Петков, Петров или коя мутра преби журналиста Стефанов?

Настоящият министър на вътрешните работи Миков (вляво) и бившият министър Петков в дружески разговор. Снимка: Булфото

За пръв път у нас някой посегна сериозно на живота на журналист. 54-годишният Огнян Стефанов лежи в болницата осакатен с чукове и тръби, загубил 2 л кръв, с потрошена глава и крайници и лекарите не знаят ще оцелее ли.

Как България се превърна в място, където убийството и побоят станаха обичаeн метод за решаване на „проблем”? Какъв е „проблемът” с журналиста Стефанов?

Като прегледа човек темите, по които той е писал, трудно може да се разбере кой е отмъстителят или човекът, който иска да му запуши устата. Стефанов в статии във вестниците и в своето електронно издание frognews.bg е засегнал много интереси – на бизнесмени, мафиоти, институции. Публикации срещу корупция, ДС, контрабандни канали, МВР, Румен Петков, ДАНС, Алексей Петров. Дълъг списък. (виж тук справката в агенция „Фокус”)

Стана така, че журналистите се оказаха единствените, които противодействат на престъпността. Недостатъчно, но единствените.
Защо не пребиха прокурор?
Защо не пребиха съдия?
Защо не пребиха висш полицай?
Очевидно те не са заплаха за мафиотите.

Журналистът Огнян Стефанов. Снимка: frognews.bg

Полицията, прокуратурата и съдът са бутафорни. С тяхното благосклонно бездействие България стана страна на бухалки, мутри, контрабандисти и крадци.

Бившата ДС преля в мафията. След това и МВР преля в мафията. И години наред се преливат взаимно. Във всички мафиотски дейности са забъркани бивши полицаи и хора от службите. Сега берем плодовете на това преливане. Тези, които трябва да се борят с престъпността и корупцията, си сътрудничат с нея и получават „подаръци”.
Скандалът, който свали Румен Петков, го доказа. Висши полицаи разговарят със следени и подслушвани. Предупреждават ги, за да се измъкнат. Бившият министър се среща със сочени за главни мафиоти в България (Галеви – бивши барети, които са напуснали МВР, после са се върнали, после пак са напуснали). Министърът подава оставка, срещу него няма разследване. Освен за това дали е издал агента Петров или не.
Прокуратурата мълчи.

В София са взривени 2 публични дома. В новините репортерка съобщава, че единият от тях е собственост на бивша барета, „осветен” като сътрудник на службите. Не казва име. Кой е той? На описанието отговаря Алексей Петров. Бивша барета. Бизнесмен, собственик на една от таксикомпаниите в София, арендатор на спортния комплекс „Спартак”, съдружник в различни фирми – застрахователни, петролни и т. н. И агент на ДАНС. „Осветен” като такъв от бившия вътрешен министър Румен Петков. Важна фигура в агенцията, ако се съди по публикациите, включително и тези на Огнян Стефанов.

Бившата барета Алексей Петров, настоящ бизнесмен и съдружник в различни фирми, същевременно е агент на ДАНС. Заради публикации срещу него ДАНС започна разследване срещу журналиста Огнян Стефанов. Снимка: в. „Дума“

Е, как е възможно бизнесмен, за когото официално се знае, че има разнороден легален бизнес, а в публикации се твърди, че има и нелегален и е свързан с контрабандни канали, да бъде важен агент в ДАНС? Някой някъде да е видял агент на ФБР примерно с подобен бизнес? Ами ДАНС първо с Алексей Петров трябва да започне, а не да го отхранва като свой виден кадър, за да си развива той по-успешно бизнеса.
Прокуратурата пак мълчи. Сякаш това не я засяга. Тя чака. Някой да даде данни или да даде нишан.
Само в България съществува изразът „Ще те дам на прокурор”. Прокурорът седи и чака. И после казва „оферирай”.

И докато институции бездействат, само журналистите пишат. За Румен Петков, Алексей Петров, мутри и прочее – единственото, което могат да направят. Но не всички вестници се осмеляват да съобщят нещо. Повечето са „под контрол”, обвързани с различни „схеми”. В „официози” като „Труд” бившият министър Петков се появява през месец-два в обстойни интервюта. И средно веднъж седмично с изявления. Сипе обвинения. Вместо неудобни въпроси, получава трибуна. Медии му служат като мегафон.

А само няколко издания пишат неудобни неща. Не правят пиар публикации. Затова е пребит именно Стефанов, а не Тошо Тошев – главният редактор на „Труд”. Или Венелина Гочева – главната редакторка на „24 часа”. (В един от форумите в Интернет някой написал, че сега ще пребият и Тошо Тошев. Следват куп подигравки и мнения, които се присмиват на такава вероятност.)

Коментирахме с колега как медиите са дирижирани и как манипулират, премълчават, прикриват скандали, корупция, градят имидж или спасяват задника на министри. И той спонтанно изрече много точна мисъл – един ден това всичко ще избие като запушен канал. Ще се излее цялата мръсотия и ще умирише всичко.

Румен Петков и главният прокурор Велчев. Бившият вътрешен министър подаде оставка, прокуратурата не започна разследване срещу него. Снимка: Красимир Юскеселиев в. „Дневник“

Наистина, рано или късно ще започнат да излизат любопитни факти, които няма как да се крият безкрайно – примерно за това как добре облечени бизнесмени като Маргините са били сътрудници на НСС (службата, на която ДАНС е наследник), поради което години наред са ги оставяли да си правят бизнеса. Например за ролята на винпром „Пещера” в скандала МВР и кой как толерира тази фирма с години (включително медиите). Или кой как толерира и контролира проституцията. Ще изплуват свидетелства как властта се е договаряла с мутрите (и още го прави) срещу услуги и пари. Как са купувани медии и е „запушван каналът”. Но мръсотията ще избие. Каналът не може да издържи на налягането.

Засега повечето медии замазват скандалите и единствено отделни журналисти остават на топа на устата – като Огнян Стефанов.
Дори да намерят конкретните биячи (това едва ли ще стане, като се има предвид каква имитация на полиция има в България), по важни са подбудителите. А те са ясни. Те са всеки ден на страниците на вестниците, усмихват се, изказват се важно. Те са онези, които с бездействие накараха бандитите да се чувстват силни. Сигурно някои от тях няма да пропуснат да се изкажат загрижено за вандалския акт срещу Огнян Стефанов.
Най-тъжното е, че след случая с него, чух съвети отляво и отдясно – я си трай, не гледаш ли какво стана.
Повечето предпочитат да си траят. Но мръсотията ще избие, въпреки това.

От запушената канализация, наречена медии.

Виж тук коментар за сайта „Опасните новини“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.