Гърците гласуват за Барак Обама

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама говори на предизборен митинг в Дъблин, щата Охайо. Снимка: Ройтерс

Кандидатите за президентския пост на САЩ Джон Маккейн и Барак Обама може да изглеждат с почти изравнени възможности за победа според последните проучвания, но в Гърция и сред гръцката общност в САЩ афроамериканският кандидат на демократите събира проценти, познати единствено от времето на Сталин, и води с 82 на сто в електоралните им предпочитания. Негов противник е ветеранът от войната във Виетнам и кандидат на републиканците, който си е осигурил едва 5 на сто от гласовете на гръцката общност в САЩ. Присъствието на американското гръцко лоби на президентските избори в САЩ винаги е било динамично и достойно за внимание.
И на предстоящите избори ролята на американските гърци и преди всичко на големите предприемачи е съществено не само заради финансирането на кандидатите, но и заради осигуряваните от тях гласове. Демократическата партия, по-обединена от всякога, за пореден път се радва на подкрепата на гръцката общност. Във всеки американски щат активно работи група гърци за привличане на гласоподаватели за Обама. От Масачузетс до Калифорния и от Охайо до Кънектикът американските гърци дават своята дан в предизборната кампания на Обама. Американските гърци са обърнали гръб на кандидата на републиканците Джон Маккейн най-вече заради протурската му ориентация и заради позицията му по гръцките национални въпроси.
В Гърция обаче лозунгът на Обама „Промяна“, отдавна намери широк отзвук сред гръцката общественост. С това се обяснява и позитивното отношение на гърците към сенатора от Илинойс, който се радва на подкрепата на 81 на сто от тях. За отбелязване е  фактът, че даже сред гласоподавателите на партията Нова демокрация, популярността на афроамериканския кандидат е достигнала 84 на сто, а неговата кандидатура заварва още по-сплотени избирателите на социалистите  от ПАСОК, като 92 на сто от тях заявяват, че това е техният претендент за президентския пост на САЩ. Героичното минало на Маккейн не буди възхищение сред електората на Нова демокрация. Само 8 на сто от тях заявяват, че биха гласували за кандидата на републиканците, чиято популярност в Гърция не надхвърля 13 на сто. Негативното отношение към него е 66 на сто, като запитаните смятат, че той е най-неподходящият човек за президент на САЩ.
Въпреки традиционния си антиамериканизъм, левицата в Гърция също залага на Обама, като 77 на сто от привържениците й заявяват, че биха дали гласа си за него. 21 на сто от левите избиратели обаче държат на своя антиамериканизъм и казват, че биха пуснали бяла бюлетина. 56 на сто от гърците смятат, че няма да има промяна във външната политика на САЩ, независимо от това дали ще бъде избран Обама или Маккейн. Сдържани надежди обаче поражда изборът на Обама да издигне кандидатурата на Джо Байдън за вицепрезидентския пост. 33 на сто от анкетираните гърци са на мнение, че Байдън е добър избор на Обама за гръцките интереси и че е възможно да внесе промяна във външната политика на САЩ.
56 на сто вярват, че ако Обама победи, е възможна промяна от политиката на Буш. Гърците имат основания да се интересуват от битката за президентската власт през ноември, тъй като 30 на сто от тях имат роднини, които живеят или работят в САЩ. Въпреки това обаче само 11 на сто от запитаните казват, че са пътували
до Америка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.