Китай: Партията ще изведе астронавт в открития космос

Тримата китайски астронавти отдават чест преди поредната тренировка за изстрелването на космическия кораб „Шанчжоу 7“. Снимка: Ройтерс

На олимпийските игри в Пекин Китай доказа, че може да излиза начело пред останалия свят. Сега страната иска да покаже, че знае как да се радва и на бронзовите медали. В края на тази седмица, 43 години след като космонавтът Алексей Леонов прекара 12 минути извън обикалящия в орбита космически кораб, Китай възнамерява да стане третата страна след Съветския съюз и след САЩ, която ще извади човек в открития космос.

Тази стъпка трябва да стане триумф както на технологията, така и на PR-а. “Пекин дава сигнали на останалия свят, че е първостепенна космическа сила”, каза Дин Чен, анализатор на Китай за американския мозъчен тръст CAN Corp. „Способен е да прави неща, които са постигнали само САЩ и Съветският съюз. А що се отнася до космическите полети, е много пред Япония и Европейската космическа агенция.“

На 25 септември „Шанчжоу 7“ трябва да излети от космодрума Дзюкуан в западната провинция Гансу между 9.07 и 10.27 часа. Това ще бъде първата мисия на страната, която ще изведе в орбита трима астронавти – или както ги наричат в Китай – „хангтианюан“. Ракетата, подобрена версия на руския кораб “Съюз”, ще носи на борда скафандри, създадени по руски и китайски модел. “Това е невероятно, казва Джоан Джонсън-Фрийз, експерт по китайската космическа програма към Naval War College в Нюпорт. Не е лесно да се създаде скафандър, който да е подвижен и да не пречи на жизнените функции.”

Скафандрите трябва да бъдат облечени от двама астронавти, а един от тях ще направи историческата стъпка в открития космос. По време на мисията от космическия кораб ще бъде пуснат малък сателит за наблюдения. Екипажът е съставен от пилоти на военните сили на Народоосвободителната армия. “Шанчжоу 7 е нов пробив в развитието на пилотираните полети на Китай. Поверена ни е почетна мисия с историческо значение, каза Чжай Чжиган на пресконференцията на 24 септември преди изстрелването на кораба. Като астронавт за мен е висша чест за излетя в космоса в името на моята родина.“

В момента, когато репутацията на всичко „произведено в Китай“ е разклатена отново заради поредния скандал с безопасността на хранителните продукти – този път заради замърсеното бебешко мляко – страната ще посрещне успешната космическа мисия като отлично продължение на славата от летните олимпийски игри. „Прибавена към успешната олимпиада, ще е много трудно Китай да бъде разглеждан и в бъдеще като развиваща се страна, каза Ян Сюетун, директор на Института за международни изследвания към университета Цинхуа в Пекин. Благодарение на огромното количество похарчени пари и на високотехнологичния капацитет тези две събития ще накарат света да повярва, че Китай е развита, а не развиваща се страна.“

Мощната пропаганда не е предназначена само за задокеанска консумация. Тя казва и на китайците, че “има проблеми, но Партията провежда правилна политика заради всичко, което е постигнала, казва Чен. Тя проведе олимпиадата, извади китаец в открития космос и направи страната първостепенна космическа сила.” “Влиянието на националната космическа програма е ясно, казва Ли Джин, пенсиониран астроном от Китайската академия на науките. Китайците на моята възраст имат чувства към бившия президент Кенеди. Защо? Защото проектът “Аполо” превърна САЩ в лидер в тази област”, казва той. Както Америка при последната космическа надпревара, Китай може да очаква космическата му програма да доведе до създаване на работни места в сферата на висшите технологии, които може както да бъдат прилагани във военната промишленост, така и да повишат интереса сред студентите по математика и другите науки. “Китайците са чели сценария за “Аполо”, казва Джонсън-Фрийз. И знаят колко много са получили САЩ от програмата си за покоряване на Луната.”

Въпреки това китайците тепърва трябва да изпълнят плана си и да изпратят астронавт на Луната. “Това обаче е крайната цел от програмата, която изпълняват”, казва Джонсън-Фрийз. На 15 и 16 октомври 2003 година китайският астронавт Ян Ливей обиколи земята 14 пъти с „Шанчжоу 5“ и записа Китай като третата държава след СССР и САЩ, успяла да изпрати сама космонавт в космоса. Две години по-късно „Шанчжоу 6“ изведе в орбита двама китайски астронавти. Излизането в открития космос през тази седмица от „Шанчжоу 7“ е част от подготовката за изграждане на китайска космическа лаборатория. Допълнителни полети ще доставят компонентите от лабораторията, въпреки че според Джонсън-Фрийз, ако Китай иска да изстреля по-голям кораб като космическа станция или да изпрати човек на Луната, трябва да разработи ракета-носител с голяма товароподемност, което ще отнеме до десет години.

Миналата есен Китай изстреля към Луната космическата сонда Chang’e. Следващите стъпки от програмата за покоряване на Луната са кацане с луноход, планирано за 2012 година и изстрелване на друг кораб, който трябва да се върне с проби, през 2017 година. Въпреки че някои официални представители на властта правиха изявления кога точно ще изпратят човек на Луната – Оуян Цзиюан, главният специалист по космическата сонда Chang’e, говори за 2017 година, а заместник-началникът на програмата „Шанчжоу“ спомена 2020 година – няма официален график. САЩ, единствената страна, изпратила астронавти на Луната, казват, че ще се върнат там до 2020 година. Но може би се борят с Китай за сребърния медал.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.