Късата памет за дългото съединение

Иво Инджев

България от години вече се е съединила с НАТО, ЕС, ОССЕ и Европейския парламент. Общото между всички тези организации днес е, че те, включително от наше име (колкото и „официална София” да се опитва да се скрие от този факт) осъдиха Русия за нарушаване териториалната цялост и суверенитета на Грузия.
Русия прави всичко възможно да разбие небивалото от десетилетия единство на европейци и американци. Проверката за успеха на подобни усилия бе направена успешно от руския посланик в Брюксел Чижов в навечерието на българското членство в ЕС, когато прогнозира, че България ще бъде троянския кон на Русия в ЕС. И до ден днешен той не е опроверган – нито с думи, нито с дела от страна на тукашните коне с капаци.
Друг руски дипломат, явно окуражен от сервилността на българските другари, противопостави също толкова откровено българските власти на Запада с похвала за „балансираната”  им позиция по кризата в Кавказ. Интригантско, но недвусмислено упражнение по разединение на България по отношение на съюзниците!
В деня на Съединението, когато с право се гордеем да сме били народ със собствена воля, довела до единството на българите през главата на тогавашните велики сили, възниква въпросът за днешната демонстративна търпимост към усилията на една чужда държава да ни разедини от съюзите, които не просто сме избрали да сключим, но неистово търсехме без ничия принуда. Това беше дълъг процес на съединение. Да, дългото съединение не беше съпроводено с всенароден ентусиазъм, но се случи по волята на преобладаващата част от обществото. Сега, едно упълномощено да управлява няколко години малцинство, ревизира тази воля със своето раболепно мълчание пред разединителите. Разединението прави силата – силата на „разединителите”.
Дългото ни съединение, съчетано с къса памет, води до тази равносметка в деня на Съединението.

Още текстове от Иво Инджев – в неговия блог тук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.