Моля? Вестник се опитва да оправдава зверския побой?

Във вестник „Труд” се промъкна мнение на почитаемия колега Шумналиев, че анонимната журналистика е лошо нещо и този протест на журналисти пред МВР днес бил също лошо нещо, както на таксиджиите, които окупират парламента.

Това – по повод на побоя над Огнян Стефанов, който бере душа във Военна болница.

Баш сега ли вестник „Труд” трябва да се изкаже по въпроса по тоя начин? Не прозира ли във вестника известен страх от тоя протест, та затова пуска такива мнения? Да не би някой на тоя журналистически протест да се провикне против медийните манипулации и колаборацията с властта. Или против самия вестник „Труд”?

Но, най-лошото е, че това под някаква форма оправдава зверския побой над журналист. Над когото и да беше тоя побой, приказките, че работата на жертвата била нещо кофти, анонимна, са като оправдание за убийците. Защото хора, които така бият, са чисти убийци.

Е, стигна се дотам, вестник да оправдава такъв побой. Нямало честна анонимна журналистика, според него. А журналистиката, която не е анонимна, колко е честна?

Съвсем неотдавна в нашия e-vestnik написахме какво мислим за сайта „Опасните новини”, когото свързват с Огнян Стефанов. Който иска може да бръкне в малките коментари малко назад и ще го намери. Ето един цитат:

„Сайтът “Опасните новини” миришеше лошо на ченгеджийски мероприятия и пускане на слухове… …Някакви клюки за ДАНС, за Алексей Петров, информация, която намирисва на ченгеджийска. Защо тя не се появи в някоя нормална медия, а не в анонимен сайт? Това не е журналистика. Това е медия менте. Привидно наподобява другите. Но проблемът е, че и другите, които не са анонимни, са манипулативни и корумпирани. Сред тях също има медии менте.”

Е, това не пречи да излезем на протест пред МВР, да се обявим против едно истинско зверство и бездействието на полицията (която, от друга страна, също обича да побийва журналисти).

Дори с риск да си навлечем гнева на важния вестник „Труд”.
Без значение е какво мисли той за протеста. От него пък мирише на конюнктура и непочтеност.

И не е критерий за морал в професията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.