Електронен език помага на хора с увреждания да изпитат оргазъм

Пациент използва устройството Tongue Drive, което ще позволи на хора с увреждания да дават команди на специален компютър или количка. Снимка: Университет на Северна Каролина

Eзикът е най-силният мускул в човешкото тяло. Няма нужда и да се уточнява, че е най-важният за комуникацията между хората. Скоро обаче, езикът може да има и друга роля. Мейсъм Говънлу, инженер в Института по технологии на щата Джорджия, е разработил устройството Tongue Drive, колекция от магнити, сензори и безжична електроника, която ще позволява на хора с увреждания да дават команди на специален компютър или количка, съобщава сп. „Икономист“. Всичко това ще става само с помръдване на езика. Д-р Говънлу е избрал езика да служи като джойстик, защото той е много подвижен, трудно се уморява, а в същото време много рядко бива засегнат при контузии на гръбначния стълб или при нервномускулни заболявания. Това е така, защото езикът е свързан с мозъка, не чрез гръбначния стълб, а чрез отделен нерв.

В основата на устройството ще стои магнит с размера на леща, който ще бъде прикрепен към езика на потребителя. Магнитните сензори поставени на главата ще засичат позицията на магнита в три измерения и ще предават по безжичен път информацията на компютър. Специален софтуер след това различава различните жестове на езика и дава различните команди – вървене напред, завой наляво, единичен клик, двоен клик и т.н. След това, командите отново по безжичен път отиват към количката, която трябва да започне да се движи.

Според Сюзан Хаули, член на фондацията на Кристофър и Дейна Рийв, която финансира работата на д-р Говънлу, такива „асистиращи“ технологии стават все по-популярни. Хаули смята, че учените са осъзнали, че е доста по-лесно да направиш живота на хората с увреждания максимално улеснен, вместо да търсиш магическия лек, който да реши всичките им проблеми.

В този смисъл Tongue Drive има няколко предимства пред конкурентите си. По принцип програмите, които разчитат мозъчни сигнали са доста бавни и изискват огромен набор от електроди, които трябва да се прикрепят към скалпа на пациента и да се поставят в мозъка му. Устройствата, които следят движенията на очите, главата или врата, често пречат на нормалното зрение и задължават човека да стои неподвижен. Известни са и устройствата, където пациентът трябва духа или смуче специална пластмасова тръбичка, която обаче помага само за четири основни команди.

За разлика от всички тези устройства, Tongue Drive е ненатрапчив, точен и може да приема много различни команди. Тестовете върху студенти от Джорджия са достатъчно обнадеждаващи и вече две компания са проявили интерес да лицензират технологията. Д-р Говънлу от своя страна смята да започне да тества идеята си върху хора с увреждания в края на годината. Ако всичко върви по план, устройството може да се появи на пазара до 18 месеца – на цена под 10 000 долара.

Учените от Джорджия не са единствените, които са се сетили да използват езика в полза на парализираните пациенти. Think-A-Move, фирма от Охайо, вече пусна една различна система на пазара. Вместо магнити, технологията на Think-A-Move използва миниатюрни микрофони, които се слагат в ухото. Те отчитат промените на налягането във вътрешното ухо, които се случват при движението на езика.

Различните сигнали на езика могат да се различават в зависимост от различното налягане, и впоследствие да се прехвърлят към определена машина. Идеята е да се задвижват предимно колички, но има различни варианти. За момента подобно устройство струва около 6000 долара. За разлика от Tongue Drive, технологията на Think-A-Move работи най-добре, когато потребителят не прави много движения. Също така, Think-A-Move разпознава само от осем до десет команди.

Разбира се, движението и комуникацията не са единствените неща, които интересуват хората с увреждания. Според едно изследване отпреди четири години на Журнала по неврология, възстановяването на сексуалните функции също е приоритет. Джейми Борисов, невролог от Ванкувър, се опитва да използва езика, за да възстанови сексуалното усещане на тези, които не чувстват нищо под врата си.

Д-р Борисов използва електродното устройство BrainPort, направено от американската фирма Wicab, което прокарва сензорни сигнали през езика към мозъка. Нервите на езика са близко до повърхността и слюнката е отличен проводник на електрически сигнали. Тези сигнали могат да създадат усещането на движение, което се чувства при мастурбация. Според Борисов, този метод е довел до „несъмнено подобрение в цялостното сексуално чувство“ на поне един пациент, който има тежка парализа. Докторът смята, че ако парализиран пациент тренира достатъчно дълго с устройството, може отново да се научи да изпитва оргазъм – дори когато не използва уреда.

По сп. Икономист

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.