11 септември – слухове и истина

Мястото на Световния търговски център два дни преди отбелязването на 7-та годишнина от атаката на 11 септември 2001 в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Седем години по-късно в Кайро продължава да бъде общоприета истина, че Осама бин Ладен и Ал Каида не може да са единствените виновници за атентатите на 11 септември 2001 г., и че Съединените щати и Израел трябва да са замесени в неговото планиране, ако не и в изпълнението му. Това не е заключение на научно изследване, а твърдения, които редовно намират място в разговорите в този район – от търговски център в Дубай през парк в Алжир, кафене в Рияд и навсякъде в Кайро. „Виж, не вярвам на това, което казват вашите правителства и медии. Това просто не може да е вярно“, казва 26-годишният Ахмед Исааб, сирийски инженер, който живее и работи в Обединените арабски емирства. „И защо им е да говорят истината? Мисля, че САЩ организираха това, за да имат извинение да нападнат Ирак заради петрола му“. За американците е лесно да отхвърлят подобно мислене като странно. Така обаче те пропускат нещо, което хората в тази част на света смятат, че западните лидери, особено във Вашингтон, трябва да разберат, а именно: фактът, че тези идеи не умират представлява първият провал в борбата срещу тероризма, неспособността да бъдат убедени хората, че САЩ наистина водят война срещу тероризма, а не кръстоносен поход срещу мюсюлманите.

„Съединените щати имат причини за безпокойство, защото ако искате да кажете на хората, че съществува истинско зло, те също трябва да повярват в него, за да ви помогнат“, смята Мушайри ал Тайди, коментатор на местния вестник със саудитски собственици „Аш Шарк ал аусат“. „В противен случай способността ви да се борите срещу тероризма ще намалее. Това не е битка, която можете да водите сами. Това е съвместна битка“.

Има много причини хората тук да твърдят, че според тях атентатите от 11 септември са част от конспирация срещу мюсюлманите. Някои нямат нищо общо с действията на Запада, а някои са изцяло свързани със западната политика. Отново и отново хората казват, че просто не вярват, че група араби – като тях самите – би могла да извърши успешно такава операция срещу суперсила като Съединените щати. Те твърдят още, че външната политика на Вашингтон след 11 септември доказва, че САЩ и Израел стоят зад атентатите, като това важи с особена сила за инвазията в Ирак.

„Хората, които извършиха операцията, може и да са араби, но организаторите? В никакъв случай“, смята 36-годишният Мохамед Ибрахим, собственик на магазин за дрехи в каирския квартал Булак. „Тя беше организирана от други, от Съединените щати и от израелците“. Слуховете, които плъзнаха малко след 11 септември, се предават от уста на уста толкова често, че хората вече не знаят къде или кога са ги чули за първи път. Те са ги чували толкова често досега, дори по телевизията, че ги възприемат вече като истина. Най-повтаряният слух е, че евреите не са отишли на работа в Международния търговски център на 11 септември. Запитани как е възможно евреите да са били предупредени да си останат у дома или как са запазили това в тайна от колегите си, хората тук просто махват пренебрежително с ръка, защото такива въпроси противоречат на непоклатимите им убеждения, че евреите стоят зад много от техните проблеми, и че биха стигнали до всякакви крайности, за да защитят Израел.

Момиченце държи жълта роза на възпоменателна церемония за загиналите по време на атаката срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

„Защо на 11 септември евреите не са отишли на работа в кулите?“, пита 25-годишният Ахмед Сайед, който работи като шофьор на адвокат в Кайро. „Всички знаят за това. Видях го по телевизията и много хора говорят за това“. Зейн ал Абдин, 42-годишен електротехник, който пие чай и пуши една след друга евтини цигари „Клеопатра“ в кафенето „Ал Шахат“ в Булак, се разпалва все повече, докато ми разяснява какво мисли за случилото се на 11 септември. „Главното е, че според нас това е нападение срещу арабите“, каза той за сблъсъците на пътническите самолети с американските мишени. „Защо така и не го хванаха, Бен Ладен? Как така не знаят къде е, щом знаят всичко? Не го хващат, защото не го е направил той. Това, което стана в Ирак потвърждава, че няма нищо общо с Бен Ладен или с Ал Каида. Те тръгнаха срещу арабите и срещу исляма, заради Израел. Това е причината“.

Има причини толкова много хора тук да говорят с такава непринудена увереност и без притеснение, че САЩ са се самонападнали, за да имат основание да тръгнат срещу арабите и да помогнат на Израел. Това е отражение на начина, по който хората възприемат правителствените лидери не само във Вашингтон, но и тук в Египет и из целия Близък Изток. Те не им вярват. Не вярват и на държавните медии. Затова смятат, че щом правителството настоява, че Бен Ладен стои зад атентатите, това не е вярно. „Мубарак говори каквото му кажат американците и разбира се лъже заради тях“, казва Ибрахим по адрес на египетския президент Хосни Мубарак. Експертите смятат, че американците може би ще разберат по-добре региона, ако вместо да се обиждат просто се вслушат в това, което говорят хората, и ако се поинтересуват защо те мислят така. Общото мнение тук е, че дори преди 11 септември САЩ не са били справедлив посредник в арабско-израелския конфликт и че са направили следващата крачка, използвайки атентатите, за да подпрат Израел и да подкопаят ислямския арабски свят.

Най-голямото доказателство в очите на хората е нахлуването в Ирак. Да се опиташ да убедиш хората там, че това не е поход за завземане на петрола или война срещу мюсюлманите, е все едно да убедиш американците, че извазията представлява точно това, и че атентатите на 11 септември са били първата крачка. „Това е резултат от широко разпространеното недоверие и убеждението на арабите и мюсюлманите, че Съединените щати имат предразсъдъци към тях“, смята Уахид Абдел Мегид, заместник-директор на финансирания от правителството Център за политически и стратегически изследвания „Ал Ахрам“ – най-големия изследователски център в Египет. „Затова те никога не вярват, че Съединените щати имат добри намерения и винаги мислят, че зад всички техни действия стоят скрити цели“.

Двайсет и двегодишният Хишам Абас учи туризъм в Каирския университет и се надява някой ден да работи с чужденци, за да изкарва прехраната си. Той обаче въобще не се замисля, когато го питат за 11 септември. Според него няма логика Бен Ладен да е осъществил това нападение от Афганистан и, също както всички интервюирани, смята, че събитията от последните седем години са неопровержимо доказателство, че всичко е част от американския план за поход срещу мюсюлманите. „Има араби, които мразят Америка, при това много, но това е прекалено“, казва Абас, играейки си с мобилния си телефон. „И вижте какво стана след това – американците нападнаха две мюсюлмански държави. Те използваха 11 септември като извинение и нахлуха в Ирак. Те убиха Саддам, измъчваха хора. Как да им вярваш“?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.