За Украйна е по-добре ЕС, отколкото НАТО

Украинският премиер Юлия Тимошенко на пресконференция в Киев. Тимошенко обвини президента Виктор Юшченко, че поставя политическите си амбиции пред националния интерес, насаждайки омраза между бившите съюзници. Снимка: Ройтерс

Със сигурност е повече от съвпадение, че прозападната коалиция в Украйна рухна, докато грузинската криза още бе в разгара си.
Страната изпадна в политически хаос миналата седмица, тъкмо когато американският вицепрезидент Дик Чейни пристигна с послание за подкрепа и дни преди заминаването на президента Виктор Юшченко за Франция за срещата на върха ЕС-Украйна.
Юшченко твърди, че Русия има пръст в политическата криза в Украйна. Очевидно е, че Кремъл има полза от това, че политическите интриги в Киев излязоха наяве в такъв деликатен момент.

Но главната отговорност носят украинските лидери. Юшченко и министър-председателката Юлия Тимошенко не успяха да се възползват от съвместния им триумф в Оранжевата революция през 2004 г. Вместо да си сътрудничат, за да поведат решително Украйна към Запада, с членството в ЕС като приоритет, те са вкопчени в люта борба за власт.

Украинският президент Виктор Юшченко заплаши да свика неочаквано избори, обвинявайки министър-председателя Тимошенко в разрушаването на управляващата коалиция, като е обединила сили с неговите съперници. Снимка: Ройтерс

В интерес на справедливостта, конституционната сделка, с която завърши Оранжевата революция, остави след себе си каша в разделението на правомощията между президента и парламента. Само че, вместо да извлекат максимално възможното от лошите обстоятелства, двамата „оранжеви“ лидери пропиляха шансовете си.
Главният печеливш е Виктор Янукович, проруският опозиционен лидер, който запазва влияние въпреки ролята си в спорните президентски изори през 2004 г.

И тримата сега маневрират с оглед на президентските избори догодина, когато Юшченко, чиято подкрепа се топи, ще се бори да запази поста си. Тримата трябва да поставят интересите на Украйна над своите и да се въздържат от мръсна предизборна кампания. Но имайки предвид досегашното им представяне, надеждата да го сторят е малка.
За Русия всичко това създава големи възможности – от подстрекаване на етническите малцинства в Крим и Източна Украйна до манипулиране на енергийните доставки.

Западът трябва да засили подкрепата си за Киев. Отговорът не е в подхранваните от американците надежди за членство в НАТО.
Освен опасността от провокиране на Русия, украинците са разделени по въпроса. Много по-добре е да се фокусира върху сближаването с ЕС, което се радва на широка подкрепа в страната.
ЕС трябва да обещае на Киев бъдещо членство. Дори с единни лидери, на Украйна ще отнеме десетилетие да извърши необходимите реформи. Ще има достатъчно време ЕС да довърши текущите си планове за разширяване и да спечели подкрепа за кандидатурата на Украйна от скептичната европейска общественост.
Обещанието за бъдещо членство само по себе си няма да защити Украйна от външна намеса, но давайки на украинските лидери обща цел, ще направи по-лесна съпротивата срещу тази намеса. /БТА/

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.