Докато празнувахме 9 септември…

Празнувахме компания 9 септември в Созопол. Поръчахме си да ни направят шопска салата в леген. По възможност очукан, метален. Не намериха точно такъв, но стана. Имаше още червено вино и лимонада, и един леген кебапчета. Липсваше само да си пуснем едно духово хоро. Не намерихме. Но един от компанията намерил някъде марципани “Байкал” – едно към едно като някогашните – и сложи цяла кутия на масата.

От десетина души трима бяха “американци” – български емигранти, дошли малко на море в Созопол. Всички се забавляваха със спомени от комунизма.
Най-възрастният, Савко Калата, прочут созополчанин, лежал по затворите (виж историята му на касоразбивач в “Иstorии”), разказа, че баща му, моряк, донесъл 1958 г. каса Кока кола от Александрия. Седнали вкъщи, родителите му си сипали във винени чаши, а на него и брат му, понеже са малки, им сипали в по един ракиен напръстник – да не се опият нещо. Изключили го от училище, че си направил надпис “Битълс” на фланелката. Едвам го възстановили, с намалено поведение.

Всички се смееха, никой не псуваше омразния комунизъм и комунистите. Дали е дошло вече време да се веселим с миналото?

Червени бабички и дядовци някъде из България в този момент също празнуваха 9 септември, не на майтап. Които при комунизма са били също толкова несвободни и унизени, колкото всички останали.
Като чели България е обречена да е разделена. На русофили и русофоби. На комунисти и антикомунисти. 9 септември 1944 г. слага край на една България, която е съюзник на Хитлер и две години по-рано е обявила война на САЩ и Великобритания. Но 9 септември поставя и начало на сталинския комунизъм.

Родените през 70-те и 80-те не знаят какво е сталинизъм. Като малки са видели нещо от живковизма – особен режим на правешки хитрини, пленуми, укази и реорганизации. И затова антикомунистическите истерии не ги впечатляват. Дори им се струват налудничави.

Дали наистина е дошло време да се смеем на миналото?
След едно поколение едва ли някой ще обръща внимание на датата 9 септември.

Нека се веселим с нея.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.