А, спира парното? Що не пуснат Румен Овчаров в ТЕЦ-а да ни стопли?

Миналата седмица “Булгаргаз“ обяви, че спира подаването на газ към топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца. Хората остават без топла вода, а скоро ще останат и без отопление. Става дума за 15-ина милиона лв. дълг на местните топлофикации.
Веднага след това „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ от 1 октомври с 36.51%.

Настъпва веселба, а главният организатор на шоуто – Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката – се гуши някъде на топло.
Та нали той се хвалеше как, малко преди да подаде оставка, осигурил на страната газ за дълги години напред. Подготвеният и подписан от него договор с руския “Газпром” щял да гарантира доставките, плавно увеличение на цените и т.н. Егати плавното – 36% наведнъж, а само от юли 2007-а до юли 2008-а цените на газа са нараснали с 39%.

„Булгаргаз“ изтъква като основна причина за исканото увеличение поскъпването на алтернативните на природния газ горива – мазута и газьола. Това става в момент, когато цените на петрола падат (от 140 долара на барел слязоха на 100 за 2 месеца).
Значи, има нещо в тоя договор, който подписа Овчаров, дето не е наред.
В същия момент Топлофикация София има да плаща 150 милиона дълг към “Булгаргаз”. Има и да взима над 200 милиона неплатени сметки от софиянци.

Излиза, че Овчаров е осигурил студена зима на населението в големите градове на страната.
Съществува вероятност хората да започнат да се отопляват на ток, което ще предизвика енергийна криза още тази зима, прогнозират специалистите. А при исканото увеличение централите ще работят на загуба от 33%, изчисляват от дружествата.

При това положение се пита – като България имаше изряден договор с “Газпром” до 2010 г., с установени цени, що трябваше Овчаров да прави нов договор до 2030 г.? Според който, както се вижда, цените хвърчат нагоре като тапа от шампанско на коктейл в руското посолство?

Правителството на тройната коалиция дори не подозира каква българо-съветска бомба му е заложена в навечерието на зимата. И не е ясно как ще излезе от това положение. Спирането на парното означава много по-неефективно отопление на ток, студуване на хората, за да икономисват огромните разходи, масово недоволство.

Или целта е “Газпром” да купи Топлофикация София срещу дълг, каквито намерения заяви преди 2 години? За това ли работиха Овчаров и други труженици из медиите, които крякаха как Топлофикация фалира, как лъжат хората в сметките и т. н.?

Сега не остава нищо друго, освен да пуснат в пещта на ТЕЦ “София” висококалоричния Овчаров, белким стопли софиянци.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.