Бахамите на Кавказ

Хора развяват националните флагове на Абхазия (вдясно), Русия (в средата) и Южна Осетия (вляво) в абхазката столица Сухуми. Руският президент Дмитрий Медведев обяви, че Москва е решила да признае независимостта на двата сепаратистки региона на Грузия, въпреки че това ще изправи Русия пред сблъсък със Запада. Снимка: Ройтерс

В събота президентът на Абхазия Сергей Багапш заяви, че републиката има намерение да стане офшорна държава. По думите му, Абхазия разполага с всичко необходимо, за да превърне територията си в свободна икономическа зона.

Експерти смятат, че появата на нов офшор край южните граници на Русия е нещо напълно реално. Нещо повече, много западни офшорни зони въвеждат по-строги бизнесправила и при това положение Абхазия може да примами на своя територия голяма част от офшорните компании, които оперират с руски капитал.

Според Сергей Багапш Абхазия би желала да стане държава офшор и усилията й ще бъдат ориентирани тъкмо в тази посока. Този модел за развитие предвижда по думите му създаване на курорти и почивни зони, както и разрастване на туризма.
Багапш изтъкна, че в световната практика близо до всяка голяма държава има някой малък офшор. Ще припомним, че така наричат страните, които специално въвеждат ниски данъци и опростяват до крайност процедурите за регистриране на фирми.

Очевидно е, че като говори за „голяма държава“, Сергей Багапш има предвид Русия и създаването на свободна икономическа зона вероятно цели да се развива бизнес тъкмо с федерацията. Компании от други държави не биха могли да водят съвместна дейност с организациите, които евентуално ще бъдат създадени в абхазкия офшор.

Международният валутен фонд и държавните банки в различни страни със сигурност няма да признаят Абхазия за офшор, докато съответните правителства не признаят републиката за независима държава. В крайна сметка икономическите взаимоотношения с офшорните фирми, регистрирани в Абхазия, ще бъдат достъпни единствено за руски и може би никарагуанск компании.
Абхазия впрочем не претендира засега за нещо повече. Руският капитал безспорно ще е достатъчен, за да подобри финансовото благополучие на републиката.

При това създаването на свободна икономическа зона на абхазка територия съвсем не е фантастика, нито въпрос на далечното бъдеще, твърдят експерти, помолени за коментар от „Новие известия“.
„Условията за създаване на офшор в Абхазия са налице – заяви за „Новие известия“ Владимир Жарихин, заместник-директор на Института за страните от ОНД. – Подобно бе положението в Китай, когато се изграждаше свободната икономическа зона Шънчжън.

Оградиха я с бодлива тел, сложиха граничен контрол, през който се минава само с пропуски“.
Създаването на офшор в Абхазия може да бъде ускорено с оглед на проблемите около подготовката за Олимпиадата в Сочи, добави експертът. „В руския Краснодарски край няма ситен чакъл – баластра, в Абхазия обаче има. Формирането на офшорна зона ще тласне напред развитието на строителния бизнес“, каза Жарихин *

Общо взето, за Абхазия е по-подходящ китайският модел за промишлен офшор, отколкото моделът на свободна държава като Лихтенщайн и Монако с казина и хотели за милионери. Още повече, че след разпадането на Съветския съюз хотелиерската индустрия в републиката на практика бе разрушена.
Ще отбележим, че разцветът на офшорните зони бе през 80-те и 90-те години. Колосални суми се превъртаха през финансови организации със седалища в Кипър, на Бахамските, Антилските, Вирджинските и Каймановите острови. Бизнесмените бяха привлечени от опростените процедури за регистриране на компании и крайно ниските данъци върху печалбата. Но главно от това, че много офшорни държави не изискваха компаниите да предоставят нито финансови отчети, нито информация за техните собственици.

През последните години обаче в контекста на борбата срещу финансирането на международния тероризъм западните държави засилиха натиска върху офшорите и принудиха много от тях да засилят контрола. Затова създаването на офшор в Абхазия може да се превърне в мана небесна за руския бизнес.

Офшорите в цял свят вече не са тъй привлекателни, потвърди пред „Новие известия“ Никита Кричевски, научен ръководител на Института за национална стратегия.
„Повечето транзакции, повечето финансови потоци вече се проследяват и контролират. Затова съм стопроцентово сигурен, че Абхазия ще подмами руския бизнес от старите офшори да се прехвърли на нейна територия. Ще се формира един вид специален офшор за руския бизнес, защото фактически той ще е под юрисдикцията на Русия“, заяви Кричевски. До половин година Абхазия може да се изравни с Бахамите по ниво на финансовата свобода, смята експертът.

––––––––––
* Според руски медии се предвижда абхазки работници да станат основната сила в изграждането на олимпийски обекти за зимните игри в Сочи през 2014 г., а за строителен материал да се използва главно абхазка баластра – б. р.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.