Без ДНК-тест не е сигурно кой е бащата… Вече може да се тества тайно

Комплект за тестване, който може да се вземе безплатно от лабораторията. Съдържа две спираловидни четки, с които се набавя генетичен материал чрез натривка от устната кухина. Снимка: e-vestnik

От началото на 2007 година в България човек свободно може да си направи дискретен ДНК-тест за бащинство. Достатъчно е да занесе в някоя от частните лаборатории, които предлагат услугата, използвана четка за зъби, употребена клечка за почистване на уши или косъм с корен от детето и от предполагаемия баща. Тестът може да се извърши също и с използвана марля за превръзка на рана или с тампон със слюнка от вътрешната част на бузата на бащата и детето.

Преди да се предаде генетичният материал, човекът, който поръчва теста, подписва декларация, че изцяло поема отговорността за евентуалните морални, юридически и други последици от резултата. Негова е също и отговорността за доставения материал – от кого е взет, има ли нужните качества за целите на изследването и т.н.
Освен мнителни мъже, много жени се възползват от услугата. Когато не знаят кой точно е бащата на детето им, те носят генетичен материал от двама или повече предполагаеми бащи. Случвало се е също мъже, които дълги години са гледали някое дете като свое, да си направят тест и да разберат, че всъщност нямат биологична връзка с него.

От края на 2006 година представител за България и Балканите на DNA Solutions (лабораторията, която прави ДНК тестовете на ФБР), е д-р Емил Трифонов.

Д-р Трифонов. Снимка: личен архив

Той завършва медицина в България през 1991 година, след което специализира рентгенология, спортна медицина, физиотерапия, диетология, рефлексология и ароматерапия. От 1993 до 1997 година работи във Франция, 1997 – 1998 година е лекар на националния отбор на България по волейбол – жени. От 2000 година работи като спортен лекар в Гърция – на футболен отбор „Посейдон“, на гръцкия волейболен отбор „АЕК“ и на различни други отбори по баскетбол, хандбал и др. По време на Олимпийските игри в Атина 2004 е бил шеф на допинг лабораторията „Олимпийски турнир по волейбол“.

–  Какво представлява тестът за бащинство?

– Тестовете се правят чрез изследване и сравняване на участъци от ДНК молекулата на детето и на предполагаемия баща. Колкото и невероятно да звучи, всеки баща е предполагаем, докато не се получи припокриване на изследваните ДНК участъци. Разликата между това, което е налице на българския пазар и това, което предлагаме ние, е от небето до земята. Без да коментирам дейността на хората, които се занимават с ДНК анализ в България, ще кажа какво представлява нашият метод. Взима се натривка от лигавицата на устната кухина, но това в никакъв случай не изключва и определяне чрез биологичен материал – употребявана клечка за уши, косми и др. За да бъдем в крак със закона в България, ние сме една пощенска кутия, която държи представителството на DNA Solutions за България и за Балканите и тестовете, след 1 януари 2007 година, когато България става член на Европейския съюз, могат да бъдат правени във всяка лицензирана лаборатория на територията на Евросъюза. В случая тази лаборатория е в Англия. По-заплетени случаи се изпращат в австралийската лаборатория. Изследват се 16, 19 или 23 участъка, които се наричат лоци (LOCI). Те гарантират пълното или частично припокриване между ДНК-молекулата на детето и ДНК-молекулата на предполагаемия баща. Когато имаме съвпадение в предварително зададената точност, тогава казваме, че предполагаемият баща е биологичният баща на детето.

Таен тест за бащинство може да се направи чрез използвани четки за зъби, от които се взима генетичен материал. Снимка: e-vestnik

Често ли се случва предполагаемият баща да си остане предполагаем?

– Наскоро имахме такъв случай. Имаше несъвпадение в 2 участъка. Мъжът беше много шокиран, защото в 17 от 19 изследвани участъка имаше пълно припокриване, но в 2 нямаше. И ни беше много трудно да му обясним защо той не е биологичният баща на детето. За жалост в България битува мнението, че бащинство не се доказва, а се отхвърля. Ние тръгваме по обратния път – доказваме. Повечето колеги в България изследват 8 или 12 участъка, но в генетиката разликата между 12 изследвани участъка в ДНК молекулата и 19, каквито ние правим, е сериозна. Това е огромен генетичен материал. Ефективността на един тест, без значение дали е за бащинство или за кръвно родство, зависи от изследваните участъци в ДНК молекулата.

Възможно ли е това – на едно дете 17 участъка от ДНК молекулата напълно да съвпадат с други 17 на предполагаемия баща и въпреки това, само заради несъвпадението на два участъка, човекът да не е биологичен баща?

– Разбира се. Дори само 1 участък да не съвпада, край. Значи има и друга намеса. Някой друг е взел участие в оплождането на яйцеклетката. Когато имаме съвпадение в 19 участъка, значи той е биологичен баща. Ако имаме съвпадение в 18, но в 19-ия нямаме, значи не е биологичен баща. Ако изследваме 16 участъка, в 16 трябва да има съвпадение, ако изследваме 19- в 19, ако изследваме 23 – в 23 трябва 100% да се припокриват.

Какво имате предвид като казвате съучастие? Може ли едно дете да има двама бащи?

– Не, имам предвид, че биологичният баща е друг.

Ако този, който се води „съучастник“ се изследва, на него 100% ли ще му съвпаднат участъците с тези на детето?

– Да.

Имат ли вашите тестове юридическа стойност?

– В България твърдят, че никой няма право, освен съдебната медицина към Медицинска академия, да издава ДНК тест с юридическа стойност. Това е меко казано спекулация. Защото след 1 януари има директиви на ЕС, които със сигурност дават основните насоки за изследване и правене на ДНК тестове с юридическа стойност на територията на целия ЕС. Но тук процедурата е по-сложна. При ДНК тест с юридическа стойност лекар, оторизиран от нас, сравнява актуална снимка на лицето, от което се взима материал, попълва се специален формуляр и тогава се изпраща в нашата лаборатория. Оттук нататък лекарят може да бъде призоваван като свидетел в хода на делото.

Казахте, че определяте и кръвно родство. В какви случаи се налага да се прави такъв тест?

– Изследва се например родството на баба и дядо с внуци. Колкото и необикновено да звучи, изследваме също и връзка между майка и дете. Да кажем, при някакви форсмажорни обстоятелства майка и дете се разделят и се срещат след много години. Нещо им подсказва, че са си близки, но не са сигурни. Имат възможността да направят ДНК анализ и да установят дали майката е наистина майка на това дете. При нас може да се изследва също и произхода и еволюцията на семейството. Човек може да си направи родословно дърво на базата на генетичния си анализ. В момента имаме банка с генетичните данни на над 700 милиона човека от цял свят, които са анонимни. Те имат своите кодове. Когато се подаде съответната ДНК проба в централата и се направи анализ, се вижда, че в родословното дърво едно от квадратчетата горе в ляво започва да свети. Всеки от нас може да създаде в световен мащаб своето родословно дърво по подобие на това, което се прави по произход и еволюция на семейството по бащина и майчина линия. Това е един огромен проект в световен мащаб и най-големите световни лаборатории са насочили усилията си към него. На мен ми се струва, че това е някакъв секретен проект на разузнавателните служби на Щатите, които под една или друга форма искат да получат генетична информация за хората по света. Но това е само една моя хипотеза, така че не го твърдя официално.

Колко струва тестът за бащинство?

– Това е много странен въпрос, защото българинът е склонен да даде 2 шапки пари, за да си купи някакви препарати за отслабване примерно, а когато трябва да разбере нещо, което е свързано със здравето или с произхода му, той казва „много е“. Цените при нас са съизмерими с тези, които другите лаборатории предлагат на българския пазар, без да говоря за точността. Един пример – на българския пазар когато се прави тест за бащинство на момче, се изследват 12 участъка, а ако тестът е за момиче – 8. И това струва 1000 лева. При нас, без значение дали са момчета или момичета, не на 12, а на 23 участъка тестът струва 338 евро. Изследваме два пъти повече участъци, даваме два пъти по-голяма точност, доказваме бащинство или не го доказваме и цената ни е под стандартната. Отделен въпрос е, че през 2008 година да изследваш само 12 участъка при момчета и 8 – при момичета, е несериозно.

И тестовете с юридическа стойност ли са на тази цена?

– Най-скъпият тест, който е с юридическа стойност, е 575 евро, но там процедурата е друга. Ангажира се лекарят, който е взел биологичният материал, да присъства, и впоследствие той може да бъде извикан като свидетел. Имаме онлайн база данни, в която във всеки момент може да се проследи докъде е стигнал даден тест. Всеки има своя индивидуален код и знаем, че под код 1 (примерно) са човекът А и Б. Във всеки момент този човек може да получи директна информация от лабораторията и да си види резултата.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.