Реотаните загряват – 6 на сто растеж в Албания

Работници изграждат новия път между главното албанско пристанище Дуръс и Косово. Снимка: Ройтерс

В момент, когато много страни изживяват икономическа криза, Албания, която някога беше най-изолираната и отчайващо бедна нация в Европа, показва силен растеж и привлича вниманието на чуждестранните инвеститори. През 2007 година беше открито модерно летище, в столицата Тирана Bang&Olufsen продава на проспериращите албанци скъпа аудио и видео техника, но едновременно с това плочките около няколко блока на главните булеварди все още са изпочупени. Тази година икономистите, включително Международният валутен фонд, очакват ръст на БВП най-малко от шест на сто. Ако страната успее да сложи край на постоянния режим на тока, който й създаваше затруднения и в миналото, растежът ще бъде сред най-високите в Източна Европа.

През юни бившата сталинистка страна с население 3,3 милиона души се придвижи в класациите на Световната банка от страна с ниски доходи до страна със „средни доходи“ и получи покана за членство в НАТО. Тирана очаква следващата година да кандидатства за членство в ЕС. “Преди три години, въпреки че се радваше на растеж и на макроикономическа стабилност, страната всъщност не беше предпочитана от чуждестранни инвеститори”, заяви премиерът Сали Бериша по-рано този месец. Бериша, който е премиер от септември 2005 година, казва, че се бори срещу корупцията, намалил е данъците, редуцирал е размера на правителството и е въвел серия подпомагащи бизнеса закони. И въпреки значителното намаление на данъците, за три години правителството е реализирало по-големи приходи, отколкото предишното за шест.

Това лято американско-швейцарският консорциум AMRA купи държавната петролна компания ARMO за 125 милиона евро. Тя реализира една от най-големите приватизационни сделки, откакто падна комунизмът в Албания. Правителството превърна изграждането на пътя между албанското главно пристанище Дуръс и Косово в свой основен приоритет, въпреки че артерията за 600 милиона евро надхвърля ресурсите й. Италианската енергийна компания „Енел“ иска да изгради ТЕЦ и разглежда възможностите за строителствои на АЕЦ. Австрийската компания EVN е на път да приключи сделката за един милиард евро за изграждането на ВЕЦ-ове. Гръцки и испански фирми вдигат циментови фабрики. Британците искат да строят пристанища.

Албания иска да работи с международни институции, а представители на финансовото министерство посочиха, че планират да емитират първите еврооблигации на стойност 250-300 милиона евро по-късно този месец. “Искаме Албания да бъде включена в списъка на европейските пазари, на финансовите пазари”, заяви заместник-министърът на финансите Шерефедин Шеху.

Докато балканските страни като Македония и Сърбия имат фондови пазари, албанските планове за това остават в застой. След скандалите заради финансовите пирамиди в края на 90-те години, които доведоха до месеци на анархия, при която загинаха над две хиляди души, обществото е много предпазливо. Албанците признават, че може да минат поне десет години преди страната да стане пълноправна членка на групата на богатите демократични държави. “Ние сме далеч от стандартите. Не очаквам това да стане за седем или осем години, може би за десет”, каза Шеху.

Албанският министър-председател Сали Бериша. Снимка: Ройтерс

Много хора се оплакват, че животът им във втората по бедност страна в Европа след Молдова не се е подобрил значително, а растящите цени на горивата ги принуждават да не използват колите си. “Малко хора живеят добре”, казва и собственик на бутик за вносни дрехи. Както в много развиващи се страни, и тук съществуват големи трудности. “Все още остават много проблеми, все още има корупция”, каза премиерът Бериша.

Другите проблеми включват неефективната съдебна система, неустановеното право на собственост, лошото събиране на боклук и прекъсванията на тока. Албания разчита изцяло на енергията от водните електроцентрали, но не може да посрещне увеличаващите се нужди заради липсата на дъждове и лошата енергоразпределителна система. След края на комунизма проблемите с тока засегнаха частните потребители и индустриалците. При най-голямото търсене през зимата Албания внася между осем и 12 милиона киловата електроенергия дневно, главно от балканските си съседи. “Безспорно трябва да се направи повече по отношение на демократичната култура и независимостта на държавните институции, на върховенството на закона. А борбата срещу организираната престъпност и корупцията остават основно предизвикателство”, заяви по-рано този месец еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Понякога икономическото развитие изглежда малко извън контрол. Кметът на Тирана Еди Рама, който е и лидер на Албанската социалистическа партия, се оплаква, че строителството в предградията на столицата е нерегулирано и може да създаде проблеми. “Всеки бърз растеж има своите предимства и недостатъци. Градът все повече е като под обсада и все повече се задушава от заобикалящите го имоти, каза Рама. Основният проблем в Албания остава ефективността на структурните реформи, започвайки от проблемите за правото на собственост”, добави той.

Един от примерите за това е проектът за курорта Club Med, който от няколко години е в застой. Според Бериша регистрацията на имоти е проблем, но чуждестранните инвеститори не срещат сериозни трудности, защото докато цените са ниски, те могат да разрешат проблемите. Туризмът предлага огромен потенциал, тъй като по-голямата част от 362-километровата брегова линия не е развита. Но спирането на тока, лошото събиране на боклука и лошия транспорт забавиха инвестициите. “Има няколко големи компании от САЩ, Германия и Италия, които проявяват интерес”, каза Бериша.

Албания има голям търговски дефицит, компенсиран главно от паричните преводи от албанските имигранти. “Хората в страната живеят с тези средства”, каза чуждестранен посланик, който отказа да бъде назовано името му. “Производството тук е много малко. Ако бумът на строителството спре, икономиката може да се срине”, добави той. Албанският архиепископ Анастасий се оплака от високите данъци за връщане на имотите и от цялата юридическа система, заради която много трудно се разрешават имотни спорове. Той предупреди, че нещата в Албания отнемат време. “Тук трябва да се чака. Имаш нужда първо от търпение, на второ място от търпение и на трето място – пак от търпение”, каза архиепископът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.