Венцислав Занков: Мъжът е в триъгълника на трите „Б” – Бербатов, Бойко, Брад Пит

„Мъжете от светлата страна“. Снимки: авторката

„Аз не се нуждая от пластична операция, защото искам синът ми да изглежда като мен”, „Аз не мога да готвя и не гладя” – това пише на два от 14 „нерекламни“ билборда закачени из централните улици на София от 22 Септември. Провокативните билбордове са част от проекта „Всичко за мъжа” (A-A-H! – „All about him”), по идея и инициатива на художника и скулптор Венцислав Занков, осъществен от „Гьоте институт” и вестник „39 грама”. Билбордовете представляват артистични версии за присъствие, отсъствие и варианти на мислене за мъжа днес. В проекта са взели участие общо 50 творци от 12 държави. Проектът дава възможност и за авторефлексивно, лично полагане на „себе си” в средата на клишетата и търговските послания, като внася съмнение в достоверността на познатия рекламен образ на „мъжа днес”, се казва на сайта на проекта. В днешното общество, когато ролите на мъжа и жената все повече се размиват, сливат и разменят, проблемът за мястото на мъжа става все по-актуално. Авангардната изложба на Венцислав Занков е именно опит за показване на истинския мъж, който не е с красиво и изваяно тяло като от рекламите, а е просто това, което е и се чувства добре в собствената си кожа.
Изложбата от билбордове – резултат от проекта – може да се види на кръстовището пред Софийския университет срещу клуб „Ялта” (бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител”). Също по протежение на бул. „България“ – на „Д. Несторов”; ул „Нишава”, бул. „Гоце Делчев” и бул. „Т. Каблешков”.

Венцислав Занков – художник и скулптор. Снимки: авторката

Ето как инициаторът Венцислав Занков коментира проекта си „Всичко за мъжа” и образа на мъжа днес:

– Какво ви подтикна да направите този проект?

– Кризата на средната възраст. Това е питане какво става с мъжа днес, какво става с мен.

– Какъв е мъжът в началото на 21 век според вас?

– Колебаещ се, на ръба, не знаещ какво става. Мъжът днес не знае накъде да върви. Чуди се какво прави – ще ставаме метросексуални, каубои ли ще ставаме, гейове ли? Не можем всички да сме Бекъм и Бербатов. Семейните ценности са разбити. Патриархалното го няма. Какво правим тогава? Мъжете днес просто пият самотно и страдат в самота. Или са някакви работохолици и изглеждат, както на рекламата на Каменица – четири приятели пият биричка. По този начин обобщават живота си във футбол и бира.

– Жената не е ли също самотна? Много жени се оплакват, че са самотни, защото мъжете не ги разбират?

– Е, да, все някой някого не разбира. Ама то не може да ги разбереш мъжете, ако им кажеш, че си по-велика от тях. Скоро една позната се раздели драматично с приятеля си и сега вика „искам да ставам лесбийка”. Абе, как ще ставаш лесбийка, бе… Не че толкова иска, но там много по-лесно се живее. Умната жена не показва и не прави така, че мъжът да разбере, че тя е по-умна от него. Ако се мислиш за умна и се доказваш като такава пред мъжа, значи си много глупава, защото тогава те отсвирват. Мъжът трябва да си мисли, че е много велик. Той трябва да има сигурен гръб. Трябва да има усещане за стабилност, а не жена му да му казва: „Ти си мухльо, аз изкарвам повече пари от тебе, стой си вкъщи.” Какво става тогава? След като мъжът по принцип трябва да ходи навън и да „ловува” и изведнъж да си седи вкъщи, а жена му да печели парите навън, просто не върви.

"Не мога да готвя и не гладя" - автопортрет на Венцислав Занков на ъгъла на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев" в София. Снимки: авторката

"Не мога да готвя и не гладя" - автопортрет на Венцислав Занков на ъгъла на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев" в София. Снимки: авторкатаБилбордовете по бул. "Васил Левски" към Софийския университет. Снимки: авторката "Доминик в Хамбург" е името на този плакат. Снимки: авторката"Не се нуждая от козметична операция, защото искам синът ми да изглежда като мен" - това пише на плаката на английски език. Снимки: авторката"Днес се чувствам пророк" Снимки: авторката"Как принц Стъфитц реагира на женската атака; Индия". Снимки: авторката"Страх от празното". Снимки: авторкатаБилбордове по бул. "Васил Левски" към Софийския университет. Снимки: авторкатаВенцислав Занков. Снимки: авторката

– Напоследък все повече се срещат метросексуални мъже и хомосексуалисти. Има ли връзка с това, което казахте за жените?

– Предполагам, че има връзка. Разправяха ми, например за някакъв мъж, зарязал жена с две деца и отишъл да живее с друг мъж. Така е по-лесно. Един мъж по-добре би разбрал друг мъж. Така е и при жените.

– Какви са клишетата и стереотипите за мъжа днес, произлезли от рекламите?

– Бермудският триъгълник – трите „Б”: Бербатов, Бойко Борисов, Брад Пит.

– Лошо ли е, че има такива стереотипи?

– Не е лошо. Въпросът е, че трябва да има и нещо друго. За пример ще дам една рекламна кампания на „Dove”, която едва ли ще се излъчи в България. Тази реклама гласи: „Да изглеждаш добре на годините си.” Показват лелки и възрастни жени, които изглеждат добре на годините си. Номерът е да се чувстваш добре в собствената си кожа и това да е ценност. Не да се опитваш да имаш плочки като Бекъм или устните на Джоли или да се държиш като Марлон Брандо. Рекламите просто продават идеали. Днес имаме идеалите на фолк певиците и футболистите.

– Рекламите не помагат ли на мъжа де се идентифицира в обществото, в което той не знае какъв е?

– Не, това те лишава от възможността да бъдеш самия себе си като се стремиш да бъдеш някой друг. Имаме един билборд на бул. „Т. Каблешков”, една жена е снимала приятеля си, който изглежда доста зле. Обаче тя си го обича. Тази жена обича мъжа си и това е идеалът за нея.

Билбордовете по бул. „Васил Левски“ към Софийския университет. Снимки: авторката

– Как трябва да изглежда истинският мъж според вас?

– Мъжът трябва да излъчва сигурност. На това жените веднага залепват. Той трябва да има сигурност в собствените си възможности, в това, което е, и да си тежи на мястото. Може да си на ниска степен в социалната йерархия и въпреки това да се чувстваш добре и да живееш достойно. Има много баровци, които изглеждат зле, защото са измислени герои.

– Не мислите ли, че подобен проект е по-подходящ за жените, за които рекламите са изградили много повече стереотипи и клишета?

– Постоянно има проекти за жените. С тоя феминизъм… То беше модерно, но вече не е толкова.

– Рекламата – средство в помощ на индустрията или на човека?

– Абсолютно в помощ на индустрията. С рекламите те просто пробиват мозъците на хората и така печелят пари. Те предлагат друг вид живот, имагинерен. Или пък ти предлагат нечий друг живот вместо твоя, както в „Биг Брадър”. Изместване на реалността в една друга реалност.

– Как си представяте „мъжа утре”? Смятате ли, че той ще е бисексуален?

– Проблемът тръгва от разделянето на секса от репродуктивността. Вече има изкуствено осеменяване. От тук нататък нещата се връзват така – жени с жени и мъже с мъже. След като няма вече пряка връзка между сексуалността и репродуктивността, отношенията между мъжа и жената може да са халтави. Какво обаче ще стане с фигурата на бащата в семейството? Архетипът на бащата? Винаги във възпитанието на детето участват бащата и майката. А какво става, когато бащата е майка или майката баща? Какво става, когато бащата е жена?

– Какво вижда „мъжът днес”, когато погледне в огледалото?

Маймуна… (смее се). Аз примерно виждам, че съм брадясал и трябва да се обръсна…

Повече за проекта виж тук.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.