Колко струва да теглиш от банкомат? А да платиш с карта? Таксите изненадват

Тегленето от банкомат се таксува до 90 ст. от някои банки, например Пощенска и ОББ. Снимки: e-vestnik

Колко струва да изтеглиш пари от банкомат? Или да платиш в магазин? Повечето хора си мислят, че знаят, но таксите се променят бързо и някои се оказват изненадани, че за всяко теглене от сметката им хвръкват 90 ст. А с някои карти и повече. За теглене с карта от гише пък може да те одрусат с 40-50 лв.
Всеки месец чрез банковите карти на хората законно се източват малки суми. Повечето картодържатели дори не си правят труда да проверяват къде са изтекли тези пари, особено ако става дума за 4-5 лева. Потребителят започва да се информира какви са условията за ползването на банковата си карта, чак когато установи, че му липсват повече пари – например 50 лева.

Първо, много банкови сметки, към които е издадена картата, имат месечна такса за обслужване, която е между 50 стотинки и 2.50 лева за дебитните карти (виж по-долу таблица с таксите на няколко банки). За кредитните карти има годишна такса от порядъка на 40-50 лева. Отделно, почти при всяка финансова операция с банкова карта се плаща допълнителна такса.

Удръжките при теглене от банкомат (АТМ)

Повечето потребители знаят, че като теглят пари от банкомат (независимо дали 10 лева или 100 лева), им се удържа една и съща сума за услугата, но най-често не знаят каква. При някои банки тегленето с дебитна карта от техен банкомат е безплатно (Прокредитбанк, Първа инвестиционна банка, Булбанк), но някои правят удръжки между 15 и 25 ст. и в този случай – като например ДСК, Пощенска банка, ОББ и Алианц България.

Ако банкоматът е собственост на друга банка, таксата за теглене от него варира между 25 стотинки (Алианц България) и 90 стотинки (Пощенска банка и ОББ). Потребителят трябва да провери какво пише в договора му или в условията за ползване, които се издават на дипляни за всеки вид дебитна карта и да следи в сайта на банката, защото таксите често се променят.

При кредитните карти тегленето от банкомат на друга банка е още по-скъпо – таксите започват от 2 лева с карта на ОББ и стигат до 3 евро + 1.5% с карта на Алианц България. Всичко зависи от банката издател на картата. Тегленето на пари от АТМ в чужбина може да струва 3 лева плюс 1% от сумата, 2 евро плюс 1% от сумата, 5 лева плюс 1.5% от сумата, 10 лева плюс 5% от сумата. Някои дават таксата в евро – примерно 5 евро. Всичко зависи от тарифата на банката, която е издала картата. Няма гаранция, че таксата е същата, каквато е била при подписването на договора за издаване на картата – условията се променят.

Някои банки удържат пари, дори само за проверка на салдото или за смяна на ПИН-кода (Булбанк, Пощенска банка). Коварното е, че всички изброени такси се увеличават или отменят еднолично от банката и ако клиентът не следи редовно новините в Интернет страницата на съответната институция, може да се изненада неприятно.

Банка „Алианц“. Всяка банка има пред клоновете си собствен банкомат. Тегленето от банкомати на банката издател на картата за някои банки е безплатно, но в случая с „Алианц“ е 25 ст. Снимки: e-vestnik

Ако човек си забрави ПИН-кода и се опита да го налучка, на третата грешка картата му автоматично блокира. Също така автоматично сметката му олеква с от 50 стотинки (Алианц България) до 15 лева (Булбанк) за услугата „блокиране“. Ако пожелае отново да я активира, пак плаща. За преиздаване на загубена или открадната карта таксата е от 3 лева до 5 евро за дебитна карта и 20-30 лева за кредитна.

Стандартният дневен максимум пари, които може да се изтеглят от банкомат, е 400 лева. За да се увеличи на 1000 лева примерно, цената е между 50 стотинки и 5 лева, в зависимост от условията на съответната банка. За карти на Прокредитбанк например е безплатно.

Банките предлагат услугата уведомление чрез есемес или имейл при теглене на пари от картата. Те се заплащат допълнително. Ориентировъчната цена е 10 стотинки за есемес и 5 ст. – за имейл (Първа инвестиционна банка), но някои банки ги таксуват по-скъпо, а други предлагат годишен абонамент срещу 10 лева.

Когато човек има банкова карта, добре е да знае какви финансови операции се извършват с нея всеки месец. Разпечатката (т. нар. извлечение) за дебитните карти най-често се заплаща, а за кредитните се изпраща без такса, но и тук има разлики. Цените са разнообразни – от 50 стотинки месечна такса (Алианц България) до 20 стотинки на разпечатана страница (Първа инвестиционна банка).

Банка ДСК. Снимки: e-vestnik

За предпазване от кражби, повечето банкомати имат мини камери, които снимат и записват денонощно кой използва устройството. Ако някой ви открадне картата и изтегли парите от нея чрез АТМ, банката може да проследи от кой банкомат и в колко часа е извършена трансакцията. Взима се записът от видеокамерата и се вижда лицето на човека, който е злоупотребил. Ако ощетеният клиент поиска снимка от банкомата в момента на кражбата – за да види например дали ще разпознае някого – това ще му струва 15 лв. в Първа инвестиционна банка.

Напоследък фирмите за комунални услуги съветват клиентите си да плащат сметките си безкасово – чрез банкомат, по Интернет, с есемес или по банков път. Много е удобно, защото спестява време и висене по опашки, но не е безплатно. Годишната такса за ползване на услугата е минимум 5 лева за дебитна карта, а всяко плащане на сметка се таксува отделно с по 15 стотинки, 25 ст. и т. н.

Пощенска банка. Снимки: e-vestnik

Плащане в магазин и теглене на пари

В магазина, ресторанта, на бензиностанцията и др. уредът, в който се поставя картата, за да се извърши плащане, се нарича ПОС терминал. В банките на всяка каса има ПОС терминал, чрез който може да се теглят пари.

Потребителите погрешно си мислят, че плащането на стоки и услуги с банкови карти е без такса, а само при теглене на пари от ПОС им се правят удръжки. При някои дебитни карти пазаруването също се таксува. Дали ще си платиш хляб или телевизор, комисионата с дебитна карта „Маестро“ на Първа инвестиционна банка е 15 стотинки, а на Булбанк – 20 стотинки.

Най-голямо е набутването при тегленето на пари чрез ПОС терминал. Има голямо значение дали това ще се случи в клон на банката издател, или в друга банка, както и дали картата е дебитна или кредитна. Най-изгодно е с дебитна карта в клон на банката-издател, защото може да е без такса (Прокредитбанк, ОББ) или удръжката да е малка – 25-30 ст. за Алианц България и ДСК. При кредитните карти обаче комисионите са по-сериозни. За банка ДСК те са съответно – 1 лев плюс 3% от сумата на ПОС в клон на ДСК и 10 лева плюс 3% на ПОС в други банки. Това означава, че ако изтеглиш 100 лв., ще ти удържат от сметката 4 лв. в клона на банката издател на картата, в случая ДСК, а в клон на чужда банка – 13 лв.

Уникредитбанк Булбанк. Снимки: e-vestnik

Най-големият капан при тегленето на пари от ПОС в друга банка е възможното двойно облагане с такси на изтеглената сума. Ето какво пише в един от тарифните списъци на Първа инвестиционна банка (ПИБ): „Теглене на пари в брой с карта на друга банка в банков офис на ПИБ се таксува с 4% от сумата“. Същото условие имат и в Пощенска банка. Тоест – ако човек има кредитна карта на Банка ДСК е заплашен да плати веднъж 10 лева плюс 3% от изтеглената сума на ДСК, и втори път – 4% от сумата на ПИБ или ОББ, ако се осмели да отиде на техните гишета с ПОС устройства.

Ако случайно реши да се оплаче, клиентът най-вероятно ще бъде „глобен“ с още 30 лева до 30 евро. В този диапазон се движат таксите на българските банки за неоснователна рекламация на трансакция. Условията и тарифните планове са публикувани, така че клиентът трябва първо да ги прочете, а след това да пристъпва към финансови операции и да пише жалби.

Първа инвестиционна банка. Снимки: e-vestnik

Съвети как да се опазим

1.Банката изписва с най-малки букви и се старае да не афишира на сайта си (под формата на второстепенни линкове) важна за клиентите си информация. Достъпът до тази информация допълнително се затруднява от това, че много често не е в стандартен текстов формат, а е на PDF-файл.

2.Освен общите условия за ползване на банковата карта, внимателно се запознайте с тарифата. Това е подробен списък с таксите и комисионите, които ви се удържат.

3.За ползването на някои карти се удържат такси дори при най-безобидни нефинансови операции като проверка на салдо, смяна на ПИН, блокиране, активиране и др.

4.Всяка карта има уникална тарифа. Дори да притежавате 2 дебитни карти от една и съща банка, но едната е Виза, а другата – Мастеркарт, тарифните им списъци са различни. Може да се окаже, че с едната пазарувате без такса в търговски обекти, а с другата теглите по-евтино или безплатно от банкомат. Проверете.

5.Ако ви предстои да си извадите нова банкова карта, сравнете тарифните списъци на всички банки за съответния продукт. Въпреки че повечето банки в България издават кредитна карта на оператора Виза, тарифите и условията за ползването й са различни във всяка банка.

6.Не теглете пари от ПОС в клонове на други банки, без да сте запознати с условията. Набутването е най-голямо.

Съпоставка между тарифите на няколко банки за най-масовите карти – Maestro и Visa electron

Дебитни карти Maestro/Visa electron

Годишна такса за основна карта – ДСК – без такса, Булбанк – без такса, Пощенска банка – месечна такса за обслужване на сметка – 50 стотинки, Прокредитбанк – 2.5 евро годишна такса, Първа инвестиционна банка (ПИБ) – без такса, Алианц България – 50 стотинки месечна такса.

Теглене на пари в България от банкомат (АТМ) на банката издател на картата – ДСК – 15 стотинки, Булбанк – без такса, Пощенска банка – 20 стотинки, Прокредитбанк – без такса, Първа инвестиционна банка – без такса, ОББ – 20 стотинки, Алианц България – 25 стотинки.

Теглене на пари в България от банкомат (АТМ) на други банки – ДСК – 75 стотинки, Булбанк – 70 стотинки, Пощенска банка – 90 стотинки, Прокредитбанк – 0.25 евро, Първа инвестиционна банка 60 стотинки, ОББ – 90 стотинки, Алианц България – 25 стотинки.

Теглене на пари от банкомат (АТМ) в чужбина – ДСК – 4 лева плюс 1.5%, Булбанк – 2.50 евро + 1%, Пощенска банка – 5 лева + 1.5% върху сумата, Прокредитбанк – 2 евро + 1%, Първа инвестиционна банка – 3 лева + 1% върху сумата,ОББ – 5 лева + 1% върху сумата, Алианц България – 2 евро + 1% от сумата.

Теглене на пари в брой от ПОС на гише на банката издател на картата – ДСК – 30 стотинки, Булбанк – 1 лев, Пощенска банка – 0.1%, но минимум 1 лев, Прокредитбанк – без такса, ОББ – без такса, Алианц България – 25 стотинки.

Теглене на пари в брой от ПОС на други банкови клонове – ДСК – 60 стотинки, Булбанк – 2.00 лева + 1%, Пощенска банка – 1%, но минимум 1 лев, Прокредитбанк – 0.30 евро, ПИБ -1% върху сумата, ОББ – без такса, Алианц България – 25 стотинки.

Теглене на пари в брой от ПОС в чужбина – ДСК – 4 лева плюс 1.5%, Булбанк – 2.50 евро + 1%, Пощенска банка – 5 лева + 1.5% върху сумата, Прокредитбанк – 2 евро + 1%, ПИБ – 3 лева + 1.5% върху сумата, ОББ – 0.50% върху сумата, Алианц България – 3 евро + 1% от сумата.

Плащане в магазин и др. чрез ПОС на банката издател, на друга банка или в чужбина – ДСК – без такса, Булбанк – без такса за Visa electron, 20 стотинки – за Maestro, Пощенска банка – без такса в България, 0.5% в чужбина, Прокредитбанк – без такса, ПИБ – 15 стотинки за карта Маестро, без такса – за Виза, Алианц България – без такса.

Проверка на салдо – Булбанк – 20 стотинки в България, 1 евро в чужбина, Пощенска банка – 10 стотинки на собствен банкомат, 20 стотинки на друг банкомат, 1 лев в чужбина, Прокредитбанк – без такса, Първа инвестиционна банка – без такса, ОББ – без такса, Алианц България – без такса.


Промяна на данни (лимити, ПИН и др.) по карта
– ДСК – 2 лева, Булбанк – без такса за смяна на ПИН, но 5 лева за промяна на лимити, Пощенска банка – 20 стотинки за смяна на ПИН, Прокредитбанк – без такса, ПИБ – промяна на ПИН без такса, на лимити – 3 лева, ОББ – без такса за промяна на ПИН, но 5 лева за промяна на лимити, Алианц България – 50 стотинки, но безплатна смяна на ПИН.

Блокиране на карта (при изгубване, кражба, по желание) – ДСК – без такса, Булбанк – 15 лева, Пощенска банка – 2 лева, Прокредитбанк – без такса, ПИБ – без такса за блокиране, но 1 лев за деблокиране, ОББ – без такса, Алианц България – 50 стотинки.

Преиздаване на карта (при изгубване, кражба, забравен ПИН) – ДСК – 3 лева, Пощенска банка – 5 лева , Прокредитбанк – 5 евро, Първа инвестиционна банка – 5 лева, ОББ – 3 лева, Алианц България – 3 лева.

Месечна такса за получаване на извлечение (по пощата или по имейл) – 2 лева на Булбанк, ПИБ – 20 стотинки на страница плюс пощенските разходи, абонамент за три месеца – 5 лева, за 6 месеца – 7.50, за 12 месеца – 10 лева, Прокредитбанк – без такса, Алианц България – 50 стотинки.

Неоснователно оспорване на трансакция – ДСК – 15 лева, Пощенска банка – 20 лева, Прокредитбанк – 10 евро, ПИБ – 20 лева, ОББ – 20 лева, Алианц България – 10 лева.

Теглене на пари в брой с карта на друга банка в банков офис на ПИБ – 4% върху сумата (отделно има такса на банката издател на картата). Такса теглене с карта VISA, издадена от друга банка, на ПОС терминал в клон на Пощенска банка – 4% от сумата.

Виж тук справка за таксите при кредитни карти
Данните са от интернет-страниците на съответните банки. Таксите са аналогични и на останалите банки, но потребителят трябва да си направи справка, защото промени стават често.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.