Може ли вятърът да спаси ледниците на Земята?

Студенти от Университета „Йоханес-Гутенберг“ в Майнц поставят вятърен параван на глетчера Роне в швейцарските Алпи, за да спрат топенето на леда. Снимка: Ройтерс

Един немски географ твърди, че специални вятърни паравани може да задържат мразовитите ветрове по върховете на европейските глетчери и така да ги предпазят от топене. Специалистите по вечните ледове отвръщат, че ученият си губи времето, но един експеримент в Швейцария може да ги опровергае, пише сп. „Шпигел“.

Ледниците на Земята се топят бързо, а в европейските Алпи вече текат ледени реки. Някои учени смятат, че след 30 години европейските глетчери ще изчезнат. Заради покачването на температурите в световен мащаб възможностите да се спасят глетчерите изглеждат все по-нищожни. И дори нивото на емисиите въглероден диоксид да се намали драстично в близко бъдеще, съдбата на глетчерите изглежда решена.

Засега за забавянето на топенето им ефективен се оказа само един метод: огромни цветни покривала, които пазят глетчерите студени, като отразяват слънчевата светлина, напомня списанието. Те обаче обикновено служат за защита само на няколко ски писти. А глетчерите в Алпите са с площ от десетки километри.

Географът Ханс-Йоахим Фукс от германския град Майнц има друга идея. Той иска да впрегне силата силата на студените планински ветрове – т.нар. kabatic winds: потоци студен плътен въздух, който се спуска надолу по планинските хълмове – с огромни вятърни паравани. Те ще задържат студения въздух по върховете на глетчерите и може би ще ги запазват за по-дълго време.

Фукс предлага идеята си от години, а през миналата седмица започна и експериментите си по нея. Заедно с 27 студенти той се отправи за глетчера Роне в Швейцария, за да инсталира вятърен параван, дълъг 15 и висок 3 метра на височина от 2300 метра. Фукс ще изследва ефективността на паравана, за да прецени дали той може да е решение на проблема.

Не е тайна, че професорът от Майнц е обсебен от промените в климата. Той се явява често по телевизията, по вестници и на лекции в университети и се е превърнал в най-търсения от журналистите експерт, който с удоволствие се изказва за климата и изследванията на глетчерите.

Глетчерът Роне, намиращ се на 2429 м надморска височина в швейцарските Алпи. Снимка: Ройтерс

Може би заради това популярният в медиите Фукс не успява да наложи най-новата си идея. „Защита чрез вятъра ще запази леда на глетчерите“, разтръби баварското радио като възхвали „необичайния метод, уникален за целия свят”. Вестник „Хамбургер абендблат” озаглави статията си за Фукс „Вятър ще охлажда глетчерите”. Ученият беше поканен и за интервю от германското национално радио.

Сред колегите си обаче Фукс не е признат за експерт по глетчерите. В действителност дисертацията му е на тема „Чаените насаждения и тяхната производителност в Шри Ланка”. Освен това той пише за промените в мусонния климат в Североизточна Индия. А изглежда ледниците не са професионалната специализация на Фукс.

Затова не е изненадващо, че специалистите пренебрегват идеята му за вятърните паравани. „Подобно нещо със сигурност няма да е много ефективно, казва Мартин Функ, специалист по глетчерите в Швейцарския технически университет в Цюрих. Вятърните паравани са откачено хрумване за локално охлаждане. Покривалата са много по-ефективни.”

Оказва се, че по-голямата част от глетчерите се топят не заради температурата на вятъра, а по-скоро заради слънчевите лъчи и атмосферата. „Това е основният фактор, продължава Функ. Затова покривалата са толкова ефективни. Те намаляват топенето с около 80 на сто.”

Това обаче е само частично решение на проблема. Защото е невъзможно да се покрие целият глетчер. Фукс дава за пример леда, запазен на глетчера Цугшпитце през последните 15 години – усилия, които той нарича „откачени”. „Според мен покривалата не са решение. Те са поставени само заради скиорите.”

Специалистите по ледниците обаче се съмняват, че решението на Фукс ще е по-добро. „Дори да изградим достатъчно голям вятърен параван, е съмнително, че ще успеем да повлияем съществено на движението на вятъра, казва Андреас Баудер, друг експерт от Техническия университет в Цюрих. За да се промени съществено развитието на ледника са необходими години.”

Фукс обаче е непреклонен. Той нарича проекта си „малък опит”. „Ако всичко се развие добре, ще продължим с нещо много по-голямо”, обяснява той. Няколкото скептици били типични германски негативисти и нямало да го обезкуражат. „Един немски университет се опитва да направи нещо смело, казва Фукс. Имаме много спонсори, които виждат, че нещо се случва и ни подкрепят.”

По сп. Шпигел

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.