„Галактическият стопаджия” продължава пътешествието – с нов автор

Знаменитата „трилогия от пет части“ на английския писател Дъглас Адамс – „Пътеводител на галактическия стопаджия”, ще има продължение. Шестата част ще бъде написана от автора на детски романи Оуън Колфър. За това е дала съгласие съпругата на Дъглас Адамс – Джейн Белсън, съобщава в. „Гардиън“.
Новата част от поредицата със заглавие „И нещо друго…” (“And another thing…”) ще бъде публикувана през октомври 2009 г. от издателство „Penguin”. Все още няма информация за съдържанието и сюжета на новата книга, но феновете на „Пътеводителя” се надяват техните най-любими герои – Артър Дент, Трилиан и Форд Префект – да възкръснат отново.

Дъглас Адамс. Снимка: личен сайт

Самият Дъглас Адамс е смятал да напише шеста част на своята поредица. Както казва в едно свое интервю: „Хората наистина са прави, че „Почти безобидна” (петата книга от поредицата) е много мрачна книга. Бих се радвал да завърша поредицата на „Пътеводителя” с малко по-позитивна нотка. Изглежда, че пет не е добро число, шест звучи по-добре”. Шестата част обаче остава ненаписана поради смъртта на писателя на 49 годишна възраст, през 2001 година. „Множество почитатели на „Пътеводителя” останаха с разтуптяни сърца завинаги”, казва Колфър, авторът на популярни бестселъри за деца с главен герой Артемис Фоул, наричан „лошия Хари Потър“.

Оуън Колфър е почитател на „Пътеводителя” още от ученик. „Дълги години мислено завършвах историята на поредицата в главата си и сега имам възможността да я довърша наистина. Това е подарък от бога”, казва Колфър. Книгата няма да претендира, че Оуън Колфър може да пише като Дъглас Адамс. Колфър ще бъде самият себе си като автор, просто ще използва „екипа” от герои от „Пътеводителя на Адамс”, казват от издателство „Penguin ”.

„Сега се чувствам задължен да се представя добре, много повече, отколкото с моите собствени книги. И затова съм абсолютно убеден, че това ще бъде най-доброто нещо, което някога съм писал”, казва Колфър и допълва: „За първи път от десетилетия насам чувствам онази несигурност, която за последно усетих, когато бях тинейджър. Има страшно много хора, на които искам тази книга наистина да им хареса”.

Оуън Колфър. Снимка: личен сайт

От издателство „Penguin” се надяват, че Колфър ще създаде ново поколение от читатели на творбите на Дъглас Адамс. „Изправени сме пред голямо предизвикателство, казват издателите, когато Дъглас вече го няма, как да представим неговите книги на следващото поколение? Разбира се в момента съществуват много фенове на писателя, но новото продължение на книгите му ще е интересен начин да създадем ново наследство”.

Белсън, съпругата на Дъглас Адамс, се радва, че Колфър се е съгласил да продължи поредицата. Тя е почитателка на книгите му и смята, че той е най-подходящият писател, който може да възкреси героите от „Пътеводителя”. Според издателство „Penguin”, близо 16 милиона екземпляра от „Пътеводител на галактическия стопаджия” са продадени из цял свят, а книгата е преведена на 35 езика. „Трилогията от пет части” започва първоначално като радио серии през 1978 г., след което е довършена с книгите „Ресторант на края на вселената”, „Животът, Вселената и всичко останало”, „Сбогом и благодаря за рибата”, „Почти безобидна”.

По в. Гардиън

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.