„Рецептата на Путин“ под ударите на кризата

Руският премиер Путин на международния инвестиционен форум в Сочи миналата седмица. Снимка: Ройтерс

Спадът на руския фондов пазар беше заменен от рязък ръст миналия петък. Правителството отдели за подкрепа на банковия сектор милиарди долари и успя да пречупи ситуацията – поне временно. Но финансовата криза няма да мине без последствия, смятат аналитиците от чуждите медии. Темповете на икономически ръст ще се забавят, което ще влоши позициите на президента Медведев и на премиера Путин, а бизнесмените ще се отнасят с по-голяма предпазливост към путинската рецепта за процъфтяване, пишат вестниците.
Москва напряга политически и финансови сили, за да ограничи финансовата криза и да си върне доверието на инвеститорите, пише германският „Ханделсблат“. В четвъртък Дмитрий Медведев обяви извънредна помощ, която предвижда да бъдат отпуснати 60 млрд долара за финансовия сектор, а също и намаляване на данъците за нефтената промишленост. Като резултат от взетите мерки катастрофалният спад на борсите беше прекратен и котировките на акциите се изстреляха нагоре с повече от 20%.
Русия в настоящия момент страда не толкова от международната финансова криза, обяснява вестникът. От началото на конфликта в Кавказ инвеститорите са изтеглили от страната 35 млрд долара, а борсите в Москва преживяха най-дълбокото падане след икономическия крах през 1998 г. Но като цяло руската икономика, изглежда, твърдо стои на крака, пише коментаторът, тя расте със скорост от над 7%, държавата разполага с третия по големина в света валутен резерв. Въпреки това тя няма да може да удържи равнищата на растеж от последните години, смята експертът.
Руският спад от 2008 г., както и по-голямата криза от преди десетилетие, ще има дългосрочни последствия, смята „Файненшъл таймс“. Първо, случилото се заличава надеждите, че Москва скоро ще стане глобален финансов център. Падането на пазара показва сериозните недостатъци на нейната финансова инфраструктура.

Просяк в Санкт Петербург пред табло с валутните курсове през седмицата на финансова криза. Снимка: Ройтерс

Второ, кризата показва, че Русия е неразривно свързана с глобалната икономика. Тя плати за външнополитическата конфронтация с подкопано доверие и бягство на капитали. Освен това, след неотдавнашния трус на ръководството на страната вече не му е гарантирана подкрепата на олигарсите. Едрите бизнесмени пострадаха сериозно от краха на борсите и вече не вярват в главния „постулат на путинизма“, който гласеше: магнатите преуспяват, ако играят по правилата на Кремъл.
Финансовите перспективи на Москва изглеждат все по-неясни, съгласява се „Ню Йорк таймс“. В началото на миналата седмица фондовата борса влезе в такъв стремителен срив, че правителство спря търговията за два дни. И даже след петъчния „отскок“ борсовите индекси са почти наполовина по-ниски, отколкото през май. Русия, която се изпълни с вяра в себе си при Владимир Путин, пак изглежда уязвима.
Тази пролет президентът Медведев дойде на власт в страна с колосален паричен резерв. Той предложи програма за модернизация: да се създадат условия за разширяването на малкия бизнес и на редиците на средната класа, а също да се „излекува“ икономиката от „нефтената зависимост“. Сега пред него стоят по-неотложни задачи, отбелязва „Ню Йорк таймс“. В петък президентът заяви с предизвикателство, че Русия не се отказва от своя курс към модернизация, но призна, че последните събития донякъде затруднявали работата.
Положението на Владимир Путин също се усложнява заради финансовата криза, пише американският „Вашингтон пост“. Осем години неговата политическа мощ се опираше на изглеждащата несъкрушима комбинация: бурен икономически ръст и неуморна работа за консолидиране на контрола над държавното управление, медиите и бизнеса. Но събитията от миналата седмица породиха съмнения дали „рецептата на Путин“ ще продължи да бъде ефективна. В Русия котировките на акциите спаднаха по-бързо и по-значително, отколкото на всички други основни площадки.
Правителството засега успява да предотврати банковата паника и държи финансовите сътресения под контрол. Но критиците предупреждават, че икономиката продължава да бъде прекалено зависима от експорта на нефт, а в Русия все още господства политически модел, смятан от чуждите инвеститори за непредсказуем и често враждебен. Държавният сектор си остава корумпиран и неефективен.
Сътресенията на фондовите борси бяха усетени предимно от руските богаташи, тъй като огромното мнозинство от населението държи спестяванията си в брой, подчертава „Вашингтон пост“. Не е ясно, ще създадат ли магнатите сериозни политически проблеми на Путин, който е наплашил повечето от тях и ги е принудил да си мълчат. „Ще им стигне ли смелост да го притиснат? Съмнявам се. Те страдат, но са толкова уплашени, че си прехапват езиците“, казва милиардерът Александър Лебедев, собственик на 30% от“Аерофлот“. Придворните желаят прекалено страстно да си осигурят помощта на монарха за сключването на изгодни сделки, за да рискуват да го разгневят с оплаквания.

По инопреса.ру

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.