Биг Брадър става истински, на Острова ще следят 50 млн. автомобила на ден

Камери за видеонаблюдение, свързани със системата за автоматично разпознаване на регистрационните номера. Снимка: Ройтерс

Национална мрежа от камери за видеонаблюдение по пътищата ще “разчита” по 50 млн. регистрационни номера на ден и ще позволява на полицията да държи под око маршрутите на шофьорите, разкри в. „Гардиън“. Според изданието полицията ще се поощрява “да използва напълно и стратегически” базата данни, която вече записва местонахождението на 10 млн. шофьори на ден при разследванията си както за борба срещу тероризма, така и за намаляване на престъпността. Акцията обаче разбуни правозащитниците, които запитаха дали е необходимо информацията да се пази толкова дълго и настояха за по-ясни правила кой ще има достъп до материалите. „Всеки път, когато тръгнете по пътищата на Великобритания, вашата кола ще бъде следена от полицията. Колко още свободи ще жертваме в името на сигурността?“, попита във в. „Гардиън“ известният публицист и автор на шпионски романи Хенри Портър.

В основата на проекта е Системата за автоматично разпознаване на регистрационните номера (ANPR) чрез камери, която посочва точното време и място на всички превозни средства на пътя. Висши полицейски шефове обещаха, че данните ще се съхраняват две години. Но в отговор на въпроси, свързани със Закона за свободата на информацията, от Home Office признаха, че данните се пазят пет години.

Хиляди камери за видеонаблюдение из цялата страна вече са свързани със системата ANPR и записват движението автомобили по магистрали, основни пътища, летища и централните части на градовете. Местните власти инсталираха собствени системи за видеонаблюдение и за разчитане на регистрационни номера в услуга на полицията и така разшириха мрежата от записващи устройства. Мобилните камери са поставени в патрулни коли и в необозначени автомобили, паркирани встрани от пътищата. Полицейските хеликоптери пък са оборудвани с камери с инфрачервени лъчи, които могат да разчитат номерата на автомобилите от 610 метра.

В рамките на пет месеца, когато националната мрежа за видеонаблюдение трябва да достигне пълния си капацитет, Националният център в Хендън, Северен Лондон, ще записва по 50 млн. регистрационни номера на ден. В специално писмо Home Office съобщава, че базата данни в Хендън ще “съхранява всички данни, събрани с видеонаблюдение, за пет години”.

Правозащитната организация Privacy International нарече този срок “ненужен и непропорционален” и заяви, че е подала официална жалба в Администрацията по въпросите на информацията. От Администрацията отговориха, че ще разгледат жалбата “сериозно” и ще се свържат с полицията, за да дискутират предложените периоди за съхраняване на информацията. Необходимостта от продължителното съхраняване ще трябва да бъде ясно доказана въз основа на важността на данните, а не заради шанса някой ден да се окажат полезни.

През 2005 година правителството инвестира 32 млн. паунда в развитието на програмата за използване на информацията от системата ANPR. Това стана след като полицията стигна до заключението, че камерите по пътищата може да се използват за борба срещу тероризма и в разследването на престъпленията. Полицейски служители заявиха, че възнамеряват базата данни да бъде интегрирана в системата за общо наблюдение на полицията.

Половината от полицейските сили в Англия и в Уелс вече са свързани в мрежа, която разчита между 8 и 10 млн. автомобилни номера на ден. От Асоциацията на полицейските шефове заявиха, че до края на годината базата данни ще бъде свързана със системата ANPR, като в мрежата няма да влязат само две полицейски управления. През 2009 година базата данни ще съхранява информация за 18 млрд. регистрационни номера.

Документът за развитие на системата ANPR, изготвен от Асоциацията на полицейските шефове и изискан чрез Закона за свободата на информацията, разкри, че данните ще се използват на всички нива в работата на полицаите. Той чертае политиката в тази насока до 2010 година и постановява, че полицейските сили трябва да “експлоатират информацията напълно и стратегически”. Полицаите ще могат да влизат в базата данни, за да търсят коли без застраховки, да откриват незаконни “дублирани” регистрационни номера и да проследяват движението на престъпници. От Асоциацията на полицейските шефове допълват, че данните ще “възпират престъпниците заради увеличените шансове от разкриване”.
“Опитът показа, че има пряка връзка между незаконната употреба на моторни превозни средства по пътищата и други видове сериозни престъпления”, твърди пред „Гардиън“ заместник-началникът на полицейското управление в Мърсисайд Саймън Бърн, който отговаря за системата ANPR в Асоциацията.

Директорът на Privacy International Саймън Дейвис заяви, че базата данни ще даде на полицията “изключителни правомощия за наблюдение”, които не съществуват в никоя друга демократична държава. Според Питър Фрай от потребителската асоциация за видеонаблюдение CCTV User group регистрационните номера, заснети с камери за видеонаблюдение, по принцип се пазят 31 дни. “Няма много логика в обяснението, че същите снимки ще се съхраняват в продължение на пет години”, добави той.

По в. Гардиън

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.