Скотланд ярд свива обръча около убиеца на Георги Марков

Георги Марков с детето и съпругата си. Снимка: архив не семейството

Детективите от Скотланд ярд, разследващи неразкритото убийство на Георги Марков, българския дисидент, убит с отровен чадър в Лондон преди 30 години, ще проучат секретни документи, които показват, че българските тайни служби са изразходвали 50 000 паунда за подготовка на нападението, пише в днешния си брой (21 септември) в. „Сънди таймс“. Според вестника екип от антитерористичния отдел на Скотланд ярд е посетил по-рано тази година София, за да изиска документите от архивите на българските тайни служби в опит да разгадае една от най-големите загадки от епохата на Студената война.
Източници на изданието от Скотланд ярд твърдят, че сега полицията се надява да повдигне обвинение срещу главния заподозрян по случая – датски дребен мошеник с кодово име агент Пикадили. Българските архиви съдържат убедителни косвени доказателства срещу него. Преди три години той е идентифициран като Франческо Гулино, датчанин от италиански произход, който пътувал с каравана из Европа и се представял за търговец на антики. Всъщност, документите показват, че Гулино е вербуван от българските служби през 1971 г. след като е бил задържан за трафик на наркотици. Изглежда, че той е бил подготвян през 1977 г. за участие в опит да бъде „ликвидиран“ Марков във Великобритания, пише „Сънди таймс“. По-нататък вестникът припомня обстоятелствата около покушението срещу Георги Марков и смъртта му от сачма с отровата рицин.
Според изданието при командировката си служителите на Скотланд ярд са разпитали над 40 бивши български шпиони, включително генерал Владимир Тодоров, бивш шеф на тайните служби от периода на комунизма. Разследването на Скотланд ярд беше галванизирано този месец, пише вестникът, от публикуването на книгата на Христо Христов, български разследващ журналист. Неговият анализ на 97 тома документи, получени след шестгодишна съдебна борба, показва, че тайните служби са похарчили 50 000 паунда, от които почти половината са платени на Гулино. Според „Сънди таймс“ Гулино е забелязан за последен път през 1993 г. в Дания.

От в. „Сънди Таймс“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.