Кандидатката Пейлин и медиите

Кандидатът на републиканците за вицепрезидент и губернатор на Аляска Сара Пейлин (вляво) представя кандидата за президент на САЩ Джон Маккейн на предизборен митинг в Ланкастър, Пенсилвания. Снимка: Ройтерс

Предизборният екип на Джон Маккейн призна този уикенд, че Сара Пейлин е неподготвена да бъде вицепрезидент или президент на САЩ. Разбира се хората на Маккейн не казаха това в прав текст. Но техните действия говорят за всичко, което е нужно да знаят хората. Маккейн, Барак Обама и Джо Байдън се подложиха на изпитанието на суровите въпроси в редовните неделни новинарски емисии. Пейлин беше единствената, която не се показа по телевизията тази неделя. И тук не става дума само за неделните интервюта. Досега Пейлин така и не е разкрила мислите и чувствата си по време на нито едно сериозно интервю, откакто беше избрана от Джон Маккейн за негов кандидат за вицепрезидентския пост.

Ясно е, че съветниците на Маккейн определено нямат доверие в Пейлин, че може да отговаря на политически въпроси. Те не искат също тя да отговаря и на много от въпросите, свързани с поста й на губернатор на щата Аляска. Рик Дейвис, ръководител на кампанията на Маккейн, издаде за какво става дума, като каза по Фокс нюз в неделя, че Пейлин няма да се срещне с репортери, докато те не демонстрират добрата воля да се отнасят с нея с известно „уважение и почит“. Почит ли? Та това е дума, използвана в монархиите или от аристокрациите. Демокрациите не отдават почит на политиците. Та кога Маккейн, Обама, Байдън или дори Хилари Клинтън са молили за почит?

Няколко часа по-късно беше съобщено, че Пейлин ще даде интервю за журналиста на Ей Би Си нюз Чарли Гибсън. Да си припомним, че Гибсън беше един от водещите на дебата по Ей Би Си нюз през април, по време на който Обама претърпя безжалостни удари и жестоко поражение. Хората се надяват, че чувството за справедливост ще накара Гибсън да бъде също толкова суров и с Пейлин тази седмица. Но ако той се отнесе по-почтително към нея, отколкото към Обама, то тогава ще стане ясно как действа войната на Маккейн върху медиите.

От мига, в който Маккейн избра Пейлин за свой кандидат за вицепрезидент, много от репортерите започнаха да задават въпроси. Защото тя е доста малко позната извън Аляска и нейните възгледи по много въпроси, в това число и външнополитически, са мистерия. Гласоподавателите също имат нуждата да разберат какво е накарало Маккейн да вземе това решение, което може би ще бъде най-важното през цялата му кампания.

Преди седмица Елизабет Бъмилър от „Ню Йорк таймс“ цитира източници от щаба на Маккейн, които се питаха „колко внимателно Маккейн е проучил биографията на Пейлин, преди да я избере за кандидат за вицепрезидент на републиканците“. Тогава Бъмилър каза, че Пейлин е била избрана доста по-бързо, отколкото съветниците на Маккейн първоначално твърдяха. В началото за Пейлин дори погрешно се твърдеше, че е член на Партията за независимост на Аляска. После се оказа, че член е нейният съпруг Тод.

Хората на Маккейн тогава скастриха Бъмилър, като казаха, че тя е предпочела да представи своя собствена версия на събитията. Стив Шмит, главният стратег на Маккейн, каза, че „Ню Йорк таймс“ е написал абсолютни измислици относно процеса на проучване на Пейлин. Карл Роув заяви пред тв канал „Фокс нюз“, че „Ню Йорк таймс“ греши напълно. Оказа се, че хората на Маккейн са подвели журналистите. И че Бъмилър е била права относно процеса на проучване на миналото на Пейлин. Поуката е, че съветниците на Маккейн не се интересуват от справедливото отношение и че със сигурност не се интересуват и от истината.

Ако медиите се огънат под натиска на Маккейн, това ще бъде третият път през това десетилетие, когато атаките на консерваторите са наклонили везните на репортерите надясно. По време на битката за щата Флорида на президентските избори през 2000 г. усилията на Ал Гор (които идеално можеха да бъдат оправдани) да постигне ръчно преброяване на бюлетините, се провалиха заради критиките на някои безпристрастни коментатори. Мнозина от тях призоваха Гор да се оттегли елегантно. По време на рекламната кампания за войната в Ирак администрацията на Буш и нейните поддръжници се нахвърлиха яростно върху патриотизма на мнозина, които поставяха под въпрос тяхната стратегия и техните планове. Сега Маккейн се надява, че Пейлин ще изкара следващите два месеца, без никой да я подложи на щателна проверка и разпит.

Много жалко е, че първата голяма история, свързана с Пейлин, засягаше бременността на нейната 17-годишна дъщеря. Изключваме въпросите, повдигнати относно това дали Пейлин е уволнила началника на щатската полиция на Аляска, заради това, че той е отказал да уволни нейния бивш зет. Жалко е, не защото Бристъл Пейлин трябваше да бъде оставена на мира от журналистите, а защото огромният интерес, който предизвика историята за бременността й, даде на кавгаджиите в лагера на Маккейн повод да пренебрегват и съществените въпроси относно миналото, делата и способностите на Пейлин.

Разбира се манипулаторите на Пейлин са лицемерни. Те искат да насочат вниманието върху нейния семеен живот и нейната идентичност на хокейно мамче, когато имат изгода от това и да не обръщат внимание на всяка история, която би могла да помрачи тази идеална картинка. Консерваторите са винаги против политиката на идентичността, докато не започнат да я подкрепят. Независимо от това, тук от значение е не личният живот на Пейлин, а дали тя е готова да изиграе ролята на президент, ако се окаже призована да го направи. Действията на сътрудниците на Маккейн показват, че те знаят много добре отговора на този въпрос. И правят всичко необходимо, за да попречат на медиите също да го разберат.

(по БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.