Биг Брадър 4 е с мъдър замисъл. Жените не си играят на безсмислени войни

Никога не бих повярвала, че Биг Брадър маратонът може да ме просълзи. Понеделник 20.28 часа – гледка като от края на света. Под свистящия вятър, под аплодисментите, с неопренови смешни жакетчета, с щръкнали силикони, с опулени очи, вкопчени в плюшени мечета – кандидатките за слава търсят смъртта… Смъртта от изтощение, каквато е била тази на маратонеца отпреди 2000 години, който, нека не забравяме, е носел в Атина вестта за една победа. Те сигурно също мечтаят да предадат някаква победоносна новина, но са прекалено много (11) – това е просто вестта за пристигането им на финала на усилието – здрачната новина за едно свръхчовешко и ненужно усилие… Те по-скоро носят вестта за провала на човешкия вид – насред огромния изоставен строеж, наречен България…

На пръв поглед маратонът в Биг Брадър 4 е рекламно, зрелищно самоубийство – бягаш, за да покажеш, че можеш да надскочиш себе си, за да докажеш… да докажеш какво? Че можеш да пристигнеш. И мръсните надписи в кенефите повтарят все същото: казвам се еди как си и съществувам! 11 женки си правят безплатна реклама на съществуването… само че на борда на катастрофирал самолет! Защото къщата в четвъртия сезон е всъщност парче от изоставен Ту-134, а сюжетът се нарича „Изгубени“… Ето и персонажите:

№1 Lifting гърла, чиито родители я упътват към Биг Брадър, за да намери упование и в Господ, освен в порцелановите фасети и кубиците във всяка цица…

№2 Мюсюлманка. Женица на преклонна възраст. Ходжа. „Разликата между българи и турци е тънка като ципица от лук“ – така каза тя. Когато я видях, се разревах за първи път. Още никой не очакваше, че всъщност къща няма… всичко ще се разиграва под открито небе, а нощем ще ги навестяват чудовища.

№3 Красива циганка, която мечтае за Боливуд, учи теология и говори 3 езика. „Най-накрая ще изляза от село завинаги… и ще стигна до града.“

№4 Припадна и си глътна езика от усмивката на Милен Цветков. 25- годишна стокилограмова геронтофилка, почитателка на хард фолка, хард порното и хард дъртофелниците. След като я свестиха и й биха бром – по нейни думи – най-вероятно днес продуцентите ще я върнат в шоуто.

№5 Жена, чиито имена са Данчо, Манол и Даниела. Хомосексуална. Прилича на кечист.

№6 Момиче, чиито детеродни органи са извадени преди няколко месеца с диагноза смъртоносен рак. Още е жива – „Няма да лиша Живота от Мен“.

№7 Госпожица с голяма мъжка компания, но влюбена безнадеждно в италианец и може би в Черно море.

№8 17-годишна девойка – плод на циганско-българска страст. Столипиново е Ориндж Каунти. Боклуците блестят повече от диаманти. А Биг Брадър е: „Нормален дом, в който да живея.“

№9 Презряла красавица, която иска да е съпруга на цар. Отнасяла крошета след всеки секс с мъжа си. Екстрасенс. „С изгубено либидо“ – както сама подчертава.

№10 Бивша мис от конкурсите за красота на Митьо Пищова. Уморена от опасно-еротичното битие на българските манекенки. В „Къщата“ ще релаксира от секс, мутри и кинти..

№11 Сляпа. „Не знам накъде да гледам“ – пита на изпроводяк. „Гледай само напред“ – отговаря Милен Цветков.

Само жени. Без къща. Без защита. В студ и мраз. От днес тече първият ден от остатъка на техния живот. Или началото на нов. Защото Този Биг Брадър е с гениален и мъдър замисъл. Имаше някакво чудодейство в предишните издания на Големия Брат. Блудкавостта на изкуствения рай се извисяваше до величието на цяло едно национално безкултурие. Никой не си взе поука, защото всички се изключвахме – онези там в телевизора са прости, зли, мърляви и порочни, а ние тук, в реалния живот, сме добричките и умните! Сега е точно обратното. Съвсем не е достатъчно да открием какви са нравите и да ги съпоставяме с нашата измислена „съвършеност“. Важното в случая е безнравствеността на пространството – там трябва да преминат и оцелеят нашите героини. Пълно освобождаване от всякаква социално натрупана шлака.

И тъй като са събрани само жени, инстинктът за съзидание се надявам да се окаже по-силен от всичко. Тази неморалност на условията за живот, именно тази „изгубеност“, дава шанс за нов морал. За обединение, а не разединение. Имаме си пилот на самолета – Кечистката. Стюардеси и готвачки бързо ще се намерят. Имаме Сляпа, която, когато се наложи, ще поведе останалите“слепци“. Жените не си играят на безсмислени войни. Това е приоритет на силния пол. Не ме подозирайте в сексизъм! Приятелка-поетеса написа нещо доста мръсно и вярно: „Мойта п.ка ни пек, ни сняг, ни градушка я мори.“
…И после – що мъжете имали комплекс за малоценност!? Знаете го лафа за кахърния к.р… Чак си мисля, че за Момичетата от 4-ия сезон няма да е особен проблем да вдигнат самолета във въздуха. Може би победата на Ципи Ливни ме възторгна дотолкова, че ми захлопа дъската и изключих къде се намирам… Но дори само заради надеждата – създателите на Биг Брадър 4 заслужават поздрав и почитания!

Искрено Ваша

Касиел (жена, 36 г., София, България)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.