Защо Ципи Ливни няма да стане Маргарет Тачър

Външният министър на Израел Ципи Ливни на среща с привърженици преди изборите за лидер на партия Кадима. Снимка: Ройтерс

Победата на външната министърка на Израел Ципи Ливни в изборите за лидер на управляващата партия Кадима не е изненадваща. Откакто Ехуд Олмерт обяви, че ще подаде оставка заради скандал с финансови измами проучвания на общественото мнение сочеха вероятността за това. Изненадващо е обаче, че тя спечели изборите с едва 1,1 пункта или само 451 гласа повече, докато социологическите сондажи прогнозираха преднина от 20 процентни пункта пред съперника й Шаул Мофаз.

al-kuds-al-arabi.jpgИзборите за лидер на Кадима породиха много въпроси за способността на Ливни, която няма богат опит, да управлява израелската държава в този труден за нея период. Ако успее да сформира ново правителство, Ципи Ливни ще се изправи пред сложни проблеми като нарастващата сила на Хизбула в Ливан, ядреното досие на Иран, което се „нагорещява“ с всеки изминал ден и тъпчещия на място мирен процес с палестинците.

Израелският гласоподавател показа, че променя склонността си да избира предимно най-силните генерали, когато чувства, че страната му е на такъв сложен кръстопът, на какъвто стои сега. Така бяха избрани Ицхак Рабин, Ехуд Барак и Ариел Шарон. Сега обаче политическите предпочитания бяха в полза на госпожа Ципи Ливни, на която липса военен опит, а не на твърдолинейния генерал Шаул Мофаз, бивш министър на отбраната.

Вярно е, че членовете на партия Кадима не надвишават 74 000 души, и трудно можем да кажем, че те представляват израелските избиратели и политическите им настроения. Също така е вярно обаче, че Кадима е важен образец, който включва различни представители на политическото и идеологическото израелско съсловие, в който преобладават десните сили. Сърцевината на партията се зароди и израсна в лоното на „Ликуд“. Повечето й лидери са бивши членове на „Ликуд“, които се присъединиха към Шарон и неговия политически проект.

Госпожа Ливни ще се изправи пред три основни предизвикателства. Първото и най-ярко от тях е да обедини партията, да преодолее разделението вътре в нея, което пролича при последните избори. Да убеди Шаул Мофаз да остане в партийните редици и да се откаже от намерението си да изостави политическата си дейност. Ако не успее да изпълни тази задача, това може да значи край на партията, защото половината й членове, които гласуваха за Мофаз, няма да са убедени в лидерството на Ливни.

Второто предизвикателство е да бъде сформирано ново израелско правителство и настоящата коалиция да остане на власт. Ако това не се случи, ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори – нещо, към което се стреми лидерът на „Ликуд“ Бенямин Натаняху, тъй като социологически проучвания го сочат като канидадата с най-големи шансове да спечели.

Третото предизвикателство е как да подходи към настоящите мирни преговори с палестинския партньор, след като се стигна до задънена улица и не беше постигнат никакъв напредък по решението за две държави. Близки до палестинския преговарящ екип не възлагат големи надежди на Ливни и очакват още премеждия в процеса на преговорите, ако израелското външно министерство бъде поето от съюзник на Олмерт.

Ципи Ливни отказва компромис по въпросите за траен статут и решително подкрепя политиката на застрояване около окупирания Ерусалим и вътре в него. Не е изключено тя да удовлетвори исканията на религиозната партия Шас, която настоя да бъде подписано споразумение Ерусалим да остане неделима и вечна столица на еврейската държава като условие да остане в управляващата коалиция. Ливни иска да се представи пред израелското общество като желязна лейди, подобно на Маргарет Тачър и Голда Меир, и в същото време да измами света, като продължи преговорния процес, без да направи никакви отстъпки. С други думи – да има преговори само заради самите преговори.

Ливни няма да стане Маргарет Тачър, нито дори Ангела Меркел, защото Израел не е нито Великобритания, нито Германия, нито Израел при министър-председателката Голда Меир. Израел на Голда Меир беше излязъл като победоносец от Юнската война през 1967 година срещу три арабски държави, а Израел на Ципи Ливни е слаб, разединен, излезе унизен от войната в Ливан и беше принуден да подпише примирие с Хамас, за да бъде спрян ракетният обстрел на палестинското съпротивително движение от ивицата Газа.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.