Може ли да спечели избори мрачният Гордън Браун?

Британският министър-председател Гордън Браун слуша реч на годишната конференция на Лейбъристката партия в Манчестър. Снимка: Ройтерс

Често политическите карикатури представят британския премиер Гордън Браун като мрачен, обзет от тежки мисли човек, неспособен да общува със света. 57-годишният син на шотландски политик ще положи неистови усилия да разсее този неблагоприятен образ, наложил се въпреки старанието му да се усмихва и да излъчва топлота.

15 месеца след като наследи Тони Блеър на поста, анализаторите отбелязват, че мрачното излъчване на Браун сериозно пречи на усилията му да подобри политическите си перспективи на започналата в събота годишна конференция на управляващата Лейбъристка партия, на която ще се вземат важни решения. Браун е премиерът с най-нисък рейтинг в социологическите изследвания от 70 години насам. Великобритания е изправена пред опасността от рецесия и някои членове на Лейбъристката партия искат той да се оттегли. „Браун е необичайна личност, противоположна на образа на Блеър“, казва Антъни Селдън, политически анализатор и биограф на Блеър, който хвали интелекта на Браун въпреки трудния му характер. „Блеър е екстроверт, оптимист, дружелюбен, продължава той. Браун е интровертен тип и мрачен. За премиер по-подходящи вероятно са хора с по-жив, по-пъргав ум, който може да се пренастройва по-бързо“.
За около десет години при управлението на Блеър Браун беше министър на финансите. Той си спечели репутацията на човек с твърда ръка, като оглави министерството във време на небивал икономически растеж.

В началото, след като стана премиер без да участва в избори, той се ползваше с високо обществено доверие. Имиджът му на усърден и работлив човек беше до голяма степен възприет като плюс, след като проучванията показаха, че избирателите вече гледат с недоверие на много по-обиграните обществени изяви на Блеър. Скоро обаче отношението се промени. Когато кризата с кредитите започна преди година, способността на Браун да управлява беше поставена под въпрос. Общественото доверие спадна още повече, когато той предпочете да не свиква предсрочни парламентарни избори заради ниския си рейтинг. Анализаторите го определиха като нерешителен и дори „страхливец“, тъй като не съумя бързо да вземе решение дали да насрочи избори. Той така и не успя да се освободи от този етикет, след като икономическите проблеми се задълбочиха, а Великобритания започна да флиртува с рецесията.
„Той не притежава харизмата на Блеър, нито чара, който явно се очаква от политиците в днешно време“, казва Уин Грант, преподавател по политология в университета „Уоруик“. Браун има по-скоро неприветливите, вещаещи неприятности маниери на презвитериански свещеник, който ви обяснява къде сте сбъркали. Като дете Браун е изгубил едното си око при спортен инцидент и може би се чувства некомфортно, когато се среща с хората лице в лице. Той често е описван като човек, който се фокусира върху определен въпрос и се концентрира по-скоро върху детайлите, отколкото върху общата картина.
„Работата на съвременния лидер изисква бързо да превключва от тема на тема, което за Браун е особено трудно“, казва Селдън, според когото личности с пъргава мисъл са Блеър и бившият американски президент Бил Клинтън. Браун е с много по-остър ум от Блеър, той има удивително и много задълбочено мислене. Но за този тип личности често е трудно да го използват максимално добре“.

Ако възнамерява да надделее над онези, които се съмняват в него, и да докаже на обществеността, че има качествата на водач, то Браун не разполага с много време. Изследванията показват, че партията му изостава с 20 пункта след консерваторите, а призивите на съпартийците му да се оттегли зачестиха. Способността му да ръководи лейбъристите до следващите избори в средата на 2010 година може да зависи от успеха му на партийната конференция, на която той произнесе реч в стила на американските конгреси. „Във времена като тези, въпросът е доколко държиш на рационалността и доколко на увереността, казва Грант. Браун не излъчва особена увереност“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.