо повече от лъскави заведения и сергии с „маркови облекла“, които вероятно привличат бедните немски туристи, дошли на почивка със социалните си помощи.

На юг от Бургас положението е същото. Някога любимо място на артисти и интелектуалци, днес Созопол почти с нищо не се отличава от Китен или Приморско. Градът е станал три пъти по-голям с новопостроените си хотели, много от които остават празни, въпреки ниските цени на нощувките. Романтиката на Стария град е задушена от дострояващите се къщи, магазинчетата и лъскавите табели на кръчми и кафенета. Главната улица в Новия град напомня селски събор – сергии с дрехи и надуваеми дюшеци, миризма на скара и най-разнообразна чалга радват тукашните туристи.

Чалгата и дюнерите дебнат отвсякъде и в следващите курорти – Приморско и Китен. В Царево и Ахтопол музикалният фон не е по-различен, а гледката край морето отново е бетонна. В най-южната част на Черноморието строежите намаляват, а от Резово се вижда пуст плаж, на който няма нито един чадър – той обаче е след границата, от която започва Турция.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.