Русия и Китай се обединяват срещу САЩ

Двете мечки засилват политическото, икономическото и военното сътрудничество

0404-mechki-2-logo.jpgРусия и Китай искат да задълбочат стратегическото си партньорство и заедно да се ангажират в „демократизиране на международните отношения“. Това предвижда съвместната декларация, която президентите им Владимир Путин и Ху Цзинтао подписаха неотдавна в Москва. Двете държави се стремят към многополюсен свят, каза Ху Цзинтао. В Москва това бе оценено като ясно послание по адрес на САЩ и критика към унилатерализма на Вашингтон. Съдържанието на документа съответства на казаното от Путин на международната конференция по въпросите на сигурността, която се състоя в началото на февруари в Мюнхен, когато той отправи с агресивен тон критики срещу САЩ.

Посочените цели ясно изпъкнаха в ядрения спор с Иран, както и в преговорите за ядрената програма на Северна Корея. И по двата въпроса Китай и Русия явно се интересуваха най-вече да докажат, че без тях нищо не става. Двете страни искат да ограничат американското влияние преди всичко в Централна Азия. От дълго време техният общ инструмент е Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в която членуват Китай, Русия и четири бивши съветски централноазиатски републики.

Преди две години ШОС призова американците да определят дата за изтегляне на техните войници от Централна Азия, които се намират там от началото на войната в Афганистан. Както руснаци, така и китайци се противопоставиха на военното присъствие на САЩ в своя централноазиатски „заден двор“. Към опасенията им, че това присъствие може да се проточи, се прибавя и безпокойството, че САЩ ще се възползват от него, за да прокарват политически цели и да настояват за повече демокрация. В резултат Москва и Пекин се обединиха в опитите си да изтласкат американците.

В Москва Китай и Русия се споразумяха да засилят политическото, военното и икономическото сътрудничество в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество. Заедно те искат да създадат зона на сигурност около Афганистан, за да ограничат контрабандата на наркотици. Руската страна предпочита за тази цел съвместна операция с войници от Централна Азия, тъй като транспортът на опиати от Афганистан се организира най-често с тежко въоръжени „наркокервани“, разполагащи с най-модерна техника. От друга страна, в момента сигурността по границите с Афганистан, например на Таджикистан, определено е крехка. Друг проблем е въвличането на централноазиатски политици в контрабанда и търговия с дрога. Той едва ли може да се разреши само с военна сила.

Все пак интересите на Русия и Китай в Централна Азия не съвпадат напълно, въпреки изтъкването на общи цели. В Русия вече се чуха някои предупреждения Шанхайската организация за сътрудничество да не се активизира прекалено, за да не може Китай да налага своята воля в Централна Азия. Към това се прибавя и съперничество за централноазиатските залежи на суровини.

В региона се намират около една пета от световните запаси на газ и петрол. Русия има монопол върху преноса на петрол и газ в западна посока, чрез което до голяма степен контролира достъпа на производителите до световния пазар. Руският държавен концерн Газпром има поръчки за големи количества централноазиатски природен газ за дълъг период от време.
Затова изпитващият енергиен глад Китай се чувства като западноевропейците – отрязан от достъп до централноазиатските ресурси, а плановете за газо- и петролопроводи към Китай напредват мъчително. Все пак от началото на новата година Китай доставя казахстански петрол по нов тръбопровод. За пренос на природен газ от Туркменистан китайците и руснаците спорят зад кулисите.

Въпреки руските опасения от демографска и икономическа експанзия на китайците към Сибир и Далечния изток днес отношенията между Китай и Русия се считат за по-добри от всякога. Руското безпокойство произтича най-вече от разликата между по-високата динамика на икономическо развитие в североизточните китайски райони и икономическата изостаналост в Сибир и Далечния изток, която кара руснаците да напускат тези области.

Едно от подписаните икономически споразумения по време на тридневното посещение на Ху Цзинтао в Москва предвижда Китай да отпусне 1 милиард долара кредит за развитие на централносибирския регион. Двете страни се споразумяха също за облекчения в икономическите си контакти през общата граница. Тези договорености обаче не намират еднакво топъл прием от двете страни на границата. В Русия се опасяват, че китайските търговци ще се възползват по-добре от новите възможности в сравнение с руснаците и че сега вратите ще се отворят широко за китайската икономическа експанзия.

Повод за тревога в Москва дава също развитието на външната търговия. Наистина, Русия отбелязва положителен баланс, но 90 процента от руските експортни стоки са суровини, преди всичко петрол и полуфабрикати. Износът на машини силно е спаднал. Китайците пък доставят предимно продукти от областта на машиностроенето и все повече техника и електроника. Както в отношенията си с Европейския съюз, Русия се оказва доставчик на суровини, който не може да се конкурира със страните, които изнасят на пазара продукти от преработващата промишленост. Затова в Русия се шири страхът, че както в Далечния изток, цялата страна ще бъде прегазена от китайската промишленост.

(По БТА със съкращения)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.