Веселин Данов: Има предварителен сценарий във ВИП Брадър

Шоуто ми помогна за местните избори, смята напусналият къщата бизнесмен

danov.jpgВеселин Данов е бизнесмен и общински съветник във Варна, първият доброволно напуснал Къщата на ВИП Брадър. Роден е през 1953 г. в София. Син на бившия министър на вътрешните работи и известен адвокат Христо Данов, който е наследник на издателя Христо Г. Данов. Висшето си образование завършва във Варна ВМЕИ – Варна, специалност радио техника и телевизия. През 1979 открива първото частно студио за звукозапис в София на ул. “Жданов”. След 1989 г. се занимава с частен бизнес. През 1996 г. строи семеен хотел в района на “Златни пясъци” – Варна. 2003 г. основава “Българска партия на справедливостта” . След три месеца участва в местните избори и печели две места в общинския съвет. Издавал е седмичен вестник “167 часа Варна”.

– Защо решихте да влезете в къщата на Вип Брадър?

– Аз обичам предизвикателствата и постоянно ги търся в моя живот. Исках да видя какво представлява самото шоу отвътре. Не съм тръгвал за наградата, но от друг аспект би ми било приятно да победя – не за парите, а просто за победата.

– Каква сума ви дадоха организаторите, за да участвате?

– Никаква. Това е за известните хора като Азис и Десислава.

– Не търпите ли финансови загуби от отсъствието си?

– Не. Синът ми, съпругата ми и секретарката движат всичко в този период.

– Защо излязохте толкова рано от къщата?

– Беше въпрос на принцип. Смятам, че шоуто се развали, колкото и да ми е неприятно да го казвам. И тези, които го организират са виновни. Вярно е, че те са в правото си да променят правилата на играта, но има принципни правила, които не е редно да бъдат променяни, имайки предвид и договора, който съм подписал.

– Кое не ви хареса в случилото се през последните дни в играта?

– Аз влязох в изповедалнята и казах: „Биг Брадър, ако ти се отнасяш еднакво към всички, нека и моята жена да влезе и шоуто ще продължи”. Нямаше отговор и аз поисках да изляза. Това е моят протест към една несправедливост. Не може на 5-ия ден от шоуто да вкарваш момиче (б. р. – момичето, за което се ожени съквартирантът Здравко), което ние седем дни нямаме право да го номинираме. Значи, че тя ще стигне до средата на шоуто по инерция. Второ –те са мъж и жена и едва ли ще се номинират. Трето – настаняват ги в отделна стая, която няма нищо общо с къщата и условията са напълно различни.
Това, което най-много ме обиди, беше начинът по който ме изпратиха. Той беше гнусен. Те не ми дадоха и дума да кажа, а обикновено има продължителни разговори, коментари за къщата. Снощи набързо ме изгониха, но от екипа си вкараха автогол. Какъв беше смисълът, при положение, че аз днес ще говоря пред толкова медии.
Не им прави чест на организаторите. Аз играх по правилата.

– Значи има предварителен сценарий?

– Точно така. За това излязох. Цялата история е все едно ние с вас да играем за купата на Съветската армия, а тя да е дадена преди две години.

– Победителят е предварително набелязан, така ли?

– Може да не е набелязан, но в случая беше даден различен старт на някои хора. Моите уважения към Венета Райкова, но като си влязъл в шоуто, няма да излизаш, за да си водиш предаването. Каква е логиката?

– Вие сте от 4 години общински съветник във Варна. Това достатъчно време ли е за да стане човек политик?

– 4 години е достатъчно, за да навлезеш в някои начални сфери. Да станеш политик е голяма работа, но аз мисля, че ние нямаме политици. Политик мога да кажа, че съм, ако поне десет години съм в тази област, тогава ще съм обучен, обигран. Но политик или се раждаш, или не – трябва да го имаш в кръвта си.

– Във визитката ви се представяте като политик, значи ли това, че сте роден такъв?

– Мисля, че съм роден и имам данните да стана политик. А още не съм.

– При старта на шоуто от екипа казаха, че ще търсят в къщата да влязат хора, които са фактори в своята сфера. Възприемате ли се за фактор?

– Зависи къде. Във Варна съм фактор, наложил съм се, името ми е известно и на малките деца.

– Смятате ли, че шоуто ви помогна за местните избори, за които се подготвяте?

– Категорично да, не го отричам, че е много добър пи ар. Аз ще се кандидатирам за кмет, но сигурно няма да стана, докато не застанат зад мен някои политически партии.

– За вас се изписаха много неща, докато бяхте в къщата. Че сте преживял заплаха за убийство, опит да бъдете подкупен, за опити за свалянето на прокурора Филчев, лежал сте в затвора за валутни измами, обвинения в рекет. Кое от всичко това е вярно?

– Чел съм какви ли не глупости за себе си, толкова помия ми е изливано, че си нямате представа. 1986 г. ме съдиха за притежание на валута и търговия. Една журналистка пък ми казва сега, че съм бил в затвора през 1986 г., защото съм имал печатница за евро. Как аз през 1986-та ще имам печатница за евро? Хората просто не мислят! Голяма част от тях не четат задълбочено.
Това за Филчев е вярно. Но никога не съм бил обвиняван за рекет. От 1993-година насам такова нещо не съществува. За валутните измами – искам да ми се обясни какво е значи това, защото не съществува такъв термин. Това е глупост. Редовен платец съм, на никого не дължа пари, за нещастие на мен ми дължат.

– Във визитката ви подчертавате, че сте приятел с хора от така наречения криминален контингент. Това няма ли да попречи на имиджа ви за изборите?

– Да. Но аз съм близък и с много хора от властта. Не мисля, че ще ми попречи. Ако хората четат това, ще си кажат, че съм честен и почтен човек. И това че например Злати Баретата ми е приятел, нищо не значи. Той се държи с мен човешки, ходим на лов, но ако Злати си върши нещо, което е незаконно, той отговаря за себе си.
Само глупак може да ми каже, че като се познавам с някой престъпник, аз съм лош. Аз като се познавам с 12 министри да не съм много добър?
В такъв случай трябва да се пита човека – ти в какви отношения си със, Злати, например. И аз ще отговоря, че той ми е приятел и на мен не ми пука за какъв го имате вие. За мен той не е извършил престъпление, ако беше така той щеше да е в затвора. И кой е казал, че Злати Баретата и Илия Павлов, бог да го прости, са в престъпния контингент? Кой – Бойко Борисов ли, който е много умен? Той да си напише първо научната работа за разпъване на маркуч в гориста местност и тогава да говори. В престъпния контингент са хора, които са лежали в затвора за дадено престъпление и извършват редовно престъпления.
Трябва да достигна до хората с истината. Аз ако искам да създавам желания образ, ако искам да достигам до него ще платя на 10 издания като вашето и ще напишете, че съм най-добрият човек на света. Така наречените журналисти, пишат за така наречените политици, че ходят с така наречените бизнесмени…

– Много сте обиден на журналистите май?

– На жълтата преса много, да. Защото пишат глупости.

– Вие се смятате за очернен?

– Да. Категорично, никога не съм се занимавал с наркотици, не съм употребявал. И журналистите, които го пишат, ми иде направо да ги хвърля през прозореца. Не можеш да съсипваш така един човек, да пишат за семейството ми, за сина ми, че е наркоман. И да го осъдя – какво? Ще му взема 2000 лева, за какво са ми? Никой не дава право на журналистите да пишат непроверени неща. Това че някога съм правил бизнес някъде и не съм платил някой данък – това всеки го е правил. Но не съм измамил и много държа на името си.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.