Софиянци губят битката с хлебарките

Цезарина Илиева, главен инспектор в отдел „Паразитология“ в РИОКОЗ – София. Снимка: авторката

„Елате ни напръскайте в кооперацията, че имаме много хлебарки.“ Всеки ден по някой заблуден се обажда с тази молба в бившето ХЕИ. До 1992 година пръскането на цели жилищни сгради срещу хлебарки, гризачи и паразити се е субсидирало от държавата. Хората се обаждали на нещо като горещ телефон, подавали сигнал къде има проблем и веднага им се изпращала бригада. От 16 години насам в ХЕИ вече няма отдели за „дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ (както са се наричали по-рано отрядите за бързо реагиране), а услугата се извършва само от частни фирми. Оттогава ХЕИ (сега Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – РИОКОЗ) само контролира. Тоест – проверява дали някъде не са се развъдили много мишки или насекоми, и глобява собствениците на сградата, ако не са взели мерки. Но и това се отнася само за обекти с обществено предназначение, където се продават хранителни стоки и др. По закон вече РИОКОЗ няма отношение към жилищните сгради, защото те са собственост на гражданите. Когато апартаментите или мазетата се напълнят с насекоми и гризачи, всеки е длъжен сам да си организира пръскане, обработка, поддръжка и съответно да си плати за това.

От влизането на новите правила в сила през 1992 година досега проблемът с насекомите и гризачите в жилищните кооперации нараства и става все по-труден за решаване, казва Цезарина Илиева, главен инспектор в отдел „Паразитология“ в РИОКОЗ – София.

Причините са много. Първо, по-възрастните хора са свикнали пръскането с професионални препарати да им излиза безплатно. Когато в дадена кооперация се събират пари за фирма, много пенсионери отказват да платят. Това прави обработката по-неефективна. Дори хлебарките временно да бъдат изтребени в някои домове, след 2-3 месеца пак плъзват в целия блок от апартаментите, които не са били третирани.

Друга грешка е да се търси фирма, чак когато хлебарките тръгнат да се разхождат по стълбищните площадки. Еднократното професионално пръскане в този случай не решава проблема. Налага се да се правят поне няколко такива обработки, за да се изчисти сградата напълно. След това ниската численост на насекомите трябва да се поддържа от всички. Това значи, че още при появата на единични екземпляри, те трябва да се прогонват и унищожават с препаратите за масова употреба – аерозоли, пудри и др.

Хартиен „капан“, върху който хлебарките залепват. Не е много ефикасен за предпазване, но с него може да се установи дали в жилището има голяма численост на насекомите. Снимка: авторката

Флаконите, прахчетата, „къщичките“ и другите препарати срещу хлебарки от търговската мрежа имат ефект само за поддържане на ниска численост на насекомите, но не и за борба с тях, казват специалистите. Ако хлебарките се разхождат в апартамента посред бял ден, това значи, че са се развъдили много и трябва да се търси професионална помощ.

Преди всяко пръскане жилището трябва предварително да се подготви (независимо дали ще идва фирма или човек сам ще си пръска). „Не може да извикате фирма и кухнята ви да не е освободена от посудата, казва Цезарина Илиева. Шкафовете трябва да са празни, хладилникът и печката да са разместени, така че да има достъп зад тях, под мивката и т. н. А хората какво правят –  пръснат сами с нещо долу по пода, малко около шкафовете и чакат да има ефект. Няма как да се получи. Хигиената е много важна в този случай“.

Успехът в борбата срещу хлебарките се крие също и в честотата на обработките. Много хора се чудят защо пръскат всяка седмица, а не успяват да се изчистят. Хлебарките се адаптират много бързо към препаратите. Ако дадено химично вещество им се прилага често, те се приспособяват към него. Когато химикалите се сменят непрекъснато, хлебарките се адаптират към всички тях и стават още по-устойчиви. Ето защо специалистите съветват да не се правят по-често обработки от веднъж месечно, особено ако в жилището има висока численост на хлебарките. Когато намалеят и има само единични екземпляри, може да се извършва поддържаща обработка на 3 месеца. Подобна резистентност към отровите изграждат и бълхите, които могат да предадат своята устойчивост към определен химикал на 20 следващи поколения.

Голяма американска хлебарка, част от препарираните експонати на отдел „Паразитология“ в РИОКОЗ – София. Снимка: авторката

Любимите места за отлагане на яйцата на хлебарките са стари вестници и хартии. При кафявата хлебарка, която най-масово се среща, от една капсула излизат по 37 до 44 нови „нимфи“ 30 дни след оплождането на яйцата. „Отложената капсула при кафявата хлебарка трудно се разгражда или повлиява от стандартните отрови“, предупреждава Илиева. Други места, на които насекомите снасят, са електроуреди, места с хранителни отпадъци или с температура над 30 градуса, влажни участъци около мивката, тоалетната, в банята и др. При топло време, цикълът на развитие на хлебарките от яйца до възрастни се скъсява. По тази причина през лятото се развъждат повече хлебарки, отколкото през зимата.

Сред най-лесните начини за разпространение на хлебарки, бълхи и др. е да се пренесат от един обект в друг. „Отивате на гости и чрез дрехите или вещите си пренасяте насекоми и у вас“, дава пример Илиева. При купуването на техника, особено ако е втора употреба, хората масово си пълнят домовете с хлебарки. Веднъж внесени в един обект, те впоследствие се разпространяват в хоризонтална и вертикална посока – тръгват по фасадата, около тръбите на отоплителната инсталация, по щранговете.

Снимка: авторката

Фирми

Фирмите, които пръскат срещу хлебарки, бълхи, гризачи и др. трябва да имат удостоверение за правоспособност от РИОКОЗ. След обработката те са длъжни да оставят протокол, в който е упоменато с какъв препарат са работили, какво количество от него са изразходвали и какви мерки за безопасност трябва да се приложат. Отделно се описват възможните противопоказания, противоотрова и др. Примерен списък на такива фирми може да се намери чрез търсене в Интернет по ключови думи „хлебарки“, „пест контрол“ и др.

Препарати

Аерозолите са ефективни само за профилактика. Те имат моментен ефект – ако лети муха или комар, или пълзи хлебарка, напръсква се и умира. Но прилагането на аерозолната форма няма остатъчно действие. Пудрите са по-подходящи, особено да се поръсят зад хладилника, печката и др., но след обработка с професионален препарат, защото имат най-дълъг остатъчен ефект, в сравнение с другите стандартни отрови.

Напоследък е много модерно хората да пръскат срещу хлебарки с препарат за растителна защита – регент, който се купува от селскостопанските аптеки. Представлява малко прахче, което се разтваря в 2-3 литра вода. Сместа се поставя в бутилка с пулверизатор и се пръска в апартамента. Всички, които са опитали „вълшебното прахче“, го превъзнасят, защото прогонва трайно хлебарките, дори от най-проблемните апартаменти. Освен това се продава на символична цена – около 2 лева.

„Препаратите, които се използват за борба с хлебарките, се регистрират в Министерството на здравеопазването, което говори, че може да се прилагат в бита, без да са опасни за здравето. Те са съобразени с всички норми за опазване на здравето на хората. Основна грешка е да се прилагат в жилищата препарати за растителна защита, както е в случая с регента, или препарати за ветеринарно-медицински цели, тъй като те са много силно токсични и с друго предназначение, казва Цезарина Илиева. Ако отидете в една селскостопанска аптека, грам препарат е за няколко хектара площ. Когато прилагате това количество на 60-70 квадратни метра (както правят много хора), поемате голям риск. Може и да има ефект, но след време хлебарките няма да се повлияват от никакъв препарат. Образно казано, и с бомби няма да можете да ги изтребите.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.