„Независимая газета“: Какво търсим във Венецуела? Желанието да уязвим САЩ става неприлично

Kрайцерът, задвижван с ядрена енергия „Петър Велики“. Русия обяви, че възнамерява да изпрати тежкия ракетен крайцер в Карибско море за участие в съвместно руско-венецуелско военноморско учение. Това са първитe по-големи маневри пред прага на САЩ след края на Студената война. Снимка: Ройтерс

Официалното съобщение за руско-венецуелското военноморско учение пристигна в Москва от Каракас. Първо лидерът на Венецуела Уго Чавес съобщи в седмичното телевизионно предаване „Ало, президенте!“, че „се очаква кораби от военноморския флот (ВМФ) на Русия в най-близко време да направят приятелско посещение във Венецуела“. След това контраадмирал Салваторе Камарата Батистас, официален представител на военноморското командване на страната, назова датите (от 10 до 14 ноември) и огласи състава на участниците. Като подчерта, че става дума по-специално за четири кораба от Тихоокеанския флот на Русия. После президентът Чавес поправи своя адмирал. По думите му, учението ще се състои не в средата на ноември, а през ноември и декември. Длъжностните лица от руските военноморски сили в Москва предпочетоха да запазят мълчание по въпроса.

Междувременно обаче вълната от публикации за предстоящите маневри в руския и чуждестранния печат взе да надхвърля рамките на възможната информация. Журналистите тутакси припомниха как на среща с техни колеги, след като американски кораби навлязоха в Черно море, премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че федерацията ще реагира адекватно. И макар да не уточни каква ще е реакцията – само каза „Ще видите!“, стана напълно ясно, че учението в Карибско море е нашият отговор срещу янките заради техния поход към бреговете на Колхида и отбиването в Севастопол.

На фона на изобилните вестникарски материали, журналистически предположения и твърдения изглеждаше съвсем неприлично да си мълчим и занапред. И Главният щаб на ВМФ разпрати разяснения – да, учение ще има, но датите ще се уточняват тепърва. В него ще участват кораби от Северния флот (а не от Тихоокеанския – бел. на „Независимая газета“) – тежкият ракетен крайцер „Петър Велики“, големият противолодъчен кораб „Адмирал Чабаненко“, един океански буксир и един танкер.

Руските бомбардировачи ТУ 160 пристигат във Венецуела

http://www.youtube.com/watch?v=vE9whXM-BEI

Представители на Вашингтон отбелязаха, че знаят за предстоящото учение и ще го следят. А говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак дори се пошегува: „Руснаците намериха няколко кораба, които могат да стигнат толкова далеч“.

Шегата всъщност не е лишена от основание. Силите на родния ВМФ не са тъй големи, че да се „пилеят“ наляво и надясно. Естествено корабите трябва да излизат в океана, навярно дори твърде надалеч. За целта обаче трябва да създаваме съответната база, каквато имат например Четвърти, Пети, Шести и Седми американски флот, разположени в Атлантика, Средиземно море, Индийския и Тихия океан. Необходимо е да разполагаме със същия брой кораби или многоцелеви авионосни групи, които може да бъдат прехвърляни на хиляди мили от бреговете на страната с цел демонстрация на флага (в най-добрия случай) или пък за провеждане на някакви бойни операции. Тук няма да говорим за същността и насоката на подобни операции.
Какво търсим край бреговете на Венецуела? Не се знае. Москва няма сключен договор за приятелство и взаимопомощ с Каракас, нито е поела ангажимента да брани неговия суверенитет, териториалната цялост и другите национални ценности. Не става дума и за идеологически предпочитания. Президентът Чавес гради социализъм, докато нашата страна още преди много години се отказа да върви по този път.

Руските ядрени бомбардировачи във Венецуела
Руски стратегически бомбардировач, носител на ядрени ракети – Ту 160 се вижда на летище в Пало Негро, на 110 км от Каракас, Венецуела, на 11 септември 2008 г. Русия е изпратила във Венецуела 2 такива бомбардировача, в стила на Студената война. Венецуелският президент Уго Чавес каза в сряда, че самолетите са там, за засилят военните връзки и да се противопоставят на американското влияние в региона. Снимка: Ройтерс

Както Москва неведнъж е твърдяла, доставките на руски многофункционални самолети за Каракас, строителството на завод за производство на автомати „Калашников“ и другите насоки във военнотехническото сътрудничество са само бизнес. Той няма нищо общо с противопоставянето със САЩ, чието отношение към днешния ръководител на Венецуела, меко казано, не е възторжено. Лидерът на Боливарската република впрочем отвръща на Вашингтон с взаимност, че и повече от това.

Защо ни е да затвърждаваме това противопоставяне? Пък да изостряме и своите отношения със САЩ, бездруго не твърде добри, още повече в навечерието на президентските избори там? Или сме решили да подкрепим тъкмо онзи кандидат, от когото очакваме най-големи проблеми? То се знае, че едно плаване до Карибско море е празник за всеки руски военен моряк. Подготовката за него обаче не търпи политическо суетене.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.