Седем години след 11 септември Бен Ладен се крие, САЩ затъват в Афганистан

Американски войници палят свещи в Кабул, Афганистан, на церемония в паметна жертвите на 11 септември. Снимка: Ройтерс

Седем години след нападението срещу Световния търговски  център Афганистан отново се озова на предната линия във „войната  с тероризма“. Партизанските действия на талибаните се  разрастват и има опасност конфликтът да се разпростре в племенните зони на съседен Пакистан.
Не минаха и два месеца от атентатите на 11 септември 2001  г., когато САЩ и съюзниците им окупираха тази държава с 32  милиона население. Целта бе да свалят режима на талибаните, съюзени с Ал Каида, и да ликвидират тиловите бази на
терористичната мрежа, създадена от Осама бин Ладен.

Днес обаче Бин Ладен все още не е заловен, а талибаните  реорганизират структурите си, по-специално в Южен Афганистан и в  пакистанските племенни зони край общата граница, всъщност зейнала отворена до немай къде. За правителството в Кабул е
твърде трудно да упражнява властта си, въпреки присъствието в Афганистан на близо 70 000 войници от силите на НАТО (ИСАФ) и от международната операция „Трайна свобода“, командвана също от САЩ.

Мнозина споделят мнението на демократическия кандидат за президент Барак Обама, че след като американски войски навлязоха в Ирак, Афганистан престана да бъде за тях първостепенна цел.
„Една от най-големите стратегически грешки, които допуснахме след 11 септември бе, че не си довършихме работата“ в Афганистан, заяви неотдавна сенатор Обама. Също като съперника му републиканец Джон Маккейн, той има намерение да увеличи
военния контингент в Афганистан.

Растящото насилие в Афганистан и съвсем относителното затишие в Ирак отварят пътя за ново разгръщане на американски военни сили. Пентагонът вече е предвидил такава мярка и след като приключат местните избори в Ирак, насрочени за края на годината, се очаква САЩ да изпратят в Афганистан още 4500 войници.

Генерал Джефри Шлосър, командващ на силите на САЩ в Афганистан, настоява за изпращане на подкрепления и се мотивира с възможна офанзива на талибаните през зимата.
„Дейността им и може би насилието ще бъдат според мен на по-високо равнище“, отколкото през всяка друга зима след нахлуването на съюзниците, заяви той пред журналисти в петък.
Талибаните подготвят „зрелищни нападения“ и ще се стремят „да отслабят международната решимост, като избират за мишени силите на нашите съюзници“, твърди американският генерал.
Адмирал Майкъл Мълън, американският военен с най висок ранг (председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ), също отправи неотдавна предупреждение, че талибаните засилват атаките си, които стават „все по-комплексни“.
„Използваните за убежище зони в граничните региони им осигуряват тилови бази и трябва да бъдат неутрализирани“, добави той. Мълън имаше предвид Пакистан, чиято граница с Афганистан е дълга 2400 км.

В тези племенни зони почти всеки ден избухват американски ракети, насочени срещу Ал Каида. Техни жертви стават обаче и мнозина цивилни. Миналата седмица американски военни дори атакуваха пряко едно гранично село и по данни на Исламабад са убили 15 мирни жители. Така поеха риска да дестабилизират Пакистан, единствената ядрена военна сила в ислямския свят. Там вече се надига твърде кръвопролитна вълна от самоубийствени атентати (1200 загинали за една година), а вътрешнополитическата ситуация е много нестабилна.
Силите на коалицията в Афганистан стабилно напредват в бойните операции, но „пътят към победата е бавен“, признава генерал Шлосър.

От друга страна съюзниците на САЩ са все по-загрижени, тъй като затъват в „афганистанското мочурище“. Страната има дълги традиции в съпротивата срещу чужди сили. Освен това, населението и правителството са разтревожени от растящия брой цивилни, които загиват при бомбардировки заради грешки на международните
сили.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.