Бисфенол А – опасни ли са пластмасовите шишета?

Канадският министър на здравеопазването Тони Клемент представя бебешки шишета, които не съдържат бисфенол А. Снимка: Ройтерс

От години една малка, но увеличаваща размера си група учени изразява притесненията си за влиянието на бисфенол А (BPA) – химикал, използван в пластмасата, който имитира ефекта от хормона естроген – върху човешкото здраве, пише сп. „Тайм“. BPA се съдържа в голям брой продукти, включително в някои пластмасови бутилки и в покритието на алуминиевите съдове, на металните консерви и др. и преминава лесно в човешката кръвоносна система. Това означава, че от влиянието му, дори и в минимални дози, са предпазени малко хора. Според едно изследване 93 процента от американците са дали положителни проби за химикала. Притеснените изследователи се позовават на изследвания върху животни, които показват, че дори ниските дози BPA може да бъдат свързани с доста болести, включително рак и проблеми с репродуктивната система. Защитниците на материала обаче (най-често представители на самата химическа индустрия) твърдят, че средната доза бисфенол А е прекалено ниска, за да е вредна, и че във всеки случай досега не са проведени изследвания на хора, които да доказват, че химикалът е опасен. Засега този аргумент надделява в битката –миналия месец Комисията за контрол на качеството на лекарствата в САЩ (Federal Drug Administration) съобщи, че BPA не е опасен за здравето на хората в малки дози и отказа да го контролира.

Познанията обаче се променят. В изследване, публикувано през септември в Journal of the American Medical Association (JAMA), група учени под ръководството на Дейвид Мелцер от Ексетърския университет във Великобритания преразгледаха данните от Обзора на общественото здравеопазване и хранене (National Health and Nutrition Examination Survey) на американското правителство и потърсиха връзка между влиянието на BPA и здравословните проблеми. И намериха не една. Изследването на JAMA констатира по-високи нива на BPA в урината – най-простият начин за тестване за химикала – и ги свързва с по-широкото разпространение на сърдечно-съдови заболявания, диабет и аномалии в работата на черния дроб. Статията представя първото широко изследване за BPA сред населението и със сигурност ще допринесе за засилване на полемиката около него. „Това не е просто някакво старо изследване – това е национално проучване”, казва пред списанието Фредерик фом Зал, биолог в университета в Мисури и виден противник на бисфенол А, автор и на уводната статия към изследването на JAMA. Според него „то има голяма стойност”.

Една четвърт от изследваните (на възраст между 18 и 74 години) с най-високи нива на BPA два пъти по-често съобщавали за проблеми със сърдечно-съдови заболявания или диабет от онези, които имали най-ниски нива на BPA. Авторите на изследването обаче посочват, че проучването им не доказва, че бисфенол А причинява тези заболявания, а по-скоро свидетелства, че тези смущения се появяват по-често у хора с по-високи нива на заболеваемост. За да се докаже причинно-следствената връзка, ще са необходими дългосрочни изследвания, които да сравнят ефекта от BPA върху една група с контролна група, която не е изложена на химикала, което е трудно да се направи заради широкото разпространение на бисфенол А. Изследването на JAMA обаче е достатъчно притеснително. „В публикацията се казва, че колкото по-голямо е съдържанието на химикала в човешкия организъм, толкова рискът е по-висок, казва фом Зал. Знаем как BPA причинява тези проблеми при животните, а изследването на хората върви по същия път.” Ново изследване на Yale School of Medicine предлага още повече поводи за притеснения. Според него опитите с примати показват, че BPA „причинява загуба на връзка между мозъчните клетки”, която може да доведе до проблеми с паметта и дори до депресия.

Въпреки че Комисията за контрол на качеството на лекарствата постанови, че бисфенол А е безопасен, не всички в правителството са съгласни с това заключение. В началото на този месец Националната токсикологична програма (National Toxicology Program) – федерална агенция, която измерва безопасността на химикалите, съобщи, че изследването й води до „някои притеснения” за влиянието на BPA върху развитието на мозъка у ембрионите и малките деца. (Смята се, че децата са особено застрашени от химикала, който се предполага, че пречи на развитието им.) Критиците отбелязват, че докладът на Комисията се основава на малко изследвания, спонсорирани от индустриални групировки, които използват бисфенол А, докато Националната токсикологична програма е направила по-широко изследване. „От Комисията за контрол на качеството на лекарствата казват, че според стандартите за безопасност компетентните учени имат основателни аргументи за това, че химикалите не са вредни, казва Фом Зал. А щом обявяват учените от Националната токсикологична програма за некомпетентни, значи нещо не е наред.”

Фом Зал и други учени имаха шанс да изкажат мнението си на 16 септември, когато Комисията за контрол на качеството на лекарствата организира обсъждане за безопасността на бисфенол А. Други правителства вече направиха стъпки за регулация на химикала, включително Канада, която реши да го забрани. Загрижените родители трябва да знаят, че ограниченото излагане на децата на влиянието на BPA не е толкова вредно. Трябва да се следи за наличието на цифрата 7 на дъното на пластмасовите шишета, която често означава, че съдържат бисфенол А, да се избягват консервираните храни за деца, да не се затоплят в микровълновата фурна храни в пластмасови опаковки, съдържащи химикала, тъй като високата температура допринася за разтварянето му. Накрая обаче може да се окаже, че няма значение какви са последиците от бисфенол А – нов доклад на Investor Environmental Health Network посочва, че потребителите, производителите и търговците вече избягват химикала като купуват и продават бутилки и други продукти, които не съдържат BPA. Wal-Mart и Toys ‘R Us вече обявиха намеренията си да се откажат от продуктите, в които той се съдържа. Което не е изненадващо – в Америка търговията често оставя зад гърба си науката и правителството.

По сп. Тайм

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.