В. „Ню Йорк таймс“: Книга се опитва да хвърли светлина върху убийството на Георги Марков

Премиера на книгата „Двойният живот на агент Пикадили“ от журналиста Христо Христов в Националната галерия вСофия. Снимка: в. Дневник

Смъртта на българския дисидент Георги Марков, който почина в лондонска болница от мистериозна треска, след като в тялото му с помощта на чадър беше инжектирана капсула със смъртоносна отрова, се превърна в една от легендите на Студената война, пише американският в. „Ню Йорк таймс“ по повод 30-ата годишнина от убийството на Георги Марков.
Три десетилетия по-късно българският журналист Христо Христов от в. „Дневник“ публикува книга, която ще хвърли светлина върху някои мистерии, свързани с това престъпление, пише всекидневникът.
Вестникът припомня, че в книгата на Христов „Двойният живот на агент Пикадили“, на базата на архивни документи на българските тайни служби от времето на комунизма, се посочва, че убиецът на Марков е датчанинът от италиански произход Франческо Гулино. Той два пъти е арестуван в България за контрабанда и е получил правото на избор – затвор или работа като таен агент.
Гулино е действал като таен агент до 1990 г., когато дори получава два български държавни медала, за служба в интерес на сигурността и обществения ред, пише в книгата на журналиста от в. „Дневник“. Гулино е бил арестуван за кратко и разпитван от британската и датската полиция през 1993 г. След като е пуснат на свобода, той изчезва сякаш в небитието, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.
Изданието припомня, че в България изтича 30-годишната давност по „случая Марков“. 30-годишното разследване във Великобритания на смъртта му, както и 18-годишното разследване в България след падането на режима на Тодор Живков така и не дадоха отговор на въпроса кой и защо е убил Марков, припомня нюйоркското издание. В България скептицизмът, че един ден ще бъде намерен отговор на този въпрос е доста дълбок. Българската съдебна система често пъти е критикувана, че е корумпирана и неефикасна и не отговаря на стандартите на ЕС, в който сега България е членка, припомня в. „Ню Йорк таймс“.
Книгата, опитващата се да разгадае мистерията около убийството на Марков, ще се опита да развенчае и мита за българския чадър, пише още изданието. В нея се твърди, че чадърът не е бил оръжието, с което е вкарана отровата в организма на Марков, а е бил опит да се отвлече вниманието на дисидента. Самата отрова вероятно е била вкарана в организма на Марков чрез наподобяващо на писалка устройство, което България е получила от КГБ.
Нюйорското издание припомня също, че български представители са изложили и други теории за смъртта на Марков, като например, че той е починал заради невярна диагноза на лекарите. Български представители твърдят, също, че капсулата, намерена в тялото на Марков, е прекалено малка, за да съдържа летална доза рицин, с която се твърди, че убит дисидентът, припомня още в. „Ню Йорк таймс“.
Изданието цитира журналиста Христов от в. „Дневник“, според когото, произведенията на Марков трябва да бъдат изучавани в българските училища, защото той е имал таланта на Солженицин, но в български мащаб.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.