Изпратете съобщение до потомците. Ще го прочетат след 500 века

Когато бъде изстрелян в орбита, сателитът КЕО ще разпери криле, които имат чисто символично значение. Илюстрация: кео.орг

Как ли ще изглеждат далечните ни внуци след 50 000 години или 500 века? Дали тогава все още ще съществува човечеството? Дали и нашите бъдещи наследници ще изпитват същите чувства, терзания, желания, надежди и тревоги? Това никой не може да каже, но днес ние можем да им оставим съобщение, което ще им помогне да разберат какво е било човечеството преди.

Това може да стане посредством сателита КЕО – космически спътник с капсула на времето, който ще бъде изстрелян в космоса през 2009 или 2010 година. Идеята е сателитът КЕО да носи в себе си съобщения от настоящите жители на планетата Земя. След 50 000 години, когато сателитът обиколи земната орбита, ще се върне на Земята, за да предаде съобщенията на човечеството. Идеята за създаването на сателита КЕО е предложена през 1994 г. от френския художник и учен Жан-Марк Филип. Този проект се реализира със съдействието на UNESCO, който го е обявил за „Проект на 21 век”. А името на сателита КЕО идва от трите най-често използвани фонеми в повечето езици по света – к, е, о.

Сателитът представлява куха сфера от титан с диаметър 80 см. Върху сферата има карта на Земята. Материалът, от който е направен, е устойчив на радиация. Сателитът ще бъде изстрелян в орбита на 1800 км и ще се завърне отново на Земята след 500 века. Всеки човек е добре дошъл да напише и остави съобщение до бъдещите обитатели на Земята, до своите пра-пра-пра… внуци.

Сателитът КЕО след 500 века трябва да се вреже отново в атмосферата на Земята. Илюстрация: кео.орг

Крайният срок за изпращане на съобщение е 31 декември 2008 г.  Съобщението, което нашите бъдещи събратя ще прочетат след 50 000 години, може да оставите тук. След като сателитът бъде изпратен в космоса, всички съобщения ще могат да бъдат прочетени онлайн, но без имената на авторите.

Организаторите канят да бъдат оставяни съобщения от хора от цял свят и на различна възраст – деца, студенти, пенсионери, работещи хора и т.н., така че всяка възраст и култура да бъде представена. Сателитът има капацитет да пренесе съобщение от четири страници от повече от шест милиарда жители на планетата.

Освен съобщенията, сателитът КЕО ще носи в себе си бутилка с капка от човешка кръв и мостри от въздух, морска вода и почва, както и ДНК на човешкия геном. В сателита ще има астрономически часовник, снимки на хората от всяка култура и етнос, както и сведения за днешните познания и открития на човечеството.

Съобщенията ще бъдат кодирани на DVD, устойчиво на космическа радиация. Ще се сложат също инструкции за бъдещите поколения, които ще отворят сателита, как да направят DVD устройство, което да прочете диска със съобщенията.

Чрез тези съобщение нашите далечни внуци ще могат да осъществят един вид комуникация с нас – сегашните жители на Земята, без значение от времето. Нима не би било интересно, ако сега можехме да прочетем съобщения и послания от траките, прабългарите или пък от жителите на Земята още от времето преди Новата ера? Нека се впуснем в това приключение, пра-пра-пра-внуците ни чакат новини от нас!

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.